Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Δηλώσεις του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου του ΕΤΕΑΝ Γιώργου Γεροντούκου για την έναρξη του Προγράμματος δανειοδότησης «Επιχειρηματική επανεκκίνηση»...!


Κ. Χατζηδάκης:  «Ξεκινάει σήμερα το Πρόγραμμα «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» με τα πιο χαμηλότοκα δάνεια στην αγορά. Το ΕΤΕΑΝ ξεκινάει το πρόγραμμα αυτό, δίνοντας
το ίδιο 275 εκατομμύρια ευρώ κι έχοντας συμφωνήσει με 14 τράπεζες ότι θα δώσουν και εκείνες από την πλευρά τους, ακόμα 275 εκατομμύρια ευρώ. 
Άρα μιλάμε για ένα πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης και για επενδύσεις, που αφορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, με επιδοτούμενο επιτόκιο κατά 50%. Πράγμα που σημαίνει ότι με τις σημερινές τιμές τα δάνεια από το πρόγραμμα «επιχειρηματική επανεκκίνηση» θα είναι στο ύψος περίπου του 4,5%.
Είναι πιστεύω μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι κάτι για το οποίο χρειάστηκε να δουλέψουμε για κάμποσους μήνες, λόγω και των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα. Αυτή την ώρα όμως ολοκληρώθηκε η διαδρομή και από σήμερα μπορεί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, είτε εκείνοι που έχουν υφιστάμενες σήμερα επιχειρήσεις είτε αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν καινούριες επιχειρήσεις, να απευθυνθούν σε 14 διαφορετικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων φυσικά όλων των μεγάλων τραπεζών, προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα, που είναι το πιο φιλικό πρόγραμμα που υπάρχει σήμερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά».

Γ. Γεροντούκος: «Σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Υπουργός να πούμε ότι παράλληλα με το Πρόγραμμα της «Επιχειρηματικής επανεκκίνησης» στην ΕΤΕΑΝ τρέχουν άλλα τέσσερα-πέντε προγράμματα που ενδιαφέρουν το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Ένα από αυτά είναι οι στοχευμένες δράσεις που τις κληρονομήσαμε από το παρελθόν και οι οποίες όπως ξέρετε είναι οι δράσεις για τον «Θεματικό τουρισμό» και την «Πράσινη Ανάπτυξη» την οποία τρέχει η Εθνική Τράπεζα και μέχρι στιγμής οφείλουμε να ομολογήσουμε αρκετά επιτυχημένα. Είναι η δράση «Εξωστρέφεια», η οποία χρηματοδοτεί κεφάλαια κινήσεως για επιχειρηματικά σχέδια, αλλά και δάνεια για επενδυτικά σχέδια, την οποία τρέχει η Eurobank. Κι ένα μικρό κομμάτι έχει αφήσει η Alpha Bank στη «Γενική επιχειρηματικότητα» με 5 εκατομμύρια και η Πειραιώς για την «Εφοδιαστική αλυσίδα» επίσης 5 εκατομμύρια.
Αυτά τα λέμε, αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και ενδιαφέρον για κεφάλαια κινήσεως, γιατί να θυμίσουμε ότι και εκεί έχει γίνει μια μικρή τροποποίηση και μπορούν οι επιχειρήσεις, για τις στοχευμένες αυτές δράσεις που σας ανέφερα, επαναλαμβάνω να πάρουν δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο, επίσης επιδοτούμενα κατά 50%.
Πέρα από αυτό σε λίγες μέρες θα έχουμε το Ταμείο Εγγυοδοσίας στην αγορά, το οποίο θα δημιουργεί προϋποθέσεις και θα εγγυάται επίσης μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν δάνεια για κεφάλαια κινήσεως, να πάρουν δάνεια για επενδύσεις, να πάρουν δάνεια έναντι επιχορηγήσεων, το οποίο επίσης είναι πολύ σημαντικό. Βολεύει περισσότερο τις εταιρίες και τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν ελλείπουσα φερεγγυότητα, που τους λείπουν καλύμματα δηλαδή. Ενώ τα μέχρι σήμερα ταμεία δανειοδοτήσεων, που λέμε είναι ταμεία τα οποία διευκολύνουν το κόστος κεφαλαίων των επιχειρήσεων. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας διευκολύνει τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες έχουν έλλειμμα καλυμμάτων.
Πέρα από αυτό το Ταμείο να θυμίσω ότι ο κύριος Υπουργός μαζί με τον Υπουργό Αιγαίου Νήσων Τουρισμού είχαν εξαγγείλει ένα Ταμείο Νήσων και είναι ήδη πραγματικότητα. Έχει κρεμαστεί η πρόσκληση στο τραπεζικό σύστημα, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο τράπεζες. Μέχρι τις 20 Μαΐου αναμένεται να κλείσει η συγκεκριμένη προσφορά, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.
Να θυμίσω ότι θα είναι χαμηλότοκα δάνεια προς επιχειρήσεις τουριστικές, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλα τα νησιά της χώρας. Θα είναι δάνεια για κεφάλαιο κινήσεως ή και για επενδυτικούς σκοπούς, μικρά δάνεια, 10 έως 30 χιλιάδες ευρώ. Όπως είχαν πει οι δύο Υπουργοί για νησιά κάτω από 3100 κατοίκους το επιτόκιο θα είναι μηδενικό, το δάνειο δηλαδή θα είναι άτοκο και πάνω από 3100 κατοίκους το δάνειο θα είναι χαμηλότοκο και να το πούμε, θα είναι 2,8%.
Άρα λοιπόν επίσης περιμένουμε κάτι πάρα πολύ καλό και μετά τις 20 Μαΐου θα είμαστε σε θέση για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το που θα έχουν κλείσει οι προσφορές. Είναι 80 εκατομμύρια το πρόγραμμα.
Πέρα απ΄ αυτό, σήμερα το πρωί έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον». Όπως ξέρετε έχουν κλείσει κάποιες περιφέρειες, δεν υπήρχαν πόροι για να συνεχίζει το πρόγραμμα, πάρθηκε μια σημαντική απόφαση να διατεθούν πόροι στις ολοκληρωμένες περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική, η Ήπειρος.
Άρα οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει θα ησυχάσουν, θα πάρουν τα χρήματά τους, έτσι όπως προβλέπει το πρόγραμμα. Και ελήφθη επίσης μια σημαντική απόφαση, μήπως όλα αυτά τα κεφάλαια διατεθούν με νέα μορφή στην αγορά, προκειμένου να είναι πιο φιλικά προς το νοικοκυριό.
Παράλληλα τρέχει και το Ταμείο Εγγυητικών Επιστολών, το οποίο είναι από ίδιους πόρους της ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα θέλαμε κι εσείς οι ίδιοι στην καθημερινότητά σας να συμβουλεύετε τις επιχειρήσεις, να συμβουλεύετε τους επιχειρηματίες. Η εγγυητική επιστολή είναι ένα μέσο πιστωτικό, με το οποίο η μικρή επιχείρηση μπορεί να κάνει τη δουλειά της, χωρίς να δεσμεύει ρευστότητα, χωρίς να απασχολεί ρευστότητα από την οικονομία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει όλοι να το κυνηγήσουμε αυτό το πρόγραμμα να το υλοποιήσουμε, να απορροφήσουμε αυτά τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί για το σκοπό αυτό».

ΠΗΓΗ:http://www.mindev.gov.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...