Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Τελικά Παπαδήμος όπως λέμε… Παπανδρέου (Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011)

«Στο δυσμενές εγχώριο και διεθνές υφεσιακό περιβάλλον, υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, που δημιουργούν προσδοκίες επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια του 2013. Πρώτον, εκτιμάται ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν, καθώς δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών».
Τάδε έφη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις 14 Δεκεμβρίου 2011. Δηλαδή ούτε 10 μέρες δεν έχουν περάσει. Κι όμως. Χθες το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να επικυρώσει τις προτάσεις του εργατοπατέρα και πρώην συνδικαλιστή κ. Γ. Κουτρουμάνη. Ο υπουργός Εργασίας (μάλλον ανεργίας) πρότεινε οι μειώσεις να κυμαίνονται από 10% έως 20% για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ έως 30% για το ΤΑΥΤΕΚΩ έως και 25% σε μια 5ετία για το ΤΕΑΔΥ , έως 25% για το ΤΑΔΚΥ και ως 25% επίσης για το ΤΕΑΥΦΕ.

Ύστερα όμως από την ισχυρή παρέμβαση
της Νέας Δημοκρατίας ματαιώθηκε η έγκριση του νομοσχεδίου και οι συνταξιούχοι γλίτωσαν ένα “μαχαίρι” 25% στις συντάξεις τους.

Πώς όμως προέκυψε η κωλοτούμπα του κ. Παπαδήμου και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση; Εδώ δε μιλάμε για τεράστια ποσά που θα περικοπούν και δε χάθηκε ο κόσμος. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων ζήτημα να παίρνουν 15-200 ευρώ επικουρική ενώ η κύρια σύνταξή τους δεν είναι μεγάλη.
Πώς ελαφρά τη καρδία αποφασίζουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να κάνουν τέτοιες περικοπές όταν πριν μερικές ημέρες υπήρξε δέσμευση για πάγωμα των μισθών και συντάξεων;

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Παπαδήμος  δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός (ή τουλάχιστον έτσι λέει), επομένως δε θα είχε κανένα λόγο να πει ψέματα. Ούτε να μοιράσει υποσχέσεις όπως πιθανότατα να έκαναν κάποιοι που θα ήθελαν να εκλεγούν.

Τελικά, μήπως ο “τεχνοκράτης” κ. Παπαδήμος έγινε κι αυτός πολιτικός σαν κι αυτούς που το σύστημα που τον στηρίζει επιχειρεί να απαξιώσει;

Το «κόλπο της επόμενης δόσης»

Μα σημειώσουμε και κάτι άλλο: Εδώ και πολλούς μήνες ο μόνιμος εκβιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αν θα πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου. Τα επικοινωνιακά παπαγαλάκια ξεκινούσαν από εβδομάδες πριν να εντάσσουν τον κόσμο σε ένα καθεστώς φόβου. «Θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;» ήταν το μόνιμο εκβιαστικό σχέδιο ώστε να περνούν πολύ σκληρά μέτρα χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Το δράμα της 6ης δόσης το ζήσαμε από το Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τότε μας έλεγαν ότι στερεύουν τα ταμεία, δε θα πληρωθούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, η Ελλάδα θα κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και τα ταμεία και άλλα πολλά. Μέσα στους τέσσερις αυτούς μήνες ο κ. Βενιζέλος κατάφερε να υιοθετήσει μέτρα που σε άλλη περίπτωση θα ξεσήκωναν τον κόσμο.

Όμως, το κόλπο της ασφυκτικής πίεσης και φυσικά της πλύσης εγκεφάλου έκανε καλά τη δουλειά του. Έτσι, πέρασε και το πολυνομοσχέδιο, έτσι και ο προϋπολογισμός.

Γι’ αυτό και ο κ. Παπαδήμος, αν και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αποφάσισε να παίξει το ίδιο παιχνίδι. Το «κόλπο της επόμενης δόσης» λέγεται. Ήδη άρχισαν οι διαρροές περί …φόβου του πρωθυπουργού ότι δε θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει τη δόση – μαμούθ των 89 δισ. ευρώ που είναι να εκταμιευτεί το Μάρτιο. «Αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση ως τα μέσα Ιανουαρίου είπε ο κύριος Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο, τότε αυτό θα συνεπάγεται μεγάλη δυσκολία με την Τρόικα στη διαπραγμάτευση».

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Είναι ακριβώς όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος όταν ήταν να φτάσει η ώρα της επόμενης δόσης. Ετσι, λοιπόν, θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σκληρά μέτρα μέχρι το Μάρτιο. Θα βάλουν και την τρόικα να «γαυγίσει», να απειλήσει, ίσως και να αποχωρήσει από την Ελλάδα για λίγο. Και ξαφνικά όλα θα γίνουν ομαλά. Οι μειώσεις θα περάσουν, οι απολύσεις θα γίνουν, το ξεπούλημα θα ολοκληρωθεί.

Παλιό και δοκιμασμένο το κόλπο, γιατί να μην το κληρονομήσει και ο κ. Παπαδήμος;

Πηγή: www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...