Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Νέα ρύθμιση με απεριόριστες δόσεις για τις οφειλές στα ταμεία..!

Τι προβλέπει το νέο μοντέλο για την άτυπη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία που προωθεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών
Οφειλών(ΚΕΑΟ)

Σε ένα νέο μοντέλο, άτυπης ρύθμισης, για την τακτοποίηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία προσανατολίζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, με βάση αυτό το μοντέλο, όσοι δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους πληρώνοντας τα υψηλότερα ποσά που προβλέπουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις θα μπορούν να το πράξουν με απεριόριστες δόσεις με ένα «εύλογο ποσό».
 
Οι οφειλέτες θα μπορούν να βγουν από το στόχαστρο των αναγκαστικών μέτρων και τη λίστα των κατασχέσεων, δίνοντας ένα μικρό ποσό «έναντι» κάθε μήνα, αλλά δεν θα τους χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα από τη στιγμή που δεν εντάσσονται και σε ρύθμιση.
 
Στην επικαιροποίηση των οδηγιών που θα εκδώσει σε λίγες ημέρες το ΚΕΑΟ θα περιγράφεται το νέο μοντέλο τακτοποίησης των χρεών. Στόχος, με τρεις παραμέτρους, να μπουν χρήματα στα Ταμεία. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, θα υπάρχει το περιθώριο διευκολύνσεων για τακτοποίηση χρεών εκτός ρυθμίσεων, σε πολλές τακτικές μηνιαίες καταβολές με ένα εύλογο ποσό που θα είναι συνάρτηση του ύψους της συνολικής οφειλής αλλά και της εν γένει συνέπειας του οφειλέτη.
 
Για παράδειγμα, σε οφειλή 20.000 ευρώ, ένα εύλογο μηνιαίο ποσό μπορεί να είναι ακόμη και τα 150 ή 200 ευρώ το μήνα πέραν των τρεχουσών εισφορών, αντί των 650 ευρώ, περίπου, που είναι η μηνιαία δόση μαζί με το επιτόκιο υπερημερίας σε μια ρύθμιση 36 (τώρα) δόσεων.
 
Για τους μικροοφειλέτες- που έχουν εκκρεμότητες έως 5.000 ευρώ ή και για ποσά έως 10.000 ευρώ- οι δόσεις μπορεί να είναι ακόμη και των 50-100 ευρώ, εφόσον όμως αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώνουν μεγάλα ποσά και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε καμία ρύθμιση. Το εύλογο ποσό θα καθορίζεται από το ύψος της συνολικής οφειλής και σε συνεννόηση του οφειλέτη με τους διευθυντές του κέντρου είσπραξης. Αν κάποιος, λοιπόν, μπει σε αυτό το πλαίσιο τακτοποίησης των χρεών του μπορεί τον ένα μήνα να δίνει 100 ευρώ, τον άλλο 200 ευρώ, το επόμενο πάλι 100 κ.ο.κ. και θα αντιμετωπίζεται με επιείκεια. Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι να πληρώνει ταυτόχρονα και τις τρέχουσες εισφορές.
 
Για όσο διάστημα είναι σε αυτόν τον άτυπο διακανονισμό δεν θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά εξασφαλίζει το πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων. Το όριο, της οφειλής που θα μπορεί να γίνει αυτή η τακτοποίηση θα εξετάζεται κατά περίπτωση και σε συνδυασμό με τη συνολική οικονομική επιφάνεια του οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει την πλειονότητα των οφειλετών που είναι εκτός ρυθμίσεων και το 75% σχεδόν χρωστά ποσά της τάξης των 15.000 έως 40.000 ευρώ.
 
Από την άλλη, όσοι είναι σε καλύτερη μοίρα αλλά παρόλα αυτά δεν καλύπτουν τις παλιές και νέες οφειλές τους προς τα Ταμεία, δεν θα έχουν την ίδια μεταχείριση. Στην περίπτωσή τους, θα πρέπει να ενταχθούν σε ρύθμιση, διαφορετικά θα βρεθούν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις. Την ίδια ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ελαστικότητα σε ότι αφορά τις κατασχέσεις ακινήτων- να περνούν σε δεύτερη μοίρα- και αρχικά να αναζητούνται μετρητά είτε είναι σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε προέρχονται από την είσπραξη άλλων αμοιβών.
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πολύ μεγάλες οφειλές, που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, από πρόσωπα που δείχνουν συστηματική ασυνέπεια, θα εφαρμόζεται κανονικά το σχέδιο του ΚΕΑΟ, με κατασχέσεις και ακίνητης περιουσίας εφόσον δεν ανταποκριθούν σε ρύθμιση.

ΠΗΓΗ: http://voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...