Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Διατηρείται η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ΟΑΕΕ..!

Συνάντηση-συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΑ και του
υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννη Βρούτση. Τη συνάντηση παρακολούθησαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, και της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης καθώς και εκπρόσωποι ορισμένων επιμελητηρίων από την επαρχία.

Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν τα ασφαλιστικά, τις καθυστερήσεις και τις περικοπές στις συντάξεις, τα πρόστιμα για εργασιακές παραβάσεις και τα προβλήματα των επαγγελματιών στους τομείς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Διατηρείται η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ΟΑΕΕ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) έκανε γνωστό ότι η επιλογή κατωτερης ασφαλιστικής κατηγορίας του ΟΑΕΕ θα συνεχιστεί αλλά μόνο για δύο κατηγορίες.

Ο κ. Βρούτσης, αφού ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης για την απασχόληση και την ασφάλιση, απάντησε στα κύρια ερωτήματα που τέθηκαν από τα μέλη ΔΣ του ΕΕΑ όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα συνεχιστεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα επιλογής κατάταξης σε δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες αλλά όχι για περισσότερες.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που κοινοποίησε ο ΟΑΕΕ σχετικά με την επιλογή κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, προβλέπεται ότι:

Σε περίπτωση απώλειας, για οποιοδήποτε λόγο, του δικαιώματος κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του για μία και μόνο ακόμη φορά.

Το δικαίωμα αυτό είχε δοθεί με τη διάταξη της παρ. 5 άρθρο 32 του Ν.4075/2012 όπου οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να επιλέξουν, με αίτησή τους, την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης.

Επίσης οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που κατετάγησαν σε κατώτερη κατηγορία από 13/6/2012 (ημερομηνία δημοσίευσης προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης) και μέχρι τη δημοσίευση της νέας απώλεσαν το δικαίωμα, για οποιοδήποτε λόγο, δύνανται να επανέλθουν για μια και μόνο φορά.

Και στις δύο περιπτώσεις το δικαίωμα κατάταξης στην επιλεγείσα κατηγορία και η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αρχίζουν από το επόμενο της αίτησης ακέραιο δίμηνο εφόσον ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις που έχουν τεθεί με τη διάταξη και την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση.

Οι απαντήσεις του συνοπτικά ήταν οι εξής:

1. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης γι αυτό αυτά πηγαίνουν και στους Δήμους.

2. Τακτοποιήσαμε τα στατιστικά στοιχεία απογραφής των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, τα ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ κλπ. Είχαμε 1 εκ. αποκλείσεις και πολλές παράνομες συντάξεις.

3. Κάναμε τα συστήματα ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΛΑΣ, ΑΡΙΑΔΝΗ, ΗΛΙΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ κλπ για να παρακολουθούμε σε παρόντα χρόνο τις προσλήψεις, απολύσεις, ασφαλίσεις, συντάξεις, ασφαλιστικές διδρομές κλπ.

4. Καταβάλουμε κάθε χρόνο 28,3 δισεκ. ευρώ για συντάξεις και από αυτά το 55% καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο.

5. Το «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων είναι μικρό ποσό. Ο προϋπολογισμός έδωσε από το 2001 μέχρι το 2012 190 δισεκ. Ευρώ για συντάξεις ενώ το «κούρεμα» ήταν μόνο 12 δισεκ.

6. Ο ΟΑΕΕ έχει προϋπολογισμό 1,66 δισεκ. ευρώ. Το 2014 και οι συντάξεις απαιτούν 3,38 δισεκ. Από αυτά το κράτος (από τη φορολογία) θα δώσει 1,28 δισεκ.

7. Δεν υπάρχει πρόθεση άλλης μείωσης των συντάξεων και δεν θα αποσταθεροποιήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα. Διασφαλίζουμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, οι οποίες δεν θα μειωθούν.

8. Με την ηλεκτρονική αναγγελία προσλήψεων – απολύσεων κλπ, έχουμε τεράστιο κέρδος σε ανθρωποώρες εργασίας και πλήρη πληροφόρηση για την αγορά εργασίας και τις τάσεις απασχόλησης ενώ με τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ μπορούμε να κάνουμε διασταυρώσεις τζίρου και απασχόλησης των επιχειρήσεων.

9. Η αδήλωτη εργασία είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα.

10. Κάναμε μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας υπέρ των επιχειρήσεων όπως μείωση μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση κατώτατων μισθών και γι αυτό απαιτούμε συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη νομιμότητα.

11. Για την τήρηση της νομιμότητας επιβάλλαμε πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε παράβαση και είχαμε εκτίναξη των δηλώσεων απασχόλησης ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ.

12. Επιβάλλαμε πρόστιμα 10.500 ευρώ και για την λάθος υποβολή των ΑΠΔ. Θα καταθέσω σύντομα τροπολογία απαλλαγής γιατί τώρα θα τα βλέπουμε όλα από την ΕΡΓΑΝΗ και θα υπάρχει ένα πρόστιμο.

13. Καταργήσαμε το πορτοκαλί βιβλίο εγγραφής απασχολουμένων.

14. Με το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ βλέπουμε, κάθε μήνα, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία συνενώνοντας τα στοιχεία ΙΚΑ και ΣΕΠΕ.

15. Το σύστημα ΑΤΛΑΣ που σε λίγο θα εφαρμοστεί θα μας δώσει τη δυνατότητα να καταχωρηθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες με όλα τα στοιχεία τους, ποιοι είναι ασφαλισμένοι και ποιοι ανασφάλιστοι κλπ.

16. Τον Μάιο του 2014 καταργείται κάθε θεώρηση ασφαλιστικών βιβλιαρίων ασθενείας γιατί όλα θα είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά.

17. Στο τέλος του 2014 όσοι έχουν μπει στην παραγωγική και ασφαλιστική διαδικασία από 1.1.1994 θα μπορούν να έχουν στον προσωπικό τους υπολογιστή το ασφαλιστικό βιογραφικό τους. Το 2015 θα το έχουν όλοι οι Έλληνες. Με πάτημα ενός κουμπιού όλοι θα έχουν αυτόματα όλα τα στοιχεία τους και τι σύνταξη θα πάρουν μόλις βγουν στη συνταξιοδότηση, χωρίς καμία αναμονή.

18. Καταγράψαμε όλα τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων που είναι ανεκτίμητης αξίας. Αυτά πρέπει να περάσουν σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία για να τα αξιοποιήσει.

19. Θα προκηρύξουμε σε ένα μήνα, διαγωνισμό για να αναλάβει μια εταιρεία, τη μείωση της γραφειοκρατίας στην εργασιακή νομοθεσία.

20. Θα συνεχιστεί με νομοθέτηση η δυνατότητα μετάταξης σε δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες αλλά όχι περισσότερες.

21. Συμμερίζομαι το πρόβλημα με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΕ και τις προϋποθέσεις που το περιορίζουν αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα επιδόματος σε όλους.

22. Είναι πολύτιμη η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και θα συνεχίσουμε τον διάλογο στα ζητήματα που θέτουν.

23. Ο νόμος για τις απολύσεις ήταν ανελαστικός και δεν επέτρεπε απολύσεις σε περίοδο κρίσης χωρίς έγκριση υπουργού. Καταργήθηκε αυτό και μεταφέρθηκε η ευθύνη στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο μετέχουν οι κοινωνικοί εταίρων και υπάρχει η δυνατότητα απολύσεων ανάλογα με την περίπτωση.

24. Είναι στην πολιτική μας να μειωθεί κατά 5 μονάδες η εργοδοτική προς το ΙΚΑ εισφορά και αυτό είναι μια ανάσα για τις επιχειρήσεις.


ΠΗΓΗ:http://xanthi-eurotaxi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...