Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Οι θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας» όπως έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση..!

Ευεργετικές θεωρεί η ΓΣΕΒΕΕ τις περισσότερες διατάξεις που εισάγει η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για
την επανεκκίνηση της Οικονομίας» που αφορούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών. 
Ταυτόχρονα όμως είναι αρκετά ανελαστικό και ελλιπές ως προς τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών ενώ απέχει από τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης συνεκτικής πρότασης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις φορολογικές ρυθμίσεις η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι διευκολύνονται οι οφειλέτες σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες μεγάλη κατηγορία οφειλετών. Η ΓΣΕΒΕΕ όμως επισημαίνει τις εξής παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:
- Δεν προβλέπεται κάποιο εισοδηματικό κριτήριο, αναφορικά με το ύψος της οφειλής που δύναται να καταβάλλει ο οφειλέτης (πχ να μην υπερβαίνει το 20% του μηνιαίου εισοδήματος).
- Δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό συμψηφισμό οφειλών δημοσίου και ιδιωτών. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απόδοση επιστροφών προς τους ιδιώτες από το δημόσιο.
- Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των υπέρογκων προστίμων που προκύπτουν για τυπικές και διαδικαστικές παραβάσεις.
- Δε λαμβάνεται μέριμνα για όσους συνεπείς φορολογούμενους είχαν κάνει εκπρόθεσμες καταβολές οφειλών αλλά και προστίμων, προσαυξήσεων και για τους οποίους παραμένει μέρος της οφειλής.
Δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης παρά την εκφρασμένη άποψη της ΓΣΕΒΕΕ και της ΚΕΔΕ.
Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόπειρα ρύθμισης είναι κατώτερη των προσδοκιών διότι:
- Το περιθώριο αποτυχίας προσαρμογής στη ρύθμιση είναι περιορισμένο (1 δόση το 12μηνο).
- Το ύψος της ελάχιστης τρέχουσας εισφοράς παραμένει υψηλό, και ο περιορισμός της μείωσης 3 ασφαλιστικών κατηγοριών δεν καλύπτει τις ανάγκες των οφειλετών ασφαλισμένων. Είναι δεδομένου ότι με βάση τη σημερινή συγκυρία οφειλέτες που έχουν ανάγκη τη ρύθμιση θα μείνουν εκτός. Αντίθετα, είναι πιθανό να ενταχθούν εκείνοι που είχαν μικρότερα προβλήματα υποχρεώσεων.
- Δε ρυθμίζονται θέματα που αφορούν οφειλέτες που βρίσκονται σε αδυναμία συνταξιοδότησης, εξ αιτίας των οφειλών.
Η ΓΣΕΒΕΕ επαναδιατυπώνει την πάγια πρόταση που έχει καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΕ ώστε να επιτύχει τη μέγιστη εισπραξιμότητα και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του οργανισμού.
Συγκεκριμένα, καταθέτουμε για μία ακόμη φορά το εξής πλέγμα προτάσεων:
  • Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, για μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου.
  • Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για τα δυο επόμενα έτη, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από αυτό το μέτρο, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζεται, ότι, με την ενεργοποίηση των μισών οφειλετών του Οργανισμού (~200.000 ασφαλισμένοι), μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ περισσότερα από 600 εκ €/ έτος.
  • Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 € (= 30 κατώτατες συντάξεις του Οργανισμού + προσαυξήσεις και τέλη), που είναι σήμερα, στα 40.000 €, με παράλληλη διόρθωση της εγκυκλίου του ΟΑΕΕ σχετικά με τον αριθμό των 30 μηνιαίων κατώτατων συντάξεων, που είναι σήμερα, στις 80 κατώτατες συντάξεις.
  • Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000€, έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αυτές οι περιπτώσεις είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με αυξημένα ανθρωπιστικά κριτήρια και να τους δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας την εθνική σύνταξη με ό, τι μπορεί να προκύψει αναλογικά από τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Σημειώνεται, ότι στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχουν διατάξεις, όπως ισχύουν σε άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που να προβλέπουν πρόωρη και κατ’ επέκταση μειωμένη συνταξιοδότηση. Επίσης υπάρχει μία κατηγορία ασφαλισμένων, οι όποιοι δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και χρειάζεται να ληφθεί ειδική μέριμνα.
  • Δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές. Όλοι οι επιτηδευματίες να υπόκεινται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, χωρίς καμία χαριστική εξαίρεση, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες (στη λογική των προαιρετικών περιοχών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...