Οι διαφωνίες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από το ΠαΣοΚ εκφράστηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής σε δύο πεδία: κατ' αρχάς στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς των ταξί, όπου ο κ. Ι. Ραγκούσης διατύπωσε την ριζική διαφωνία του με τις ρυθμίσεις που παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Βορίδης(και οι οποίες όπως τονίστηκε είχαν τη σύμφωνη γνώμη του πρώην υπουργού Οικονομικών και προέδρου του ΠαΣοΚ πλέον, κ. Ευ. Βενιζέλου).
Εν συνεχεία, σημαντικές επιφυλάξεις και διαφωνίες εκφράστηκαν από τους κκ. Γ. Πεταλωτή και Σωκ. Ξυνίδη, αλλά και από τον υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλοστις ρυθμίσεις που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου για την εκδίκαση των υποθέσεων απαλλοτρίωσης μόνον από τα εφετεία της Αθήνας, με αφαίρεση σχετικών αρμοδιοτήτων από τα εφετεία της περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ταξί, το αντάρτικο του κ. Ραγκούση εκτιμήθηκε πως δεν συνιστά απλή διαφωνία με μία συγκεκριμένη διάταξη, αλλά μία συνολική πολιτική στάση. Εχει προηγηθεί άλλωστε και η δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να δημιουργήσει το «Ρεύμα Ανανέωσης», με αιχμή την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Κατά τον τρόπο αυτό, καθώς και με βάση την επίσημη δημοσιοποίηση της συνολικής του θέσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, δείχνει πως υιοθετεί μία στάση που τον φέρνει τόσο απέναντι σε κυβερνητική επιλογή όσο και απέναντι στην ηγεσία του ΠαΣοΚ. Χαρακτηριστικό είναι δε πως ο κ. Ραγκούσης βγαίνοντας από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε στους δημοσιογράφους: «δεν καταλαβαίνουν πως "χαρίζουμε" 28.000 επαγγελματίες στον Σαμαρά και τον Λυμπερόπουλο;».
Πάντως, ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος δεν έδειξε να αφήνει περιθώρια περαιτέρω συζητήσεων, καθώς τόνισε ότι το θέμα των ταξί «μας ταλαιπώρησε αρκετούς μήνες» και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από αυτή την κυβέρνηση με βάση το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Βορίδης.
Σε ό,τι αφορά την εισήγηση του κ. Παπαϊωάννου για εκδίκαση όλων των υποθέσεων απαλλοτρίωσης μόνον στην Αθήνα, η διαφωνία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γ. Πεταλωτή και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σωκ. Ξυνίδη, ήταν έντονη, με κύρια επιχειρήματα ότι κατά τον τρόπο αυτό αυξάνεται η πιθανότητα αδιαφάνειας, ενώ σε δική του παρέμβαση ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γ. Σταυρόπουλος είπε στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι η λύση που πρότεινε ήταν αντισυνταγματική και δεν μπορεί να περάσει.
Αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί η πρόταση του κ. Παπαϊωάννου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε την άποψή σου...