Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ποιοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να μειώσουν τις εισφορές τους..!

Δυνατότητα μείωσης εισφορών έως και 131,17 ευρώ το μήνα για ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Ποιους αφορά:


Τέσσερις αλλαγές και μία ανατροπή φέρνουν οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, με τις αλλαγές αυτές παρέχεται η δυνατότητα σε 410.000 συνεπείς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να μειώσουν τις εισφορές τους ως και 131,17 ευρώ το μήνα, επιλέγοντας από μία έως και τρεις χαμηλότερες κατηγορίες ασφάλισης από αυτή στην οποία είναι σήμερα. Το μέτρο προβλέπεται στο νόμο 4321. Τη δυνατότητα να μειώσουν τις εισφορές τους έχουν και οι περίπου 330.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, εφόσον αποφασίσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και είναι συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους και των δόσεων. Το δικαίωμα επιλογής χαμηλότερης κατηγορίας ισχύει ως το τέλος του 2016 και μπορεί να ασκηθεί δύο φορές από τον ίδιο ασφαλισμένο.
Για παράδειγμα, ένας νέος μετά το 1993 ασφαλισμένος που είναι σήμερα στην 7η κατηγορία και πληρώνει 466,54 ευρώ μηνιαία εισφορά στον ΟΑΕΕ μπορεί να επιλέξει την 4η κατηγορία και να πληρώνει ως το τέλος του 2016 εισφορά 335,37 ευρώ το μήνα. Θα έχει δηλαδή μείωση εισφορών κατά 131,17 ευρώ το μήνα ή κατά 1.574,04 ευρώ για τους επόμενους 12 μήνες. Αν μείνει μέχρι το τέλος του 2016, τότε το συνολικό όφελος από τη μείωση των εισφορών φτάνει στα 2.361,06 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας παλαιός μέχρι το 1992 ασφαλισμένος που είναι στην 7η κατηγορία και θα επιλέξει την 4η θα πληρώνει 94,88 ευρώ λιγότερα το μήνα ή 1.138,56 ευρώ λιγότερες εισφορές για 12 μήνες. Η επιλογή φθηνότερης κατηγορίας θα ξεκινήσει πιθανότατα από τον Απρίλιο.
«Πάγωμα»
Παγώνουν για ένα χρόνο όλα τα αναγκαστικά μέτρα για όσους έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας και έχουν οφειλές είτε στον ΟΑΕΕ είτε στο ΙΚΑ, με μηδενικό εισόδημα για το 2014. Τυχόν επιδόματα ανεργίας ή άλλες προνοιακές παροχές δεν θα λαμβάνονται υπόψη για το κριτήριο του μηδενικού εισοδήματος.
Ως αποδεικτικό στοιχείο θα χρησιμοποιείται το εκκαθαριστικό της εφορίας για τα εισοδήματα του 2014 ή ακόμη και μια υπεύθυνη δήλωση των ίδιων των ασφαλισμένων ότι είχαν μηδενικό εισόδημα. Σε αυτή την περίπτωση όμως υποχρεώνονται να προσκομίσουν αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος. Το πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων προϋποθέτει ότι οι εν λόγω οφειλέτες θα ενταχθούν σε ρύθμιση με αίτηση που πρέπει να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016. Ανάλογη διάταξη ισχύει και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.
Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ καθώς και του ΕΤΑΑ απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις αν δεν πληρώνουν τις δικές τους ατομικές εισφορές. Δεν απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες αν χρωστούν εισφορές από προσωπικό που απασχολούν.
Συμψηφισμός χρεών
Εξετάζεται να αυξηθεί στις 25.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, το όριο συμψηφισμού χρεών με σύνταξη. Στην πράξη, ένας ασφαλισμένος που οφείλει μέχρι 25.000 ευρώ θα μπορεί να συμψηφίσει την οφειλή του με τη σύνταξη, ενώ σήμερα ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει μόνον αν δώσει εφάπαξ τις 5.000 ευρώ και στη συνέχεια του παρακρατείται το υπόλοιπο ποσό σε 40 μηνιάτικα από τη σύνταξή του. Προσοχή όμως γιατί και σήμερα για να γίνει ο συμψηφισμός θα πρέπει η κύρια οφειλή να μην υπερβαίνει στον ΟΑΕΕ τις 14.200 ευρώ και με τις προσαυξήσεις να μην περνάει τις 20.000 ευρώ.
Οσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1993 και, παρότι υπάγονται λόγω επαγγέλματος στον ΟΑΕΕ, εντούτοις πήραν εξαίρεση και ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ υποχρεώνονται τώρα να επιστρέψουν στον ΟΑΕΕ, εφόσον δεν έχουν 25 μέρες ασφάλισης το μήνα στο ΙΚΑ. Η διάταξη αφορά περίπου 30.000 μισθωτούς με «μπλοκάκι» οι οποίοι χάνουν την εξαίρεση που είχαν από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ αν δεν αποδείξουν ότι έχουν 25 μέρες ασφάλισης το μήνα σε άλλο φορέα. Οσοι έχουν πάρει εξαίρεση και διαπιστωθεί ότι δεν τη δικαιούνται επειδή δεν έχουν τις 25 μέρες ασφάλισης το μήνα στον άλλο φορέα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν αναδρομικά τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ από την πρώτη μέρα που εξαιρέθηκαν.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...