Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή της Ν.Δ. Κων/νου Π. Γκιουλέκα με θέμα τις κατασχέσεις μεταφορικών μέσων για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών..!

Ερώτηση για το θέμα των κατασχέσεων μεταφορικών μέσων για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας με την οποία ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να διερευνήσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης της υφιστάμενης ποινικής αντιμετώπισης του ζητήματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Α' ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

- προς τον Υπουργό Δικαοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
κ. Χαράλαμπο Αθανασίου,
- προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
κ. Βασίλη Κικίλια,
- προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

ΘΕΜΑ: Κατασχέσεις μεταφορικών μέσων για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών

Σε μείζον θέμα έχει αναχθεί, για ιδιοκτήτες και οδηγούς επιβατηγών οχημάτων δημοσίας χρήσεως, η κατάσχεση των μέσων αυτών αν διαπιστωθεί η παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών με αυτά τα οχήματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν.3772 του 2009, προβλέπεται πέραν της άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα για τους οδηγούς κάθε είδους μεταφορικού μέσου οι οποίοι διευκολύνουν την είσοδο, τη μεταφορά ή την προώθηση στη χώρα μας λαθρομεταναστών και η ταυτόχρονη κατάσχεση του μεταφορικού μέσου, με το οποίο γίνεται αυτή η μεταφορά.

Από την εφαρμογή του παραπάνω άρθρου, όμως, έχουν διαπιστωθεί πολλές δυσεπίλυτες καταστάσεις, διότι πολλοί επαγγελματίες ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί επιβίβασαν εν αγνοία τους λαθρομετανάστες, χωρίς να δύνανται να ελέγξουν το αν αυτοί βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στη χώρα, και συνελήφθησαν, με αποτέλεσμα, πέραν όλων των άλλων, να κατασχεθούν τα οχήματα τους έως την διεξαγωγή της δίκης, οπότε και επρόκειτο να διαπιστωθεί η συμμετοχή τους ή μη στο αδίκημα της παράνομης μεταφοράς λαθρομεταναστών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απονομή της δικαιοσύνης είναι βραδεία, πολλοί ιδιοκτήτες και οδηγοί επιβατηγών δημόσιας χρήσεως (ΤΑΞΙ) βρίσκονται, μέσα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως την δικάσιμο, αφού τους έχει αφαιρεθεί το μοναδικό εργαλείο εξάσκησης του επαγγέλματος τους, το όχημα τους ή το όχημα το οποίο οδηγούν.

Φυσικά, εφόσον εξακριβωθεί δικαστικώς η παράνομη δραστηριότητα κάποιου οδηγού ή ιδιοκτήτη ΤΑΞΙ με μεταφορά λαθρομεταναστών, τότε σαφώς πρέπει να ισχύει η κατάσχεση και να επιβάλλονται όλες οιπροβλεπόμενες από το νόμο ποινές. Ωστόσο, έως τη δικαστική εξακρίβωση της εμπλοκής ή μη κάποιου από τα παραπάνω άτομα στο προαναφερόμενο αδίκημα, πρέπει να υπάρχει πρόνοια ώστε να μην ταλαιπωριούνται ή και να αφανίζονται οικονομικά επαγγελματίες, όταν αυτοί δεν είναι βέβαιο ότι εμπλέκονται στη παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών,καθόσον, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης από τους ιδιοκτήτες ή τους οδηγούς των στοιχείων του κάθε υποψήφιου επιβάτη, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει το επιβατηγό όχημα δημοσίας χρήσεως (ΤΑΞΙ).

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Εάν προτίθενται να διερευνήσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης της υφιστάμενης ποινικής αντιμετώπισης του ζητήματος;

Αθήνα, 20.11.2014

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας

Συνημμένο Αρχείο:
Κατασχέσεις μεταφορικών μέσων για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών

ΠΗΓΗ: 
http://xanthi-eurotaxi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...