Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα..!


Η ιδέα της είναι απλή και συνάμα ιδιοφυής. Αντί να περιμένεις ώρες μέχρι να φορτίσεις τη μπαταρία του ηλεκτρικού σου Ι.Χ., απλά την αλλάζεις αυτόματα μόλις αδειάσει με μία
γεμάτη.
Με απλά λόγια, αντί να χρειαστείς γύρω στις 8 ώρες για τη φόρτιση, ξεμπερδεύεις μέσα σε ένα πεντάλεπτο! Το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός, είναι να μπει με το όχημά του σε ένα τέτοιο σταθμό αλλαγής μπαταριών, όπως σε ένα αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων.
Το όχημα κινείται πάνω από μία ράμπα και ένα ρομπότ ανοίγει από κάτω το καπάκι της μπαταρίας, την αφαιρεί και την αντικαθιστά αυτόματα με μία πλήρως φορτισμένη.
Μετά από περίπου πέντε λεπτά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανοίγει η πόρτα εξόδου και μπορείς να συνεχίσεις τη διαδρομή σου. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να παρακολουθεί ο οδηγός την αντικατάσταση της μπαταρίας από ένα μόνιτορ μέσα στο όχημά του.

Σε κάθε τέτοιο σταθμό βρίσκονται αποθηκευμένες οκτώ μπαταρίες, η μία από αυτές 100% γεμάτη χάρη στους ταχυφορτιστές. Τα ρομπότ μπορούν να αντικαταστήσουν μπαταρίες διαφόρων τύπων. Μέχρι σήμερα κατασκευάζει πάντως μόνον η Renault στην Ευρώπη μοντέλα με μπαταρίες, που μπορούν να αλλαχθούν. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος πληρώνει μόνον για την αγορά του αυτοκινήτου και όχι της μπαταρίας, αφού αυτή ανήκει στη Better Place και την αλλάζει συνεχώς.
Το εμπορικό μοντέλο είναι παρόμοιο με τις συνδρομές σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς υπάρχουν προγράμματα εβδομαδιαία ή ετήσια. Στη Δανία κοστίζει για παράδειγμα το φτηνότερο συμβόλαιο γα περίπου 10.000 χλμ. τον χρόνο γύρω στα 200 ευρώ τον μήνα. Οι συνδρομητές μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν τους σταθμούς και να αλλάζουν τις άδειες μπαταρίες των οχημάτων τους.
Δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για πραγματικότητα. Ο νεότερος σταθμός αυτόματης αλλαγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα εγκαινιάστηκε στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ (βλέπε κεντρική φωτό), ενώ λειτουργούν ήδη 38 στο Ισραήλ και 17 στη Δανία. Η αμερικανική εταιρεία Better Place σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πυκνό δίκτυο εκατοντάδων τέτοιων σημείων, ενώ ο σταθμός του Άμστερνταμ χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή πιλοτικά από δέκα ταξί.
Στο Ισραήλ και στη Δανία κυκλοφορούν γύρω στα 750 οχήματα με μπαταρίες, που αλλάζουν, ενώ η Better Place πιστεύει, ότι σε λίγα χρόνια θα ανέρχεται ο αριθμός τους σε αρκετές χιλιάδες.
Η εταιρεία σχεδιάζει συνεργασίες με γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες και με άλλους εταίρους στην Κίνα, στη Γαλλία και στην Ιαπωνία. Το επόμενο βήμα της θα γίνει στην αγορά της Αυστραλίας, ώστε να αποδείξει η Better Place ότι η επαναστατική της πρόταση μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα και σε μεγάλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...