Σ. Γουναρίδης: «Τουλάχιστον 15 συνάδελφοι ετοιμάζουν βαλίτσες»
- Η πτώση του τζίρου, η αύξηση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης και τα απανωτά «χαράτσια» τους διώχνουν στην… Αυστραλία!
Μπορεί αρχικά να ακούστηκε και να κυκλοφόρησε ως αστείο, όμως για τους επαγγελματίες οδηγού και τους ιδιοκτήτες ταξί αντιμετωπίζεται ως μία διέξοδος από την αδιέξοδη πορεία του κλάδου τους ο οποίος συνεχώς βιώνει όλο και χειρότερες μέρες. Ο λόγος για την αναζήτηση από ομογενειακά σωματεία ταξί της Αυστραλίας 1.000 επαγγελματιών οδηγών για να συμπληρώσουν τις εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν στις «πιάτσες» της μακρινής χώρας.
Ήδη πάντως αρκετοί ταξιτζήδες τόσο σε ολόκληρη την χώρα όσο και στην Ξάνθη, ψάχνουν τρόπο για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά αλλά και πληροφορίες, «ζυγίζοντας» από την μία τα οφέλη αλλά από την άλλη και το ρίσκο που συνεπάγεται μία τέτοια επιλογή. Το δεύτερο μάλιστα βρίσκεται σε πολύ υψηλή προτεραιότητα τουλάχιστον για τους Ξανθιώτες συναδέλφους του προέδρου του τοπικού συνεταιρισμού ταξί, κ.Στέλιου Γουναρίδη, αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο ίδιος σε δηλώσεις του στην «Θ» για το θέμα «δεν αρκεί να γνωρίζεις μόνο το ύψος της αμοιβής σου για να πάρεις μία τέτοια απόφαση αλλά θα πρέπει να έχεις και μία σαφή εικόνα των εξόδων που θα έχεις να αντιμετωπίσεις, τόσο αναφορικά με το κόστος των αναλώσιμων του ταξί όσο και αναφορικά με τα προσωπικά σου έξοδα διαβίωσης…». Μία ανησυχία καθ’ όλα δικαιολογημένη πάντως δεδομένου ότι το κόστος διαβίωσης στην χώρα των καγκουρό είναι ιδιαίτερα υψηλό και παρόλο που ο μηνιαίος μισθός των 4.000 δολαρίων ακούγεται ίσως ακόμη και εξωπραγματικός για τα ελληνικά δεδομένα και σε σύγκριση με την αμοιβή ενός ιδιοκτήτη ταξί στην χώρα μας σήμερα, για την Αυστραλία αποτελεί κάτι σαν βασικό μισθό και σίγουρα όχι μία πλουσιοπάροχη αμοιβή…
Σ. ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ: «ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΒΑΛΙΤΣΕΣ…»
Σχολιάζοντας λοιπόν τόσο την προοπτική απασχόλησης στην Αυστραλία, το ενδιαφέρον των συναδέλφων του γι’ αυτήν, όσο και τις προοπτικές που διαγράφονται πλέον για τους επαγγελματίες του χώρου στην χώρα μας υπό τις σημερινές συνθήκες ο κ. Γουναρίδης υπογράμμισε πως «η αλήθεια είναι πως πολλοί από μας θα έβλεπαν με πολύ καλό «μάτι» την δυνατότητα να εργαστούν στην Αυστραλία. Ήδη άλλωστε περίπου 15 συνάδελφοί μας από την Ξάνθη το σκέφτονται πάρα πολύ σοβαρά και αναζητούν πληροφορίες για το τι χρειάζεται να κάνουν και τι δικαιολογητικά να μαζέψουν για να μπορέσουν να πάνε. Από εκεί και πέρα βέβαια προσπαθούν να ενημερωθούν και για τα κόστη στην Αυστραλία τόσο αναφορικά με την συντήρηση και τα αναλώσιμα ενός ταξί εκεί, όσο και για το κόστος ζωής. Διότι τελικά τι νόημα έχει να πάει κανείς εκεί και να του δίνουν μισθό 4.000 δολάρια το μήνα, αν χρειάζεται να δαπανά τις 3.000 δολάρια από αυτά για την συντήρηση του αυτοκινήτου;…». Όσο για την κατάσταση στην χώρα μας, ο ίδιος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα μελανά χρώματα για να την περιγράψει λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Κάπως την βελτιώνουν τα μαθητικά δρομολόγια όμως και εκεί οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από την Πολιτεία είναι υπερβολικά μεγάλες, αγγίζοντας τους 7 ή και 8 μήνες για να εξοφληθούμε… Σ’ αυτό μάλιστα το σημείο να συμπληρώσω πως ενώ πρόσφατα άκουσα τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης να δηλώνει ότι εξοφληθήκαμε πρόσφατα 4 μήνες από τα χρωστούμενα, η αλήθεια είναι ότι μας έδωσαν μόνο δύο από αυτούς. Επίσης πρέπει να πω ότι η μεταφορά μαθητών μας αφήνει καθαρά περίπου 40 – 45 ευρώ ημερησίως. Αν εφαρμοστεί όμως η σχετική Κ.Υ.Α. που προβλέπει μειώσεις έως και 70% στο κόμιστρο για την μεταφορά τότε αυτή θα γίνει ασύμφορη και θα την διακόψουμε. Από εκεί και πέρα, εργαζόμενος από τις εξήμιση το πρωί μέχρι τις τρεισήμισι το μεσημέρι και από τις τέσσερις και μισή το απόγευμα μέχρι περίπου τις 10 το βράδυ, ένας ιδιοκτήτης καταφέρνει να βγάλει καθαρά 15 ή το πολ΄20 ευρώ. Με τέτοιες συνθήκες, αν δεν είχα οικογένεια, παιδιά και υποχρεώσεις, θα πήγαινα κι εγώ στην Αυστραλία, ενώ δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που βρήκαν καλή την ιδέα του χθεσινού σας ρεπορτάζ, για την εργασία στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους έχουμε οικογένειες και παιδιά που θα πρέπει να θρέψουμε…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε την άποψή σου...