Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Παπανδρέου: «Θα πράξω το καθήκον μου» -Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ζητούν κορυφαία στελέχη (Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011)

Οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την βάση του Κινήματος πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα μέσα του Ιανουαρίου, φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
«Θα πράξω το καθήκον μου», διεμήνυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να κάνει. 
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να μην μιλάει με ασάφειες και πρότεινε τριήμερη διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου τον Φεβρουάριο.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει πρόταση για το άνοιγμα των διαδικασιών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε τις όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, το λεγόμενο του PSI. 

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να μετέχει σε διαδικασίες ανάλογες με τη σημερινή ή άλλες, καθώς θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία ολοκλήρωσης του PSI. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για το τι θα κάνει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εναντίον των καταστατικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, αλλά -όπως είπε- όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι σέβεται τις ανοιχτές διαδικασίες και μιλώντας για τον εαυτό του, ουσιαστικά δήλωσε «παρών» για την ηγεσία, λέγοντας ότι ανέλαβε το φορτίο του Υπουργού Οικονομικών με διαμορφωμένες τις δύσκολες και δυσάρεστες  καταστάσεις.

«Το έκανα για λόγους εθνικού καθήκοντος, για να αντέξει η πατρίδα. Για να αντέξει  η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ και η Κυβέρνηση», είπε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε:

«Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠαΣοΚ;
Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον.

Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».
 
Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες ανέφερε, απευθυνόμενος στους παρισταμένους, ότι είναι έτοιμος να καταθέσει τις φιλοδοξίες του «εφόσον μου το ζητήσετε».

 Η τοποθέτηση Λοβέρδου
 
«Η λύση είναι μία: λιτές και αδάπανες διαδικασίες τριήμερης διάρκειας για ανάδειξη προέδρου, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με πιθανό χρόνο τον Φεβρουάριο», είπε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Προηγουμένως είχε πει στον κ. Παπανδρέου: «Ποιο από όλα τα καθήκοντά σας θα πράξετε;», εκτιμώντας ότι η εισήγηση του προέδρου του κόμματος διατηρεί την ασάφεια, η οποία -όπως σημείωσε- δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Σύμφωνα με την πρόταση του κκ. Λοβέρδου δεν θα πρέπει να γίνει καμία περιοδεία, θα πρέπει να γίνει χρήση του Διαδικτύου για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαλόγου και οι εμφανίσεις στην τηλεόραση να οριστούν μόνο για τις τελευταίες τρεις ημέρες προ των εκλογών από τη βάση.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εγγυηθεί την πορεία προς την ανάδειξη του νέου Προέδρου και «να βοηθήσει στις επόμενες εκλογές και μετά από αυτές, ώστε να αποκλειστούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας».



Η τοποθέτηση Διαμαντοπούλου

Αποσαφήνιση των προθέσεων του Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο, ζήτησε, κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η υπουργός Εθνικής Παιδείας  Άννα Διαμαντοπούλου, ώστε, όπως είπε, «ο καθένας να εκτιμήσει τη στάση του».

Η κα Διαμαντοπούλου ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να καταθέσει την πρόταση του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο».

Ανέφερε επίσης ότι «η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» και ζήτησε μια «νέα πολιτική διακήρυξη», η οποία «προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους».

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσω μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο».

Από τον κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης «να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας».

Μίλησε, εξάλλου, για νέα ηγεσία, με πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα, που θα δώσουν δύναμη στον
πολιτικό φορέα που εξέφραζε και εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.

Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, «αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα».


Η τοποθέτηση Χρυσοχοϊδη

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ώστε το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στον καθορισμό διαδικασιών συζήτησης και τοποθέτησης σε όσα έχουν συμβεί, πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι "όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου και προσπαθούμε να την προστατεύσουμε από μικροκομματικές επιδιώξεις και πολιτικές τρικλοποδιές", επισημαίνοντας ότι "οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουμε διπλή υποχρέωση να πρωτοστατούμε σε αυτή την κατεύθυνση".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την συνδρομή του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου "για την διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης, εξόδου από μια ύφεση που έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρώσει τις κατακτήσεις ευημερίας των Ελλήνων της τελευταίας τριακονταετίας".

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι βασικό κριτήριο και απόδειξη των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία των προαναφερθέντων είναι "η λύση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων, η καθαρή κατεύθυνση που αυτοκριτικά, με θάρρος και αποφασιστικότητα θα παράγουμε και θα προτείνουμε στους πολίτες και την κοινωνία".

Προτάσσοντας το ότι "δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού", ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αφήνει την κοινωνία "στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου χωρίς στίγμα και χωρίς πρόταση".

"Η δραματική παραίτηση της κυβέρνησης μας προ διμήνου, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που μετρούν την απήχησή μας σε επίπεδα του 15% αλλά και η απλή καθημερινή επαφή με τον κόσμο δείχνουν, αποδεικνύουν πως έχουμε χάσει την προωθητική μας δύναμη", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "είναι ευθύνη μας εθνική, πατριωτική να ξαναπιάσουμε το νήμα των αναγκών και ελπίδων της κοινωνίας".

Τασσόμενος κατά κάθε αναμονής ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι "για πολιτικούς και βαθιά εθνικούς λόγους απαιτείται η γρήγορη αντίδραση του Κινήματος, η συντεταγμένη συζήτηση, η απόδοση ευθυνών, το ξεκαθάρισμα των απόψεων και η νέα πορεία".

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προβεί σε ανασκόπηση της κυβερνητικής διετίας του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι στην αρχή του νέου έτους, χωρίς πάντως να προσδιορίζεται η σύνθεσή του, δηλαδή εάν θα συμμετάσχουν και άλλα στελέχη, όπως και το αντικείμενο της συνεδρίασης.

Πέραν των μελών του κομματικού οργάνου στη σημερινή συνεδρίαση μετέχουν και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και άλλα στελέχη του Κινήματος.

Νωρίτερα, στη δική του εισήγηση, ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης παραδέχτηκε ότι τα δύο περασμένα χρόνια υπήρξαν «πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, πράγματα που έγιναν και δεν έπρεπε να γίνουν» ζήτησε να γίνει αυτοκριτική αλλά όχι «αυτομαστίγωμα».

«Αν μπούμε στη λογική της ισοπέδωσης και απαξίωσης της κυβερνητικής μας θητείας, τότε προσφέρουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στα άλλα πολικά κόμματα και τις χειρότερες υπηρεσίες στη Χώρα και μετά στο ΠΑΣΟΚ και την παράταξή μας» είπε ο κ. Καρχιμάκης.

«Καλούμαστε για μια ακόμη φορά, να διαψεύσουμε Κασσάνδρες. Που προβλέπουν το τέλος της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Που προβλέπουν, γιατί έτσι τους βολεύει, ότι η πολιτική ζωή του τόπου θα αποτελείται όχι από μεγάλες παρατάξεις αλλά από μικρά, αδύναμα κόμματα που θα είναι χειραγωγήσιμα» πρόσθεσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν, κατά σειρά προσέλευσης, οι Βασίλης Έξαρχος, Νίκος Σηφουνάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάνος Μπεγλίτης, Πέτρος Ευθυμίου, Μαριλένα Κοππά, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μανώλης Μπετενιώτης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρήστος Παπουτσής, Θεόδωρος Πάγκαλος, Κώστας Πανταζής, Φώφη Γεννηματά, Χάρης Καστανίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Απόστολος Κακλαμάνης, Παντελής Οικονόμου, Γιώργος Κουτρουμάνης, Έφη Χαλάτση, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Συλβάνα Ράπτη, Σωκράτης Ξυνίδης, Πάρης Κουκουλόπουλος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Νίκος Σαλαγιάννης, Τόνια Αντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Ασκούνης και Ευάγγελος Βενιζέλος.
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...