Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Διαμαρτυρία οδηγών ταξί σε όλη την Ευρώπη..!

Από το Λονδίνο και τη Ρώμη μέχρι το Παρίσι και το Βερολίνο, οι οδηγοί ταξί βγαίνουν σήμερα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση που
παρατηρείται σε μη αδειούχους οδηγούς ταξί και σε ιδιωτικές εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό που πλήττουν το επάγγελμά τους.

Στο στόχαστρο των διαμαρτυριών βρίσκεται κυρίως η αμερικανική εταιρεία Uber με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και με μεγαλοεπενδυτές όπως η Goldman Sachs και η Google, η οποία επιτρέπει στους πελάτες της να κάνουν κράτηση και να πληρώσουν το ταξί χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο, ενώ μία δεύτερη εφαρμογή επιτρέπει στους οδηγούς να υπολογίζουν το κόστος της διαδρομής.

Η Uber είναι μόνο μία από τις πολλές νέες εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό που βασίζονται στη χρήση εφαρμογών στο κινητό, γεγονός που οι ίδιοι οι οδηγοί ταξί θεωρούν ότι παρακάμπτει τους αυστηρούς κανονισμούς που οι αδειούχοι οδηγοί καλούνται να τηρήσουν.

Η εφαρμογή της Uber κυκλοφόρησε στην αγορά το 2009 κι επιτρέπει στους πελάτες να συνδέονται απευθείας με υπηρεσίες οδικών μεταφορών, κάτι που εφαρμόζουν κι άλλες τέτοιες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη Γαλλία, εκτιμάται ότι σήμερα 10.000 αυτοκίνητα-ταξί και μοτοσυκλέτες-ταξί ανήκουν σε τέτοιες εταιρείες.

Οι οδηγοί τους επιτρέπεται να επιβιβάζουν πελάτες μόνο αν έχει προηγηθεί κράτηση με αυτόν τον τρόπο και όχι από τον δρόμο.

Κυρίως, βέβαια, οι οδηγοί δεν χρειάζεται να καταβάλουν τα περίπου 240.000 ευρώ για την αγορά μίας άδειας ταξί.

Οι οδηγοί θα ξεκινήσουν από τα δύο κυριότερα αεροδρόμια του Παρισιού, το Σαρλ ντε Γκολ και το Ορλύ, και θα κατευθυνθούν προς το κέντρο της πόλης, ανακοίνωσαν οι γαλλικές ομοσπονδίες ταξί.
Στη Ρώμη, οι οδηγοί ταξί θα διαμαρτυρηθούν χρεώνοντας μόνο 10 ευρώ τη διαδρομή ώστε να εναρμονιστούν με τις τιμές των ανταγωνιστών τους.

Στο Μιλάνο θα απεργήσουν όλη την ημέρα, ενώ αυτοκινητοπομπές από ταξί αναμένεται να εμποδίσουν την ομαλή ροή της κίνησης στο Βερολίνο και στο Αμβούργο.

Χάος αναμένεται να επικρατήσει στους δρόμους του Λονδίνου, όπου πρόκειται να συγκεντρωθούν μέχρι και 12.000 οδηγοί ταξί.

Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Τραφάλγκαρ θα είναι κλειστοί από νωρίς το μεσημέρι εξαιτίας της διαδήλωσης των οδηγών ταξί, που θα συρρεύσουν και από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Οι οδηγοί των παραδοσιακών μαύρων ταξί του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι μία από τις εφαρμογές για το κινητό ισοδυναμεί με ταξίμετρο και νομικά παραβιάζει τους κανονισμούς της αγοράς. Ενώ τα 25.000 μαύρα ταξί χρησιμοποιούν ταξίμετρο για να υπολογίσουν την χρέωση μίας διαδρομής και μπορεί κάποιος να τα σταματήσει στον δρόμο, τα 44.000 ιδιωτικά μίνι ταξί λειτουργούν μόνο με ραντεβού κι έχουν προκαθορισμένες τιμές για την εκάστοτε διαδρομή.

Η δημόσια υπηρεσία διαχείρισης των μέσων μεταφορών του Λονδίνου (TfL) κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί για τη νομιμότητα του ζητήματος.

Οι ενώσεις και τα σωματεία των οδηγών, πάντως, δηλώνουν ότι η διαμαρτυρία τους στοχοποιεί και τον δήμαρχο της πρωτεύουσας Μπόρις Τζόνσον για την «ολομέτωπη επίθεση» που έχει εξαπολύσει εναντίον του κλάδου τους. Ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας έλαβε μέτρα μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα οποία απαγορεύουν την κυκλοφορία σε ταξί παλαιότερα των 15 ετών.

Οι οδηγοί υποστηρίζουν ότι αυτή η απαγόρευση δεν συνέβαλε στη μείωση της ρύπανσης και επέβαλε στους οδηγούς να δαπανήσουν ασκόπως χρήματα για την αγορά νέων ταξί, που κοστίζουν περίπου 50.000 ευρώ.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

1 σχόλιο:

Γράψε την άποψή σου...