Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Στη ΓΑΔΑ θα περάσει τη νύχτα ο Εφραίμ Λόγω παρέλευσης του ωραρίου...(Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2011)

Στο Εφετείο για την εκτέλεση του εντάλματος προσωρινής κράτησης οδηγήθηκε, με την άφιξή του στην Αθήνα, ο ηγούμενος Εφραίμ, ενώ θα διανυκτερεύσει στη ΓΑΔΑ, καθώς πλέον έχουν κλείσει οι φυλακές.

Έξω από το Εφετείο, δεκάδες πιστοί τον υποδέχθηκαν με αναμμένα κέρια και την προσφώνηση «άξιος, άξιος».


Το πρωί της Τετάρτης, εκτός απροόπτου, αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές, όπου και εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε πτέρυγα -Ε-, στην οποία είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα και πάντως όχι για σοβαρές πράξεις βίας.

Οι συνήγοροί του, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ, επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του εντολέα τους

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο ηγούμενος έφτασε με ταχύπλοο στο λιμανάκι των Νέων Ρόδων και από εκεί επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο της αστυνομίας. Εν συνεχεία αναχώρησε για Αθήνα, με τη συνοδεία δύο περιπολικών.

Στο πλευρό του στάθηκαν περισσότεροι από 200 μοναχοί του Αγίου Όρους, ενώ έψαλλαν το Άξιον Εστί. Οι καμπάνες χτυπούσαν αναστάσιμα.

Νωρίτερα, οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν όσο ήταν κλινήρης στο κελί του, έδωσαν το «πράσινο» φως για τη μεταφορά του, καθώς έκριναν πως η κατάσταση της υγείας του πλέον το επιτρέπει.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Εφραίμ αποφάσισε με τους συνηγόρους του να παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές, ενώ αρχικά είχε γίνει η σκέψη να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να εισαχθεί σε νοσοκομείο της πόλης.

Ωστόσο, αν και η κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με το περιβάλλον του, είναι κλονισμένη, προτίμησε να ακολουθήσει το «δύσκολο δρόμο».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, σημείωσε με νόημα ότι το ποινικο - νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα, το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου και χαρακτήρισε «άστοχες» τις σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού.

«Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και αναφορικά με τις δηλώσεις και τοποθετήσεις κέντρων του εξωτερικού σχετικά με την υπόθεση, υπογράμμισε τα εξής: «Το δικαιικό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης. Συστατικά στοιχεία αυτών είναι: α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και β) η διάκριση των εξουσιών».

Γι' αυτό, συνέχισε ο κ. Μπρακουμάτσος, «οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας».

Σε σχέση τώρα με τις τοποθετήσεις φορέων και προσώπων από το εσωτερικό, ο Μπρακουμάτσος υπενθύμισε ότι «η υπόθεση του Βατοπεδίου είχε από τη γένεσή της πολιτικό πρόσημο, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συνεπώς οποιαδήποτε απόφανση του δικαστικού συμβουλίου θα είχε αρνητική υποδοχή ανάλογα με το περιεχόμενο και δυστυχώς η Δικαιοσύνη πάντα θα βρίσκεται στο κέντρο μιας διελκυστίνδας. Τούτο αποδεικνύει και στην πράξη εν προκειμένω: Τα λεγόμενα από διάφορους επώνυμους ή μη περί ουσιαστικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι λόγια κενά περιεχομένου, αφού η καθημερινή πράξη τους αποδεικνύει το αντίθετο, όπως συνέβη με την συζητούμενη υπόθεση, όπου το διακύβευμα γι' αυτούς δεν ήταν τόσο η ουσία της υπόθεσης (την οποία και πολλοί δεν γνωρίζουν), αλλά η ιδιότητα του διωκομένου, κάτι ανεπίτρεπτο για τον δικαιικό μας πολιτισμό».

«Το ποινικονομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου» κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο καθένας όσο ψηλά και αν βρίσκεται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα τύχει της μεταχείρισης που προβλέπεται και συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδεμία διάκριση ήταν νοητή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση χθες ότι θεωρεί ατυχή την κριτική που ασκείται από φορείς ξένης χώρας, αλλά και από παράγοντες εντός Ελλάδας και συνέχισε, λέγοντας ότι «πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη», καθώς, συμπληρώνει, δεν έχουν γνώση της δικογραφίας.

Πάντως, κράτησε αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ.

Εν τω μεταξύ, την εκτέλεση της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου Εφραίμ στο κελί του στη Μονή Βατοπεδίου αντί των φυλακών, ζήτησε σήμερα ο διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.

Σε συνάντηση που είχαν, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει οι ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρα μας.

Δήλωση προέδρου ΔΣΑ

«Οποιαδήποτε παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, από όπου και εάν προέρχεται - από θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδιώκουν για ιδιοτελείς λόγους να τη χειραγωγήσουν - επιβάλλεται να αποκρουστεί» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Ιωάννης Αδαμόπουλος, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε το Συμβούλιο Εφετών να αποφασίσει την προσωρινή του κράτηση.

Αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος: «Ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί εάν ο ηγούμενος Εφραίμ είχε γνωστή διαμονή, εάν ήταν ύποπτος φυγής και εάν ήταν δυνατόν να τελέσει νέες άδικες πράξεις από εκείνες που φέρεται να διέπραξε. Πάντως, επί πέντε χρόνια βρίσκεται στο μοναστήρι του, πρόσφατα πήγε στη Ρωσία και επέστρεψε και δεν υπάρχουν αναφορές περί εμπλοκής του σε άλλη υπόθεση. Περαιτέρω, θα πρέπει και να προβληματιστεί κάποιος σχετικά με το αν υπήρχαν άλλα μέτρα που θα διασφάλιζαν την παρουσία του σε ενδεχόμενη δίκη του, διότι ακόμη δεν υπάρχει κρίση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου περί αποχρωσών ή μη ενδείξεων ενοχής του. Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ ευρίσκεται υπό την πνευματική εξουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Επιστολές

Εν τω μεταξύ νωρίτερα, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, συναντήθηκε ο διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το εάν υπήρχε η δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στη Μονή Βατοπεδίου αντί για τις φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενημέρωσε τον διοικητή του Αγίου Όρους ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί και ότι το άρθρο 57 του εκκλησιαστικού κώδικα που προβλέπει οι ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα στην χώρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στον κ. Τέντε αποστέλλονται συνεχώς επιστολές με υπογραφές πιστών που ζητούν την μη προφυλάκιση του Εφραιμ. Στην πλειονότητά τους, οι υπογραφές ανήκουν σε μονές και μεμονωμένους μοναχούς, δικηγόρους και ομογενείς από Αυστραλία.

«Ουδέποτε παρενέβην, ούτε θα παρέμβω τώρα και στο μέλλον σε οποιαδήποτε υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή διαβήματα και αιτήματα πολιτών και φορέων, που δέχεται, για παρέμβασή του στην υπόθεση Βατοπεδίου και την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ.

«Αφού εξασφάλισαν την ατιμωρησία των πολιτικών, τώρα πάνε να ''βγάλουν λάδι'' και τον Εφραίμ! Ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο καταλήγει σε ένα μεγάλο φιάσκο. Αντί για την ισχύ του δικαίου, βασιλεύει δυστυχώς το δίκαιο των ισχυρών» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στο πλευρό του οι ιεράρχες

Αργολίδος Ιάκωβος: "Λυπάμαι πολύ τους επηρμένους αδικούντες"
Μητροπολίτης Βεροίας: "Θύμα πολιτικών παιxνιδιών ο Εφραίμ"
Καλαβρύτων: "Το αγαπημένο μας Φανάρι κοιμάται, ησυχία παρακαλώ!"
Θεσσαλονίκης: "Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στον ηγούμενο Εφραίμ"
Λέρου: "Η φυλάκιση είναι στέφανος για τον μάρτυρα"
Μητροπολίτης Βεροίας: "Θύμα πολιτικών παιxνιδιών ο Εφραίμ"
Αιτωλίας: "Χρησιμοποίησαν το «τέχνασμα» Βατοπαιδίου για να κτυπήσουν την Εκκλησία"


www.protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...