Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΚΕΑΟ (ΕΓΚ. 61) - Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν.4305/2014..!

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΑΔΑ: ΩΤΒΗ4691ΩΓ-7ΔΕ
Αθήνα, 10/11/2014

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ

ΟΦΕΙΛΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ
ΤΜΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΥ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ: ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Τηλέφωνα: 210.52.91.767& 772
210.52.15.264-265
FAX: 210.52.91.735
E-mail: diakanonismos@keao.gov.gr
Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 28
Ταχ. Κώδικας: 104 37

Αρ. Πρωτ. Γ36/02/88

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 61

ΠΡΟΣ:
1. Περιφερειακές Υπηρεσίας Κ.Ε.Α.Ο.
- Α' Αθηνών
- Β' Αθηνών
- Πειραιά
- Θεσσαλονίκης
2. Υποκαταστήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
Ταμειακές Υπηρεσίες & Τμήματα Κ.Ε.Α.Ο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Ως συνημμένος πίνακας διανομής

ΘΕΜΑ: «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν.4305/2014»

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του αρ.54 του Ν.4305/2014 (ΦΕΚ 237/τ.Α '/ 3 1 -10-2 0 1 4 ) «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης», σύμφωνα με τις οποίες θεσπίζεται μεταβατικό σύστημα ρύθμισης οφειλών όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, πλην ΝΑΤ, γνωρίζοντάς σας τα ακόλουθα για την εφαρμογή τους:

1. ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ

Στις διατάξεις του παρόντος εμπίπτουν:

• Οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014
(μισθολογικής περιόδου έως 31/8/2014)

• Οι καθυστερούμενες έως την ανωτέρω ημερομηνία οφειλές, που τελούν σε αναστολή είσπραξης, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη.

• Οφειλές μέχρι την ως άνω χρονική περίοδο που τελούν υπό καθεστώς ρύθμισης, ύστερα από σχετική αίτηση του οφειλέτη.

Η ρύθμιση του ν.4305/14 έχει εφαρμογή για κύριες οφειλές μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Για ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του ν.4152/13.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, όπου προβλέπεται, καθώς και η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.10.2014 και εφεξής.

2. ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Αρμόδιο όργανο για την έκδοση απόφασης διακανονισμού με τις διατάξεις του παρόντος νόμου για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο., είναι ο Διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Κ.Ε.Α.Ο. ή του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. που ανήκει ο οφειλέτης.

3. ΤΡΟΠΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

I) Στους οφειλέτες δύναται να χορηγείται ρύθμιση ως ακολούθως:

• Εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με ποσοστό έκπτωσης 100% επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων.

• Εξόφληση μέχρι δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 90%.

• Εξόφληση μέχρι είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 80%.

• Εξόφληση μέχρι τριάντα έξι (36) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 70%.

• Εξόφληση μέχρι σαράντα οκτώ (48) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 60%.

• Εξόφληση μέχρι εξήντα (60) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 50%.

• Εξόφληση μέχρι εβδομήντα δύο (72) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 30%.

• Εξόφληση μέχρι εκατό (100) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 20%. Για την υπαγωγή στη συγκεκριμένη περίπτωση ρύθμισης το ποσό της κύριας ρυθμιζόμενης οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

II) Τα ανωτέρω ποσοστά έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων χορηγούνται μόνο στις περιπτώσεις ύπαρξης καταλογιστικών πράξεων για τις οποίες δεν προβλέπεται η παρεχόμενη εκ του νόμου έκπτωση (ΠΕΕ, απόφαση καταλογισμού παροχών, συντάξεων, κλπ)

III) Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα (50) ευρώ.

IV) Η κύρια οφειλή βαρύνεται από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

V) Στη περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση. Τα ανωτέρω ποσοστά έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων χορηγούνται μόνο στις περιπτώσεις ύπαρξης καταλογιστικών πράξεων για τις οποίες δεν προβλέπεται η παρεχόμενη εκ του νόμου έκπτωση (ΠΕΕ, απόφαση καταλογισμού παροχών, συντάξεων κλπ).

Με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας, χορηγείται, από τους αρμόδιους φορείς, στους υπόχρεους μηναίο πιστοποιητικό οφειλών, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής. Το εν λόγω πιστοποιητικό επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

4. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οφειλέτες του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο. , υποβάλλουν την αίτηση για υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση (συν/νο υπόδειγμα) απευθείας στην υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο ή στην ταμειακή υπηρεσία του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.. που ανήκει ο οφειλέτης, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση υπηρεσιακού σημειώματος από το φορέα.

Για το σύνολο των οφειλών του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. μετά την καταχώριση της αίτησης εκδίδεται άμεσα η απόφαση ρύθμισης με βάση τις οφειλές που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες στη βάση δεδομένων του Ο.Π.Σ.-Ι.Κ.Α. βάσει των ΕΔΚ των ΑΠΔ. Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ενημερώνεται το Τμήμα Εσόδων του αρμόδιου υποκαταστήματος του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. για να προβεί σε έλεγχο. Αν από τον έλεγχο προκύψει οφειλή αναγόμενη σε χρονική περίοδο της ρύθμισης, είναι δυνατή είτε η εφάπαξ εξόφλησή της είτε η ένταξή της στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.

Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος άρθρου υφίσταται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίουτου 2015.

Η αίτηση καταχωρείται στο μηχανογραφικό σύστημα (με κωδικό 75 ή 76 αναλόγως του ύψους των οφειλών) από το οποίο αποδίδεται και ο σχετικός αριθμός πρωτοκόλλου - δεν είναι επομένως απαραίτητο να προηγηθεί χορήγηση χειρόγραφου πρωτοκόλλου σε αυτή. Με την αποθήκευση της αίτησης και τη δημιουργία της σχετικής απόφασης ρύθμισης, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλλει την α' δόση στην υπηρεσία που εξέδωσε την απόφαση προκειμένου η ρύθμιση να καταστεί ενεργή και να του χορηγηθεί η σχετική απόφαση.

Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης καθώς και των υπόλοιπων δόσεων της ρύθμισης είναι η 21η κάθε μήνα και εφόσον δεν είναι εργάσιμη η επόμενη εργάσιμη.

Σημείωση:

Ελλείψει του σχετικού υπηρεσιακού σημειώματος, εφιστούμε την προσοχή σας ώστε όταν προσέρχεται οφειλέτης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. για υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση να γίνεται αναζήτηση μέσω του Α.Φ.Μ. για τυχόν οικοδομοτεχνικά έργα που πρέπει να ρυθμιστούν ταυτόχρονα.

5. ΑΠΩΛΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης κατά τη διάρκεια της ρύθμισης ή η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών, έχει ως συνέπειες:

α) την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,

β) την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά,

γ) την επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Οι συνέπειες του προηγούμενου εδαφίου δεν επέρχονται εάν ο οφειλέτης,μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την πλήρωση των όρων αυτής,:

α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο (2) δόσεις για διάστημα ενός μήνα έκαστη, ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή

β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία (1) δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μηνών.

Για τις ως άνω περιπτώσεις (α) και (β) η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%).

6. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ

Κατ' εξαίρεση, σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας ο οφειλέτης δύναται εντός δύο (2) μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.

Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται εγγράφως και περιέχει τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ανωτέρα βία. Η αρμόδια υπηρεσία αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός δεκαπέντε (15) εονάσιυων πυεοών από την υποβολή της αίτησης. Εάν δεν ληφθεί απόφαση εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το αίτημα θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

7. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ - ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ

Στις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν σε διακανονισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ.54 του Ν. 4305/2014 και τηρούν τους όρους του και συγκεκριμένα:

• Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του αρθρ. 1 του α.ν.86/1967 (Α' 136).

• Αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.

• Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων

• Αναστέλλεται η παραγραφή οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 2 του ν.2556/1997 (Α ' 270)

8. ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Ο συμψηφισμός που προβλέπεται στο άρθρο 1 του Ν.4254/2014 (Α' 85) και αφορά χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι Δημοσίου που προέρχονται από επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρεί και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 των εναπομεινασών δόσεων.

Στην περίπτωση εφαρμογής των διαδικασιών συμψηφισμού εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι τελευταίες δόσεις.

Τα προαναφερόμενα εφαρμόζονται τόσο στην παρούσα ρύθμιση όσο και στις λοιπές ισχύουσες ρυθμίσεις.

9. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» - ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ

Οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» του Ν.4152/2013 και τηρούν τους όρους αυτής, υπόκεινται αναδρομικά, από 1/1/2013 σε επιτόκιο ύψους 4,56% και τυγχάνουν αναδρομικά, από την ένταξή τους στη ρύθμιση των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων του παρόντος, δικαιούμενοι να επιλέξουν να υπαχθούν στη παρούσα ρύθμιση ή να παραμείνουν σε αυτή, έχοντας ως πρόσθετο ευεργέτημα τη μείωση κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους στη ρύθμιση.

Ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής των προαναφερόμενων θα ρυθμιστούν με Υπουργική Απόφαση, η οποία θα σας κοινοποιηθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.4305/2014 δεν επιτρέπεται η χορήγηση ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, κατά τις διατάξεις της «Νέας Αρχής», για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 54 του Ν.4305/2014.


Εσωτ. Διανομή:
1. Γρ. Συντονίστριας
2. Δ/νσεις Κ.Υ. Κ.Ε.Α.Ο.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ &
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΕΛΛΗ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συνημμένο Αρχείο:
ΚΕΑΟ (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 61) - ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ Ν.4305/2014»

ΠΗΓΗ:http://xanthi-eurotaxi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...