Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Διπλή «ανάσα» σε ελεύθερους επαγγελματίες..!


Μείωση εισφορών ως και 100 ευρώ το μήνα και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους μέχρι και 100 δόσεις, για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, «σηματοδοτεί» για εκατοντάδες χιλιάδες
ελεύθερους επαγγελματίες η νέα εγκύκλιος του ΟΑΕΕ με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν όσοι επιλέξουν από εδώ και πέρα να ασφαλιστούν σε χαμηλότερη κατηγορία.
Με τη νέα εγκύκλιο, όσοι δεν έχουν καθόλου οφειλές μπορούν να επιλέξουν για την ασφάλισή τους τις αμέσως 2 χαμηλότερες κατηγορίες, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το κόστος της ασφάλισής τους κατά 50 ως και 100 ευρώ το μήνα, ενώ διπλά ωφελημένοι θα βγουν όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ ποσά μέχρι 5.000 ευρώ, καθώς μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους πληρώνοντας ως και 100 δόσεις (των 50 ευρώ/μήνα) και ταυτόχρονα να επιλέξουν για τις τρέχουσες εισφορές τους δυο κατηγορίες πιο κάτω από αυτή που βρίσκονται τώρα.
Mε 50 € το μήνα
Χρήση του «φθηνότερου ασφάλιστρου» μπορούν να κάνουν ανά πάσα στιγμή οι 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ που είναι συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους, ενώ άλλοι 140.000 επαγγελματίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ», μπορούν να επωφεληθούν διπλά, καθώς έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1.000 μέχρι 5.000 ευρώ, τις οποίες αν ρυθμίσουν με 50 ευρώ το μήνα, μπορούν ταυτόχρονα να χαμηλώσουν κατά 2 κατηγορίες τις τρέχουσες εισφορές τους!
Μέχρι τώρα και παρά τους όποιους περιορισμούς προέβλεπε η επιλογή χαμηλότερης κατηγορίας, χρήση του μέτρου έχουν κάνει περίπου 60.000 ασφαλισμένοι.
Όσοι έχασαν το δικαίωμα να παραμείνουν στη χαμηλότερη κατηγορία το ξανακερδίζουν με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ όσοι δεν το έχουν ασκήσει μέχρι τώρα, μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου 2 φορές, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΟΑΕΕ.
Για χρέη άνω των 5.000 ευρώ οι όροι είναι πιο αυστηροί και οι δόσεις δεν θα είναι πάνω από 48 (σ.σ.: αναμένεται η έκδοση των εγκυκλίων από τα Ταμεία).
Η εγκύκλιος
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ:
1. Σε περίπτωση απώλειας, για οποιοδήποτε λόγο, του δικαιώματος κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του για μία και μόνο ακόμη φορά. Και στις δύο περιπτώσεις αν υπάρχουν οφειλές, αυτές θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν σε ρύθμιση. Το δικαίωμα κατάταξης στην επιλεγείσα κατηγορία και η καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών αρχίζουν από το επόμενο της αίτησης δίμηνο. Ένας ασφαλισμένος δηλαδή που είναι σήμερα στην 3η κατηγορία και πληρώνει 615 ευρώ το δίμηνο, μπορεί σήμερα να επιλέξει την πρώτη κατηγορία και στις 14 Ιουλίου να πληρώσει 420 ευρώ.
2. Ασφαλισμένοι που κατετάγησαν σε κατώτερη κατηγορία από 13/6/2012 (ημερομηνία δημοσίευσης προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης) και μέχρι τη δημοσίευση της νέας απώλεσαν το δικαίωμα, για οποιοδήποτε λόγο, δύνανται να επανέλθουν για μια και μόνο φορά. Για την άσκησή του υποβάλλεται νέα αίτηση και δεν αποτελεί συνέχεια ή ενεργοποίηση της πρώτης. Ως εκ τούτου, ως ασφαλιστική κατηγορία για την ενεργοποίηση του δικαιώματος λογίζεται αυτή που έχει διαμορφωθεί κατά τη νέα αίτηση.
3. Οι εισφορές του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την απώλεια του δικαιώματος (πρώτη φορά) έως την ενεργοποίησή του για δεύτερη φορά καταβάλλονται στην κατηγορία που διαμορφώθηκε μετά την απώλεια της χαμηλότερης κατηγορίας.
4. Εκπρόθεσμη καταβολή (έστω και κατά μία ημέρα) ή έκπτωση από δικαίωμα ρύθμισης εισφορών συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος το οποίο δεν μπορεί να ασκηθεί για τρίτη φορά.
5. Αιτήσεις για άσκηση του δικαιώματος για δεύτερη φορά, που έχουν υποβληθεί πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της νέας Υπουργικής Απόφασης (2/5/2013), θα ικανοποιηθούν από το επόμενο δίμηνο.
Η ελάφρυνση
Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ μετά το 1993 πληρώνει σήμερα την εισφορά της 3ης κατηγορίας, δηλαδή 307 ευρώ το μήνα για σύνταξη και ασθένεια. Μπορεί να κάνει αίτηση και να επιλέξει για τα επόμενα δυο χρόνια να πληρώνει την εισφορά είτε της δεύτερης (257,34 ευρώ) είτε της πρώτης κατηγορίας (210,71 ευρώ), κατεβάζοντας έτσι το κόστος της ασφάλισής του κατά 60 έως 97 ευρώ το μήνα.
Αν τώρα ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή 4.500 ευρώ, τότε μπορεί και πάλι να επιλέξει χαμηλότερη κατηγορία ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή του σε 90 δόσεις με 50 ευρώ κάθε μήνα.
Κώστας Κατίκος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...