Δημοσιογράφος: Συμμετείχατε ενεργά στις διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια. Εδώ και δεκαετίες στη χώρα έφταναν δις τα οποία εκ του αποτελέσματος
φαίνεται πως τελικά δεν αξιοποιήθηκαν. Αυτά τα 14,5 δις συν τα άλλα δύο που θα έρθουν το 2016 που θα πάνε;
φαίνεται πως τελικά δεν αξιοποιήθηκαν. Αυτά τα 14,5 δις συν τα άλλα δύο που θα έρθουν το 2016 που θα πάνε;
Κωστής Χατζηδάκης: Χωρίς να είναι πανάκεια, οι πόροι του ΕΣΠΑ μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Με την συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου στο Eurogroup οργανώσαμε την οικονομική μας άμυνα, διαμορφώνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας. Με τη συμφωνία για τα κοινοτικά κονδύλια και την επιτυχή διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση. Μαζί με τους πόρους της κοινής αγροτικής πολιτικής, η χώρα μας έχει στη διάθεσή της 36 δις ευρώ για να κάνει το ποιοτικό άλμα που χρειάζεται. Γι’ αυτό σημασία δεν έχει μόνο η απορρόφηση των πόρων, αλλά και η σωστή αξιοποίηση τους. Το νέο ΕΣΠΑ έχει αρκετά διαφορετική φιλοσοφία από το σημερινό, καθώς δίνεται μικρότερο βάρος στις υποδομές και πολύ μεγαλύτερο στην καινοτομία, στην τεχνολογική ανάπτυξη, στις νέες τεχνολογίες, χωρίς να υποβαθμίζεται η κοινωνική συνοχή και η απασχόληση. Όλα τα παραπάνω θα τα λάβουμε υπόψη καταθέτοντας το αναπτυξιακό μας σχεδιασμό στις Βρυξέλες έτσι ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Έχουμε μπροστά μας μία εθνική προσπάθεια για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση.
Δ.: Τελικά, φαίνεται πως το ΔΝΤ μαζεύει τις δηλώσεις των στελεχών του περί λανθασμένων εκτιμήσεων όσον αφορά το πρόγραμμα. Πιστεύετε πραγματικά πως θα μπορέσουμε να τους πείσουμε να χαλαρώσουν κάπως τα μέτρα;
Κ.Χ.: Η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, αμέσως μετά τη συγκρότησή της. Έχει πετύχει «κούρεμα» χρέους, δύο χρόνια παράτασης στο πρόγραμμα, καθώς και διόρθωση στο στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος. Αυτή την εβδομάδα υπήρξαν τοποθετήσεις τόσο από τον Υπουργό Οικονομικών, όσο και από την Τρόικα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο σε αυτή τη φάση.
Δ.: Είναι σαφές πως η πλειοψηφία πλέον των πολιτών αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και τα χρέη τους. Βλέπετε ίσως να πείθονται οι τροικανοί και να λένε «ναι» σε μερικές ρυθμίσεις όσον αφορά τους δανειολήπτες αλλά και όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα;
Κ.Χ.: Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα συνεχίζονται. Προσπαθούμε με τις ρυθμίσεις να ανακουφίσουμε αρκετούς δανειολήπτες χωρίς να επηρεαστεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς η Τρόικα με τα δάνεια που δίνει συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίησή του. Αυτό είναι το πλαίσιο και με αυτούς τους όρους προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Νομίζω, ότι το αρχικό πλαίσιο της κυβέρνησης θα γίνει αποδεκτό. Επειδή όμως το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας, καλό θα είναι από όλους μας να αποφύγουμε λαϊκίστικες και μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις και να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση. Τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα και γνωστά από την πρώτη στιγμή.
Δ.: Αποκρατικοποιήσεις ακούμε αλλά αποκρατικοποιήσεις δεν βλέπουμε, όπως δεν έχουμε δει και καμία μεγάλη επένδυση στη χώρα. Μήπως έχετε αργήσει να παρουσιάσετε ένα σοβαρό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθά και την επιχειρηματικότητα;
Κ.Χ.: Το 2013 θα είναι η χρονιά των αποκρατικοποιήσεων. Υπάρχουν ήδη προτάσεις για την ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ για τον ΟΠΑΠ, για τα κρατικά λαχεία. Στο δικό μας Υπουργείο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθήσαμε ήδη τις νομοθετικές διατάξεις για τη ρύθμιση των θεμάτων των κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ. Ολοκληρώσαμε το νέο επιχειρησιακό πλάνο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και τοποθετήσαμε τους συμβούλους αποκρατικοποίησης, έτσι ώστε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών τον Ιούνιο. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για την ROSCO, την εταιρεία συντήρησης του τροχαίου υλικού. Επίσης, καταλήξαμε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εθνική στρατηγική για τα αεροδρόμια, με βάση την οποία θα προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στις συμβάσεις παραχώρησης. Στον τομέα των επενδύσεων να σας θυμίσω την επιχειρηματική συμφωνία Cosco, Hewlett Packard, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τις επενδύσεις της Phillip Morris, της Unilever, που στέλνουν το μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει πρόσωπο. Η Ελλάδα αλλάζει, αργά και σταθερά. Και θα συνεχίζει να αλλάζει όσο παραμείνουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας, αποφασιστικοί και αποτελεσματικοί στη συνέχεια.
Δ.: Ανησυχείτε για κλιμάκωση των αντιδράσεων από κοινωνικές ομάδες, αλλά και από συνδικαλιστές; Να σας φέρω ως παράδειγμα τα κλειστά επαγγέλματα που ακόμα δεν έχουν ανοίξει ή τις αγορές που ακόμα δεν έχουν απελευθερωθεί;
Κ.Χ.: Οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν. Να σας θυμίσω μία σειρά από παρεμβάσεις στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα των μεταφορών απελευθερώθηκε πλήρως η αγορά των φορτηγών και οι μεταφορές που αφορούν τις τουριστικές υπηρεσίες. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις προς ένα μοντέλο περισσότερο ανταγωνιστικό και φιλικό στην επιχειρηματικότητα θα συνεχιστούν, γιατί είναι αλλαγές προς όφελος των πολλών, προς όφελος της Ελλάδας. Το πολιτικό κόστος που θα πληρώσουμε βραχυπρόθεσμα από τυχόν αντιδράσεις, είναι απείρως μικρότερο από το εθνικό κόστος που θα πληρώσουμε όλοι ανεξαιρέτως, αν ακολουθήσουμε το δρόμο της αδράνειας και της στασιμότητας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε τη προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο της ευθύνης μέχρι τέλους.
Δ.: Με τις Κυριακές τί θα κάνετε τελικά;
Κ.Χ.: Ακολουθούμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Της Ευρώπης γιατί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που ανταγωνίζονται τη χώρα μας έχουν ένα παρόμοιο μοντέλο της Κυριακές. Της κοινής λογικής γιατί δίνουμε με το σύνολο των παρεμβάσεων μας στην αγορά, παρέχουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους επαγγελματίες να πωλούν περισσότερα προϊόντα από περισσότερα σημεία προς όφελος των καταναλωτών. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να δουλέψουν μία μέρα την εβδομάδα χωρίς τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων και των malls έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: ευελιξία, γνώση των ιδιαιτεροτήτων των τοπικών αγορών, κλπ. Όσοι νομίζουν ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τους τις Κυριακές θα πληγούν, ας μην το κάνουν. Το μέτρο είναι προαιρετικό. Δεν επιβάλλουμε σε κανένα να κρατά το μαγαζί του ανοικτό αν δεν έχει δουλειά. Θυμηθείτε τις αντιδράσεις που προκάλεσε στον εμπορικό κόσμο, πριν μια δεκαετία περίπου, η επέκταση του ωραρίου το Σάββατο το απόγευμα. Μπορεί κάποιος να φανταστεί σήμερα την αγορά με κλειστά τα μαγαζιά από το Σάββατο το μεσημέρι; Οι παλιές συνταγές δεν θα μας οδηγήσουν σε νέα αποτελέσματα. Πρέπει να σταματήσουμε ως χώρα να αντιμετωπίζουμε με φοβικά σύνδρομα το μέλλον που αλλάζει.
Δ.: Είστε 7 μήνες σ’αυτό το κρίσιμο πόστο. Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα θητεία σας, αλλά και γενικά από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα;
Κ.Χ.: Η χώρα τους τελευταίους εφτά μήνες έχει διανύσει ένα δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Θυμηθείτε που ήμασταν πριν. Από την αβεβαιότητα και τα σενάρια για Grexit, βρισκόμαστε σήμερα να έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας, την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, αλλά και την εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας ότι η χώρα μας δεν είναι καμένο χαρτί. Όλο αυτό το διάστημα στο Υπουργείο μας κάναμε μία σημαντική δουλειά βάσης για να μπορέσει να υπάρξει ανάκαμψη και εν συνεχεία ανάπτυξη τη ελληνικής οικονομίας.
Να σας θυμίσω ενδεικτικά: στο ΕΣΠΑ ξεπεράσαμε το μνημονιακό στόχο του 2ου εξαμήνου για απορροφήσεις και συνολικά για το 2012 βρισκόμαστε πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Ξαναζωντανέψαμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία ξεκίνησε πια τις χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας. Καταλήξαμε ήδη σε μια συμφωνία – πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους για τα μεγάλα έργα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις 43 Τράπεζες, ώστε τα έργα να ξαναρχίσουν μέσα στον Απρίλιο. Προχωρήσαμε σε μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές.
Σας έκανα αναφορά για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών. Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ εφαρμόζουμε τη λεγόμενη εργαλειοθήκη του σε τέσσερις τομείς της αγοράς: σε λιανική, μεταποίηση, οικοδομικά υλικά και τουρισμό. Στην αγορά καυσίμων παρουσιάσαμε μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έπειτα από συμφωνία με την τρόικα, καταθέτουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπει μια κεντρική αδειοδοτική Αρχή. Στον τομέα των εξαγωγών συνεργαζόμαστε με Ολλανδούς ειδικούς ώστε να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να αναδιοργανώσουμε το μοντέλο εξαγωγών της χώρας κλπ. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι η κατάσταση θα αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη. Θα αλλάξει όμως μόνο αν δούμε την κρίση ως ευκαιρία για να κάνουμε τη χώρα σύγχρονο επενδυτικό προορισμό, φιλικό στην επιχειρηματικότητα για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι τώρα έχει καταφέρει πολλά διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε την άποψή σου...