Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Στο αυτόφωρο 8 οδηγοί ταξί από την Αιτωλοακαρνανία..!

Μια «τρομοκρατική» εμπειρία και μεγάλη αναστάτωση έζησαν σύμφωνα με τις περιγραφές τους οκτώ οδηγοί ταξί από την Αιτωλοακαρνανία και περίπου 30 επιβάτες
όταν χτες το πρωί, και ενώ ταξίδευαν για την Αθήνα, έπεσαν σε μπλόκα της Αστυνομίας λίγο πριν φτάσουν στον προορισμό τους. 
Με πρόσχημα τον έλεγχο του αριθμού των επιβαινόντων, της πληρωμής κομίστρων και τυχών άλλες παραβάσεις, οδηγοί και επιβάτες ανακρίθηκαν επί τόπου και ανοίχτηκαν οι αποσκευές τους, ενώ  στη συνέχεια οδηγήθηκαν συνοδευόμενοι σε πλησίον Αστυνομικό Τμήμα. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν από εκεί στον προορισμό τους με ταξί της Αθήνας ενώ οι οκτώ αυτοκινητιστές οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και πέρασαν τη χτεσινή νύκτα στο κρατητήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα σημεία των μπλόκων ήταν δύο, το ένα έξω από την Ελευσίνα και το άλλο έξω από τον Ασπρόπυργο. Στα δύο αυτά σημεία λοιπόν, χθες το πρωί περίπου 30-40 αστυνομικοί σταματούσαν τα ταξί της επαρχίας που πραγματοποιούσαν δρομολόγια προς την πρωτεύουσα και στη συνέχεια προχωρούσαν σε ελέγχους. Ο ξαφνικός αστυνομικός έλεγχος όμως αναστάτωσε και «τρομοκράτησε» τους επιβάτες, πολλοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένα άτομα που προτού καλά-καλά καταλάβουν τι συμβαίνει και ενώ λόγω της ώρας πολλοί από αυτούς κοιμόντουσαν, βρέθηκαν να ανακρίνονται από την αστυνομία.
Η περιγραφή μιας ηλικιωμένης επιβάτισσας είναι χαρακτηριστική: «Ενώ κοιμόμουν, το ταξί σταμάτησε και είδα ξαφνικά τέσσερις αστυνομικούς να μας περικυκλώνουν, να ανοίγουν τις πόρτες και να μας βγάζουν από μέσα. Τρομοκρατήθηκα πάρα πολύ, δεν μπορούσα να καταλάβω τι έχει γίνει, δεν ήξερα αν έγινε κάτι κακό ή κανένα φοβερό τροχαίο. Το ίδιο έπαθαν και οι υπόλοιπες επιβάτισσες γιατί ήμασταν όλες μεγάλες γυναίκες». Όπως μάλιστα μας μετέφερε η ίδια, μια από τις επιβάτισσες του ταξί, ηλικίας περίπου 75 ετών, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και μετέβαινε σε Νοσοκομείο της Αθήνας αφού  είχε υποστεί ρήξη μήτρας και αιμορραγούσε. Μετά την περιπέτεια αυτή, χρειάστηκε τελικά να μεταφερθεί με ασθενοφόρο, έχοντας καθυστερήσει σημαντικά στο ραντεβού με τον γιατρό της.
Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, βγάζοντας επιβάτες και οδηγούς από τα ταξί, οι αστυνομικοί τους έπαιρναν έναν-έναν παράμερα και τους ανέκριναν επιτόπου, ζητώντας να μάθουν το ποσό που θα κατέβαλαν για την μεταφορά τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θεώρησαν σκόπιμο να ανοίξουν τις βαλίτσες και τις υπόλοιπες αποσκευές τους για έλεγχο. Από τους οδηγούς των ταξί αφαιρέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα και για όσο κράτησε ο έλεγχος δεν είχαν την δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικηγόρους ή το σπίτι τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι ηλικιωμένοι να ξεσπάσουν ακόμη και σε κλάματα από το σοκ που υπέστησαν, οδηγήθηκαν όλοι μαζί στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Περάμου. Εκεί, τους περίμεναν έτοιμα άλλα ταξί από την Αθήνα τα οποία και τελικά τους μετέφεραν στον προορισμό τους.
Δεν αφέθηκαν ελεύθεροι όμως και οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι πέρασαν την χτεσινή νύχτα στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Ως «απαράδεκτη ενέργεια» χαρακτήρισε τα χθεσινά μπλόκα της αστυνομίας ένας από τους συλληφθέντες αυτοκινητιστές από το Αγρίνιο, ο οποίος βρέθηκε μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του από την Πελοπόννησο στο κρατητήριο. Όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος, τους δώδεκα συνολικά συλληφθέντες βαραίνουν κατηγορίες για κόμιστρο και υποκλοπή έργου από το ΚΤΕΛ και σήμερα το πρωί περίμεναν να οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες όμως, πέρα από αυτούς τους δώδεκα έχουν πραγματοποιηθεί και περισσότερες από 20 συλλήψεις αυτοκινητιστών σε άλλο μπλόκο.
Απ’ όσο γνωρίζουμε, σκοπός της συγκεκριμένης αστυνομικής επιχείρησης ήταν ο έλεγχος της νομιμότητας των δρομολογίων των ταξί, αφού υπάρχει σχετική ασάφεια του νόμου για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να πραγματοποιούνται τέτοιες μεταφορές. «Υπάρχει ο Νόμος 3109/2003 του Βερελή που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε επιβάτες από και προς τις έδρες μας», μας αναφέρει επαγγελματίας αυτοκινητιστής της πόλης μας. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι με την πρακτική αυτή εξυπηρετούνται κάποιες ανάγκες: «η Αιτωλοακαρνανία δεν έχει ούτε τρένα ούτε αεροπλάνα ούτε καράβια, όλες οι μετακινήσεις γίνονται από τον δρόμο. Ένας επιβάτης μπορεί να θέλει να βρίσκεται συγκεκριμένη ώρα σε συγκεκριμένο προορισμό και να μην μπορεί να ταξιδέψει με λεωφορείο ή άλλο τρόπο. Αυτή την ανάγκη έρχονται να λύσουν τα ταξί».
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, τα ταξί δεν «ψαρεύουν» πελάτες από τα ΚΤΕΛ ή από στάσεις, αλλά οι ίδιοι οι πελάτες είναι αυτοί που κανονίζουν τα δρομολόγια και τις ώρες. Το πρόβλημα όμως προκύπτει, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν δεν βρίσκεται σε λειτουργία η ταμειακή μηχανή του ταξί, καθώς σε τέτοια περίπτωση ο οδηγός μπορεί να κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή. Από την άλλη όμως, όπως υποστηρίζει το ίδιο πρόσωπο, ένας επαγγελματίας οδηγός δεν μπορεί να αρνηθεί μια τέτοια κούρσα, καθώς τότε μπορεί να κατηγορηθεί για άρνηση μίσθωσης, πράγμα το οποίο δεν έχει δικαίωμα να κάνει αφού προσφέρει υπηρεσία επί πληρωμή και άρα δεν μπορεί να κάνει επιλογή πελατών.
Οι συλληφθέντες, οι οποίες συνολικά είναι γύρω στους 30-35, θα μεταφερθούν σήμερα το πρωί στον αρμόδιο Εισαγγελέα της Αθήνας και θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Κώστας Καρακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...