Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΕΣΕΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών στις εκπιπτόμενες δαπάνες για όλους ζητάει η ΕΣΕΕ..!

Η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τον  Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα επιστολή, με την οποία ζήτησε την ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ στις εκπιπτόμενες δαπάνες για όλες τις επιχειρήσεις και όχι
μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.  Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής έχει ως εξής:
«…Με την υπ’ αριθμ. 1095/29.4.2013 ΠΟΛ «Κοινοποίηση των διατάξεων των παραγράφων 18, 21 και 45 του άρθρου 3 του ν.4110/2013» διευκρινίστηκε ότι εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, ως γενικό έξοδο διαχείρισης, οι δαπάνες των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.
Σύμφωνα με το ερμηνευτικό σκεπτικό της ως άνω ΠΟΛ, οι διατάξεις αυτές θεσπίστηκαν μετά την αντικατάσταση του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4110/2013, με την οποία καταργήθηκε η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται από τους φορολογούμενους.  Επομένως, πάλι κατά την ως άνω ΠΟΛ, το δικαίωμα της έκπτωσης αφορά αποκλειστικά τις εισφορές που καταβάλλουν οι ασκούντες ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν καταλαμβάνουν τις εισφορές που καταβάλλονται από τα πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 και του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε., καθόσον δεν αποτελούν παραγωγική δαπάνη γι' αυτά, προκειμένου να αφαιρεθούν από τα ακαθάριστα έσοδα τους.
Ωστόσο, όπως ήδη έχουμε εξηγήσει προς το Υπουργείο σας, η ερμηνεία αυτή είναι άδικη, καθότι εξαιρεί των εκπτώσεων των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όλες τις εταιρικές μορφές, τόσο ως προσωπικές εταιρείες όσο και κεφαλαιουχικές.  Μάλιστα είχαμε λάβει την υπόσχεση του Υπουργείου ότι το πρόβλημα αυτό θα διορθωθεί και θα επιτραπεί επίσης στις εταιρείες να εκπέσουν από τα έξοδά τους τις αναλογούσες σε αυτές ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ.
Επειδή όμως το δίκαιο αίτημά μας δεν έχει ως τώρα ικανοποιηθεί, επανερχόμαστε επί του θέματος και ζητούμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, που θα εξασφαλίσουν ότι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που έχουν εταιρική μορφή, θα μπορούν να εκπίπτουν τις εισφορές τους προς τον ΟΑΕΕ από το ποσό του φόρου εισοδήματος που τους αναλογεί.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση κρίνεται απαραίτητη τόσο για λόγους δικαιοσύνης και ισότητας αλλά και ανταγωνισμού απέναντι στις ατομικές επιχειρήσεις και στα ελευθέρια επαγγέλματα, όσο και για να τονωθεί έστω και λίγο η ανύπαρκτη σχεδόν ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δυσκολεύονται να επιβιώσουν μέσα στο καθεστώς της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης».


ΠΗΓΗ:http://www.esee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...