Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ..!

Από το ΙΚΑ ξεκινά την Πέμπτη 26 Μαρτίου η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις με βάση εγκύκλιο που εξέδωσε το Ταμείο, αλλά και δεύτερη εγκύκλιο την οποία
κυκλοφόρησε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση θα είναι η 2α Απριλίου χωρίς αλλαγές σε ό,τι αφορά χρέη ατόμων που είναι υπό συνταξιοδότηση (παραμένουν τα 20.000 ευρώ ως επιτρεπόμενο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση).

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

ΘΕΜΑ: Εγκύκλιος για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν.4321/2015

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 32/A΄ δημοσιεύτηκε ο Ν.4321/2015 με τις διατάξεις του άρθρου 28 του οποίου θεσπίζεται μεταβατικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τους ΦΚΑ πλην ΝΑΤ. Με το νόμο αυτό θεσπίζονται ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής των οφειλών αυτών, προκειμένου αφενός να αποτραπεί το φαινόμενο της σταδιακής εξόδου των οφειλετών από τη ρύθμιση στην οποία θα υπαχθούν, αφετέρου να διατηρηθούν στην ενεργό οικονομία επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Περαιτέρω, λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία οφειλετών, ασφαλισμένων φυσικών προσώπων, οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το έτος χρήσης 2014, ενώ προβλέπονται ακόμη ευνοϊκότεροι όροι για ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ του δημοσίου και των ΟΤΑ που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς, Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών κλπ.
Ολη η ρύθμιση για όσους χρωστούν σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ - Οδηγός για τους οφειλέτες

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η 30η Απριλίου 2015.

Ειδικότερα:

Α) Στη νέα ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εντάσσονται:

1) ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 2η/3ου/2015,

2) οφειλές μέχρι την ως άνω ημερομηνία που τελούν σε αναστολή είσπραξης,

3) οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις,
Ολη η ρύθμιση για όσους χρωστούν σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ - Οδηγός για τους οφειλέτες

4) οφειλές που αφορούν σε επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 500.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 01.03.2015 και εφεξής.

Β) Το σύνολο της οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα και δύναται να εξοφλείται ως ακολούθως:

Εφάπαξ, με ποσοστό έκπτωσης 100%.
Έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 80%
Από τριάντα επτά (37) έως πενήντα (50) μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 70%
Από πενήντα-μία (51) έως εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 60%.
Από εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 50% 

Επισημαίνονται, επίσης, τα ακόλουθα:

Για κύρια οφειλή άνω των 5000,00 € προβλέπεται εφεξής (από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση) μηνιαία προσαύξηση ύψους 0,25%. Για ύψος οφειλής έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση

Η κύρια οφειλή που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση, από 1.1.2013 επιβαρύνεται με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παρ.11 της υποπαρ.ΙΑ2 της παρ.ΙΑ΄του Ν.4152/2013 και λαμβάνει την έκπτωση που αντιστοιχεί στο σχήμα δόσεων που επιλέγεται από τον οφειλέτη.

Στις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη, επί των οποίων προβλέπεται έκπτωση, ανάλογα με το σχήμα ρύθμισης που επιλέγεται, δεν περιλαμβάνονται τα αυτοτελή πρόστιμα.
το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα (50) €.

Σε περίπτωση μετάπτωσης από υφιστάμενη ρύθμιση, που είναι ενεργή, στην παρούσα, για τον υπολογισμό του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης του παρόντος νόμου συνυπολογίζεται το πλήθος των δόσεων που έχει ήδη καταβληθεί στην προϋφιστάμενη ρύθμιση. 

Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων. Στην περίπτωση αυτή, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.

Γ) Οι εκπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές επιβαρύνονται με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παρ.11, της υποπαρ.ΙΑ2 της παρ.ΙΑ΄του Ν.416=52/2013.

Δ) Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται άπαξ στις αρμόδιες υπηρεσίες ή αποστέλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση.

Για τους Φορείς που εισπράττουν μέσω Διατραπεζικού Συστήματος ή ΕΛΤΑ οι δόσεις-πλην της πρώτης- καταβάλλονται μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής (με άμεση χρέωση τραπεζικού λογαριασμού). Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Η δεύτερη δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα πληρωμής της πρώτης δόσης. Οι επόμενες δόσεις την τελευταία ημέρα κάθε μήνα.
Για τους Φορείς που εισπράττουν μέσω εισπρακτικής Υπηρεσίας η πρώτη δόση καταβάλλεται με την επίδοση της απόφασης υπαγωγής στον οφειλέτη.

Ε) Αρμόδια όργανα για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση είναι:

α) Για το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.: Οι διευθυντές των οικείων περιφερειακών ή τοπικών υποκαταστημάτων ή οι διευθυντές των περιφερειακών ΚΕΑΟ.

β) Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς: Ο αρμόδιος διευθυντής του οικείου φορέα ή οι διευθυντές ή προϊστάμενοι των περιφερειακών ή λοιπών τοπικών μονάδων.

γ) Οποιαδήποτε άλλη οργανική μονάδα του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καθοριστεί με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.

ΣΤ) Η ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση:

α. καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός, μίας δόσης της ρύθμισης ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης (η οποία δύναται να καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία πληρωμής της αμέσως επόμενης δόσης),

β. μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.

Ζ) Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως συνέπεια για το σύνολο της οφειλής:

α) την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,

β) την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων,

γ) την επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Η) Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής και καταβάλλονται οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές:

α. Χορηγείται στους υπόχρεους μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Για τις επιχειρήσεις του εδαφίου ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει, που θα υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης με τις διατάξεις της παρούσας και είναι συνεπείς με τους όρους αυτών, θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής, για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου, χωρίς παρακράτηση, εφόσον το έργο για το οποίο χορηγείται το πιστοποιητικό δεν οφείλει τρέχουσες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής του έργου θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής με παρακράτηση τη συνολική οφειλή του έργου.

β. Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α' 136), όπως ισχύει σήμερα και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.

γ. Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων εφόσον έχει πληρωθεί η πρώτη δόση. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

δ. Αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του ν.2556/1997 (Α' 270).

Θ) Ευνοϊκότεροι όροι υπαγωγής στη ρύθμιση θεσπίζονται για τις ακόλουθες κατηγορίες:

- Ν.Π.Δ.Δ. του Δημοσίου, Α.Ε. του Δημοσίου μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο καθώς και των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, των Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς, που περιλαμβάνονται στο Επικαιροποιημένο Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του ν.1892/90, όπως ισχύει,

- των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) του ν. 4015/2011 όπως ισχύει, των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) κάθε βαθμού Σ.Ε. του Ν. 2810/2000, όπως ίσχυσε πριν την τροποποίησή του, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, κλπ, όπως ρητά αναφέρονται στην παρ. 8 του αρ. 28 του νόμου.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές των εν λόγω νομικών προσώπων, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 02.03.2015, κεφαλαιοποιούνται στις 31.12.2014 και ρυθμίζονται, κατόπιν αιτήσεως, έως 150 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στον ανωτέρω διακανονισμό είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/3/2015.

2) Για Οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και οφειλέτες – ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, με αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα κατά το έτος χρήσης 2014, μη συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων ανεργίας και προνοιακών παροχών, αναστέλλεται, μετά από αίτησή τους, το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών. Μετά την πάροδο του 12μηνου αναστολής αναγκαστικών μέτρων και οπωσδήποτε μέχρι 31/03/2016, δύνανται, με αίτησή τους προς τον οικείο φορέα ασφάλισης, να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.

Η ανωτέρω παράγραφος δεν καταλαμβάνει οφειλές ατομικών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ από απασχόληση προσωπικού.

Ι) Ειδικότερα θέματα:

«Το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων που έχει επιβληθεί στους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη διασφάλιση των απαιτήσεων του Ιδρύματος αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη σε καθεστώς ρύθμισης, κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που είχαν επιβληθεί πριν την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης, λαμβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθμιση και την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης».

2) Οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στον προσωρινό διακανονισμό του άρθρου 48 του Ν. 3943/2011 όπως αυτός ισχύει και τηρούν τους όρους αυτού, και εφόσον το υπόλοιπο ύψος της οφειλής τους είναι άνω των 15.000 ευρώ, εντάσσονται αυτοδίκαια για το υπόλοιπο της οφειλής στην παρούσα ρύθμιση σε 100 δόσεις, εκτός αν με αίτησή τους που υποβάλλεται μέχρι 30/4/2015 ζητήσουν την υπαγωγή σε μικρότερο αριθμό δόσεων.

3) Σε περίπτωση μετάπτωσης από υφιστάμενη ρύθμιση, που είναι ενεργή, στην παρούσα, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, το υπολειπόμενο ποσό της κύριας οφειλής επανυπολογίζεται, λαμβάνοντας πρόσθετα τέλη και προσαυξησεις έως 31.12.2012 και, μετά την 1.1.2013, το οριζόμενο από τις διατάξεις του Ν.4152/2013 παρ. ΙΑ΄, υποπαρ.ΙΑ2΄, παρ.11 επιτόκιο. Το σύνολο (πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και επιτόκιο) τυγχάνει έκπτωσης που αντιστοιχεί στο σχήμα των δόσεων που θα επιλεγεί.

4) Με την παρούσα ρύθμιση δεν επέρχεται αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης της ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...