Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ: Πρωτεύουσα των ηλεκτρικών ταξί το Άμστερνταμ..!

Οι μετακινήσεις στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ, είτε με λεωφορείο, είτε με ταξί, έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο καθώς ο δήμος της πόλης έχει
θέσει ως στόχο μέχρι το 2025 να μειωθούν στο ελάχιστο οι εκπομπές ρύπων.


Για να φτάσουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, οι αρμόδιοι φορείς έχουν καταρτίσει πλάνο που βασίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη, την (οικονομική) ανάπτυξη δηλαδή που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

Το Άμστερνταμ διαθέτει έναν υπερσύγχρονο στόλο επιβατικών οχημάτων που περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό αμιγώς ηλεκτρικών ταξί και λεωφορείων.
Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, η Taxi Electric, η Connexxion και η TCA διαθέτουν στους στόλους τους μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών ταξί. Oι στόλοι περιλαμβάνουν από Nissan LEAF και e-NV200 μέχρι Tesla Model S, διαθέσιμα για μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο Schiphol, αλλά και για μετακινήσεις ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, επιχειρηματιών αλλά και ιδιωτικές ξεναγήσεις.

Στο δε αεροδρόμιο του Άμστερνταμ θα βρει κανείς το μεγαλύτερο στόλο από Tesla Model S ταξί στον κόσμο, καθώς βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, 167 Tesla Model S ταξί έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση του κοινού. Η συμφωνία είναι για τουλάχιστον τέσσερα έτη με την προοπτική επέκτασης για άλλα τέσσερα.

Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες φόρτισης των ηλεκτρικών ταξί δημιουργούνται κατά μέσο όρο 25 νέοι σταθμοί φόρτισης το μήνα σε όλη την πόλη. Στόχος είναι μέχρι το 2018 να υπάρχουν 4.000 σημεία φόρτισης στην πόλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κράτος και ο δήμος δίνουν κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν σε ηλεκτρικά οχήματα. Για παράδειγμα η επιδότηση για την αγορά ενός Nissan LEAF ανέρχεται σε 10 χιλιάδες ευρώ.

«Με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές βλέπουμε ότι οι πόλεις θέλουν να αλλάξουν, να γίνουν πιο βιώσιμες. Υπό αυτές τις συνθήκες η Nissan δεν αποτελεί μόνο έναν κατασκευαστή για εμάς, αλλά και στρατηγικό συνεργάτη», αναφέρει ο CEO της Connexxion Bart Schmeink.

«Η αειφόρος ανάπτυξη είναι τεράστιο ζήτημα για την TCA. Και προσπαθούμε να βρούμε μοντέλα για τους οδηγούς μας που εκτός του ότι θα βοηθούν στην αειφόρο ανάπτυξη, θα είναι και κερδοφόρα. Η απαίτηση για ηλεκτρικά οχήματα και οχήματα μηδενικών ρύπων θα είναι μεγαλύτερη στα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον», προσθέτει ο επικεφαλής οικονομικών της TFCA, Richard Olling.

«Το ηλεκτρικό ταξί είναι πολύ καλό, πολύ ομαλό σε απόδοση και χωρίς θορύβους. Δεν ακούγεται τίποτα. Γι' αυτό και τα προτιμούν οι πελάτες, αλλά και εμείς οι οδηγοί. Παράλληλα, είναι πολύ πρακτικά καθώς μπορούν να φιλοξενήσουν τέσσερα άτομα και αρκετές βαλίτσες. Επίσης είναι πολύ εύκολα στη φόρτιση», σημειώνει ο οδηγός της TCA Atilla Selcuk.



Αντικατάσταση του στόλου λεωφορείων
Στο πλαίσιο των "καθαρών" μετακινήσεων, το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ ανακοίνωσε την σταδιακή αντικατάσταση του υπάρχοντος στόλου λεωφορείων, με νέα τελευταίας τεχνολογίας, ηλεκτρικά. Στόχος είναι μέχρι το 2025 οι μετακινήσεις στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας να γίνονται αμιγώς με ηλεκτρικά λεωφορεία. 

Πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία GVB η οποία μέχρι το 2017 θα παραδώσει τα πρώτα 40 ηλεκτρικά λεωφορεία. Η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει να τοποθετήσει ηλιακά πάνελς σε κτήρια και σταθμούς του μετρό. Σημειώστε επίσης ότι το αεροδρόμιο Schiphol έχει ήδη το δικό του στόλο με ηλεκτρικά λεωφορεία που αριθμεί 35 οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...