Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ -ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΟΕΒΕΣΝΑ προς τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ..!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε
Αράτου 21, 1ος όροφος, τ.κ. 262 21 ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ: 2610 274 047 FAX:2610 275 778

Αρ. Αρχείου: Φ011/Α/1                                              Πάτρα 13  Mαρτίου 2015
Αρ. πρωτοκ.: 76/2015


                                                              ΠΡΟΣ:

1)   τον πρωθυπουργό

 της χώρας

                                                                                κο Αλέξη Τσίπρα
                                                              ΚΟΙΝΟΠ.:
Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιάννη Βαρουφάκη
Υπουργό Υγείας & Κοινωνικών
Ασφαλίσεων κ. Π. Κουρουμπλή
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών κ. Χ. Σπίρτζη
     ==================================

 

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΥΠΟΜΝΗΜΑ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.  κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του μεταξύ των άλλων θεμάτων ημερησίας διάταξης ασχολήθηκε και με το θέμα των τρεχουσών οικονομικών  -πολιτικών εξελίξεων μετά και από την  εκλογή  και την  ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας αλλά και των κρίσιμων και σκληρών διαπραγματεύσεων  με τους εταίρους και δανειστές μας που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
  
Η Ομοσπονδία μας ως Β’/θμιο συνδικαλιστικό όργανο, είναι  μέλος της ΓΣΕΒΕΕ και εκπροσωπεί όλους τους κλάδους των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων & αυτοκινητιστών του νομού Αχαΐας.

Έχει καταθέσει κατά καιρούς σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ πλήθος τεκμηριωμένων προτάσεων που αφορούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη βιωσιμότητά τους  αρχικά και  κατ’ επέκταση την ανάπτυξή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων αποφάσισε και ενέκρινε την πρόταση του προεδρείου να ζητήσει από εσάς σαν κυβέρνηση συνοπτικά τα παρακάτω:

1ον:  Εφαρμογή του  προεκλογικού σας προγράμματος και των κυβερνητικών  εξαγγελιών και δηλώσεων.

2ον:  Διενέργεια έρευνα –ελέγχου για τεκμηρίωση του πραγματικού δημοσίου χρέους της χώρας μας  και  ενέργειες για  απομείωσή του.

3ον: Εφαρμογή  των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ  όσον αφορά σημαντικά ζητήματα όπως είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό,  η χρηματοδότηση, κλπ. , πλαίσιο των οποίων παρατίθενται παρακάτω:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ -ΟΑΕΕ

1.      Εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΕ έτσι ώστε αφενός να ενδυναμωθεί η εισπρακτική του ικανότητα και αφετέρου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως προς τις παροχές και τις υπηρεσίες που προσφέρει, τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους συνταξιούχους.

2.      Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, διατήρηση δηλαδή του δημόσιου χαρακτήρα της.

3.      Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ: Κατάργηση  της αναγκαστικής είσπραξης και προσωποκράτησης (στην ουσία κατάργηση του ΚΕΑΟ)Για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά). Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα.

4.      Εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας. Η εξέλιξη των δεικτών απασχόλησης την τελευταία 3ετία(μεγάλη ανεργία) υποδηλώνει ότι η εργασία δεν μπορεί πλέον να σηκώσει στον ίδιο βαθμό το κύριο βάρος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, των παροχών πρόνοιας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παρότι πάγια θέση μας επί της αρχής είναι η κατάργηση κάθε έκτακτου τέλους ή επιβάρυνσης προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο δεδομένων των συνθηκών και για όσο καιρό εισπράττεται το τέλος επιτηδεύματος  θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ του ΟΑΕΕ και όχι για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Εναλλακτικά  μπορεί να καθιερωθεί επιβολή πάγιας ενίσχυσης που θα ανέρχεται στο 1‰ των ακαθάριστων εσόδων.

5.      Βιώνοντας καθημερινά την κλιμάκωση της οικονομικής- κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης, και το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ προτείνουμε τη δυνατότητα καταβολής μίας (1) τουλάχιστον εισφοράς ανά 6μηνο από τον ασφαλισμένο, ώστε να χαρακτηρίζεται ασφαλιστικά ενήμερος, όπως στο ΙΚΑ. Βέβαια σήμερα, η οικονομική δυσπραγία είναι τέτοια, ώστε είναι επιβεβλημένη η αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητατουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016.

6.      «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, για μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου.  Επιπλέον να δίνεται η  δυνατότητα  επιλογής έναρξης του χρόνου αποπληρωμής των κεφαλαιοποιημένων οφειλών ή μέρους αυτού  σε πολλές δόσεις,  δόσεις οι οποίες θα διαμορφώνονται συναρτήσει του εισοδήματος επιχειρηματικού ή προσωπικού του οφειλέτη, χωρίς επιβολή πρόσθετων τελών, τόκων και  προσαυξήσεων.

7.      Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορίατουλάχιστον μέχρι 31-12-2016 και για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από αυτό το μέτρο, σύμφωνα με μελέτες θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των μισών οφειλετών  του Οργανισμού(περίπου 200.000), και υπολογίζεται  ότι μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ  περίπου 600 εκατ.  €/ έτος.

8.      Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 € (= 30 κατώτατες συντάξεις του Οργανισμού + προσαυξήσεις και τέλη), που είναι σήμερα, στα 40.000 €, με παράλληλη διόρθωση της εγκυκλίου του ΟΑΕΕ σχετικά με τον αριθμό των 30 μηνιαίων κατώτατων συντάξεων, που είναι σήμερα, στις 80 κατώτατες συντάξεις.

9.         Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, άνω των 67 ετών, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000€, έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, χωρίς να έχουν δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αυτές οι περιπτώσεις, που δεν ξεπερνούν τις 100 σε ολόκληρη τη χώρα, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με αυξημένα ανθρωπιστικά κριτήρια και να τους δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας την εθνική σύνταξη με ότι μπορεί να προκύψει αναλογικά από τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Σημειώνεται, ότι στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχουν διατάξεις, όπως ισχύουν σε άλλα ταμεία, που να προβλέπουν πρόωρη και κατ’ επέκταση μειωμένη συνταξιοδότηση για τις περιπτώσεις αδυναμίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

10.     Δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές. Όλοι οι επιτηδευματίες να υπόκεινται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, χωρίς καμία χαριστική εξαίρεση, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες (στη λογική των προαιρετικών περιοχών). 

11.     Οι αυτοκινητιστές (ταξί, φορτηγά) που έχουν ως έδρα πόλη ή κωμόπολη ή χωριό με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων να τους δίνεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα όπως οι άλλοι επιχειρηματίες δηλαδή να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αν το επιθυμούν.

12.      Η μεταβίβαση των αδειών ταξί να γίνεται χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα, όπως αυτό συμβαίνει και με άλλες επιχειρήσεις.

13.      Οι εκμεταλλευτές ΕΔΧ ταξί να έχουν τη δυνατότητα παρακράτησης  της κυριότητας της άδειας και του οχήματός τους καθώς και  την εκμετάλλευση αυτού  για το μεσοδιάστημα που μεσολαβεί από την κατάθεση αίτησης συνταξιοδότησης έως και την έναρξη καταβολής της οριστικής σύνταξης, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάζεται  το ύψος της  αναλογούσας σύνταξης. Κάτι  τέτοιο είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί και να ισχύσει ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο για να μπορεί ο επαγγελματίας ταξί  να εξασφαλίσει «τα προς το ζην» έως ότου αποδοθεί οριστικά η σύνταξή του. Βασική  προϋπόθεση  είναι να διατηρείται σε ισχύ η  επαγγελματική άδεια οδήγησης και η  ειδική κάρτα. 

14.     Na εφαρμοστεί απόλυτα η απόδοση σ’ ότι αφορά το ταμείο ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και να αποδοθούν όλα τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό και τα οποία διατέθηκαν για άλλους σκοπούς.

15.      Να εξεταστεί η δυνατότητα προσαρμογής και εξομοίωσης  του ασφαλιστικού συστήματος με αντίστοιχα προηγμένα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά  τη  συνάρτηση ύψους των ασφαλιστικών εισφορών με το ύψος εισοδήματος. Σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. μεσοσταθμικά  κυμαίνεται   στο 12% του καθαρού εισοδήματος των ΕΒΕ. Στη χώρα μας και μέσα στην περίοδο 2008-2013 της βαθιάς οικονομικής κρίσης με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων κατά μέσο όρο 40% οι καταβλητέες εισφορές έχουν φτάσει σε ορισμένες κατηγορίες στο 70 % του εισοδήματος. Κάτι τέτοιο θα  πρέπει να γίνει μέσα  από  επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες και με την προϋπόθεση ότι  δεν θα θιγεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης ούτε στο κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ούτε στο κομμάτι των συντάξεων.


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Þ    Μείωση του φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 26% από το «πρώτο ευρώ» και αντίστοιχη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που σήμερα είναι 13%.

Þ    Θεσμοθέτηση αφορολόγητου ποσού 12.000 σε καθαρά έσοδα με συλλογή αποδείξεων.

Þ    Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητες περιουσίες που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις ως συντελεστές παραγωγής, όπως και για τις περιπτώσεις εκείνες έχουμε υποθηκευμένες αξίες. Άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.


Þ    Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σε αντίθετη περίπτωση και με δεδομένο τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα να αποτελέσει επιπρόσθετη πηγή χρηματοδότησης για τον ΟΑΕΕ.

Þ    Θεσμοθέτηση του αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές επιχειρήσεις έτσι ώστε οι τελευταίες  να χρηματοδοτήσουν με ίδια μέσα και χωρίς επιπρόσθετο διοικητικό κόστος τα μικρά επενδυτικά τους σχέδια. Σε ότι μας αφορά, αντικατάσταση οχήματος, εξοπλισμός  για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κομπιούτερ,  συστήματα τηλεματικής  κ.λπ.

Þ    Να διατηρηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα – δηλαδή στο 13% ή ακόμα και χαμηλότερα. Θεωρούμε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ μεγαλύτερου από το 13% θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση των νοικοκυριών και αυτόματα μείωση των ήδη μικρών τζίρων.

Þ    Εξαίρεση από το καθεστώς του ΦΠΑ επιχειρήσεων  με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 20.000 ευρώ.

Þ    Να θεσμοθετηθεί αφορολόγητο έως τα 200.000 ευρώ ως προς τον φόρο μεταβίβασης επιχειρήσεων μεταξύ συγγενών Α βαθμού για λόγους συνταξιοδότησης. Κατάργηση των τελών μεταβίβασης σε ότι αφορά τον κλάδο μας.

Þ    Απλό και κατανοητό φορολογικό σύστημα με μεγάλη χρονική ισχύ - περιορισμός της γραφειοκρατίας και της αντιφατικότητας μεταξύ νόμων και εγκυκλίων.

Þ    Απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Þ    Εξορθολογισμός των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης) που όχι μόνο είναι κοινωνικά άδικοι αλλά επιπλέον αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Þ    Κατάργηση κάθε μορφής χαρατσιών.


Þ    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή φόρου χωρίς επιβαρύνσεις (πρόστιμα και τόκοι).

Þ    Κατάργηση των Νόμων αναγκαστικών εισπράξεων καθώς και της προσωποκράτησης και των κατασχέσεων.


Το παρόν  ψήφισμα-υπόμνημα  υπογράφεται:

Για  την Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α
                        Ο                                                                          Ο
          ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



          Παναγιώτης  Σκέντζος                                        Δημήτριος Νικολακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...