Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Καταργούνται οι περιορισμοί σε 20 κλειστά επαγγέλματα..!

Νέο γύρο ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων απελευθέρωσης αγορών και απλούστευσης αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις προανήγγειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών
Γ. Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Στη διάρκεια κοινής χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Στουρνάρας έκανε γνωστό ότι εκπονείται από το ΚΕΠΕ μελέτη με σκοπό την προώθηση νομοθετικής παρέμβασης που θα καταργεί περιορισμούς στην άσκηση 20 επαγγελμάτων.
Ορισμένα από αυτά είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, ιδιωτική εκπαίδευση, ταξιδιωτικοί πράκτορες, τουριστικοί οδηγοί, ενεργειακοί επιθεωρητές, πρακτορεία διανομής Τύπου, καπνοπώλες, γραφεία προσωρινής εύρεσης εργασίας, εκτελωνιστές, ενεχυροδανειστήρια κ.λπ. Στις αγορές οι αλλαγές που έρχονται άμεσα είναι:
Καταργούνται οι περιορισμοί σε 20 κλειστά επαγγέλματα
Το άνοιγμα αγοράς λιανικού εμπορίου με νομοσχέδιο για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων.
Απελευθέρωση με νομοσχέδιο των υπεραστικών οδικών μεταφορών (ΚΤΕΛ).
Κατάργηση ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου για την ίδρυση ΕΠΕ, με τροπολογία. Σήμερα το ελάχιστο κεφάλαιο είναι στα 2.500 ευρώ και τώρα το ποσό αυτό δεν θα απαιτείται.
Στους μηχανικούς ο έλεγχος των εγκαταστάσεων πυροπροστασίας για τα καταστήματα.
Η Ελληνική Αστυνομία θα ενημερώνεται και δεν θα ελέγχει την οικοδομική άδεια.
Μείωση διαδικασιών για την έκδοση οικοδομικής άδειας.
Τέλος του χρόνου νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση αποθηκών και κέντρων logistics.
Παρεμβάσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό στους κλάδους, του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, της επεξεργασίας τροφίμων και των οικοδομικών υλικών.
Ο κ. Στουρνάρας εξηγώντας τη σημασία του ανοίγματος επαγγελμάτων και αγορών είπε ότι θα επιτευχθεί μεγέθυνση του ΑΕΠ, αντιμετώπιση της ανεργίας και πτώση των τιμών.
Επικαλούμενος μελέτη του ΚΕΠΕ υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα προσδώσει στην οικονομία 0,4% με 2,1% του ΑΕΠ, ήτοι 800 εκατ. ευρώ με 4 δισ. ευρώ. Αλλά και παλιότερη έρευνα του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι σε βάθος χρόνου από το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων το ΑΕΠ είναι δυνατό να αυξηθεί 15%.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων δύο χρόνων το 72% των επαγγελμάτων σε σύνολο 343 έχει ανοίξει.
Επιπλέον το υπουργικό δίδυμο στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε και τη λειτουργία ειδικής ιστοσελίδας. Ο Γ. Στουρνάρας έφερε ορισμένα παραδείγματα επαγγελμάτων τα οποία έχουν απελευθερωθεί όπως τα ταξί για τα οποία η αγορά άδειας άνοιξε σε όλους χωρίς την υποχρέωση κατοχής ειδικού διπλώματος οδήγησης. Οι λαϊκές αγορές είναι ένας κλάδος όπου πια οι άδειες των επαγγελματιών πωλητών δεν θα είναι ισόβιες και περιορισμένου αριθμού αλλά προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες.
Για τους συμβολαιογράφους η αμοιβή σε ποσοστό 1% ορίστηκε για συναλλαγές αξίας έως 120.000 ευρώ και όχι μέχρι 380.000 ευρώ. Αλλαγές έγιναν και στους φορτοεκφορτωτές, όπου πια θα απαιτείται η αναγγελία έναρξης επαγγέλματος.
Επίσης η εκπαίδευση των τουριστικών ξεναγών μέσω ταχύρυθμων προγραμμάτων θα μπορεί να παρέχεται από διάφορους φορείς, όπως πανεπιστήμια και κέντρα δια βίου μάθησης.
Ανοίχτηκε το επάγγελμα των ορκωτών εκτιμητών καθώς και των αναλογιστών, ενώ δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εγκαταστάσεων περάτωσης έψησης ψωμιού (bake off), ώστε πλέον η επιχείρηση να μπορεί να ασκηθεί ευκολότερα και με μικρότερο κόστος.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στις αγορές είπε ότι απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, η αγορά των φορτηγών, οι μεταφορές για τον τουρισμό, ενώ καθιερώθηκαν νέες απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις. Επίσης θεσπίστηκε σύγχρονο πλαίσιο για τα τεχνικά επάγγελματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...