Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Διαστάσεις μάστιγας οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΒΕΕ..!

Να ανασταλεί άμεσα η δράση του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) καθώς οι κατασχέσεις και οι δημεύσεις περιουσιών δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνη
απάντηση της κυβέρνησης, ζητά με επιστολή του από τον Υπουργό Εργασίας κ. Ι Βρούτση το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. 

Στην επιστολή τονίζεται, ότι η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας  και ότι η στέρηση των εσόδων είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι απροθυμίας πληρωμής από τους ασφαλισμένους του. Οι οφειλέτες, υπογραμμίζεται στην επιστολή, λόγω υπερσυσσώρευσης εσόδων προς τον ΟΑΕΕ με τις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα εισέρχονται σε ένα φαύλο κύκλο που η κατάληξη του είναι κατασχέσεις και φυλάκιση. 

Το Προεδρείο του ΟΑΕΕ επισημαίνει, ότι αν πράγματι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας καθώς και ο ΟΑΕΕ θέλουν να βγούμε από τα αδιέξοδα θα πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική και ορθολογική αντιμετώπιση για τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, αλλά και ανάλογη προσέγγιση για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ. 

Βασική λογική και οδηγός μιας νέας ρύθμισης πρέπει να είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών με γνώση της πραγματικότητας των ημερών, έτσι ώστε να μην χαθούν τελικά έσοδα για τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά τους, αλλά και για να μην δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους.

Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει, ότι το πάγωμα και η κεφαλαιοποίηση των οφειλών καθώς και η μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου και η ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή κλάσης, μπορεί να ωφελήσει καθοριστικά το ταμείο του ΟΑΕΕ, ανακουφίζοντας παράλληλα τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τελευταίες προβολές του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάται ότι με την εφαρμογή της ελεύθερης επιλογής κλάσης και την ενεργοποίηση χιλιάδων οφειλετών ο προϋπολογισμός εσόδων του ΟΑΕΕ θα ενισχυθεί τουλάχιστον με 600 εκ. €.

Παράλληλα η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ τονίζοντας ότι τις δυσμενείς συνέπειες από την μη καταβολή των βαρυνουσών εισφορών τους υφίστανται αποκλειστικά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι (διακοπή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αδυναμία λήψεως σύνταξης, έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λ.π.). 

Η παραπομπή τους, συνεπώς, και στο ποινικό Δικαστήριο, προκειμένου να πιεστούν, να καταβάλλουν τις εισφορές, με την απειλή της ποινικής καταδίκης, εκτός από άδικη και ανάλγητη, είναι και αντίθετη όχι μόνο σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν με απόλυτο τρόπο την αξία του ανθρώπου και τις ατομικές ελευθερίες, αλλά και στην εμπέδωση όρων ισονομίας, καθώς μέλη όλων των άλλων επαγγελματικών ομάδων (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λ.π.), δεν διώκονται ποινικά για την μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών τους στα ασφαλιστικά τους Ταμεία.

Είναι ώρα, καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ, για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, με βήματα που δεν θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά και συγχρόνως θα προσφέρουν πραγματική ανάσα σε 770.000 επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους (ΕΒΕ). Οποιαδήποτε νέα αναβολή θα αποτελεί συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης και υποβάθμισης του στρώματος των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων και θα αποτελέσει κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή.

Για το θέμα του ΟΑΕΕ η ΓΣΕΒΕΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας προκειμένου να εκθέσει εκτενώς το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται αλλά και τις προτάσεις της για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας, συνιστώντας μία πραγματική νάρκη στα θεμέλια του Οργανισμού. Είναι δίχως αμφιβολία προφανές ότι το σοβαρότατο ταμειακό έλλειμμα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός συναρτάται άμεσα με τις μειωμένες εισροές προς αυτόν. Η υστέρηση εσόδων είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι απροθυμίας πληρωμής από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει παράλληλα, ότι οι οφειλέτες εισέρχονται σταδιακά, λόγω υπερ-συσσώρευσης χρεών προς τον ΟΑΕΕ (ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και πρόστιμα), σε ένα φαύλο κύκλο: αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συσσώρευση χρεών με πρόστιμα, αδυναμία αποπληρωμής, κατασχέσεις, φυλάκιση.

Το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, θέτει σε κίνδυνο στο μέλλον τη δυνατότητα παροχής συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμη και για τους συνεπείς ασφαλισμένους. Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, ιδιαίτερα κάτω από τη σημερινή οικονομική συγκυρία και να μην τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή, αλλά και η βιωσιμότητα του Οργανισμού, απαιτούνται ρεαλιστικές προτάσεις, που θα παρέχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής αυτών των χρεών από τους ασφαλισμένους με εναλλακτικές λογικές.

Αν πράγματι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας καθώς και ο ΟΑΕΕ θέλουν να βγούμε από τα αδιέξοδα θα πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική και ορθολογική αντιμετώπιση για τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, αλλά και ανάλογη προσέγγιση για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ. Βασική λογική και οδηγός μιας νέας ρύθμισης πρέπει να είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών με γνώση της πραγματικότητας των ημερών, έτσι ώστε να μην χαθούν τελικά έσοδα για τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά τους, αλλά και για να μην δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα από εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι:

Είναι απόλυτα αναγκαία η αναστολή της δράσης του ΚΕΑΟ, καθώς οι κατασχέσεις και οι δημεύσεις περιουσιών δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνη απάντηση της Κυβέρνησης σε ένα υπαρκτό και εξελισσόμενο πρόβλημα. Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι το πάγωμα και η κεφαλαιοποίηση των οφειλών καθώς και η μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου και η ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή κλάσης, μπορεί να ωφελήσει καθοριστικά το ταμείο του ΟΑΕΕ, ανακουφίζοντας παράλληλα τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων. 

Σύμφωνα με τελευταίες προβολές του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάται ότι με την εφαρμογή της ελεύθερης επιλογής κλάσης και την ενεργοποίηση χιλιάδων οφειλετών ο προϋπολογισμός εσόδων του ΟΑΕΕ θα ενισχυθεί τουλάχιστον με 600 εκ. €. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η προβολή λαμβάνει υπ’ όψιν το  ακραίο σενάριο, βάσει του οποίου όλοι οι ασφαλισμένοι επιλέγουν τη μετάταξή τους στην 1η ασφαλιστική κλάση.

Είναι άμεση προτεραιότητα η αποποινικοποίηση της πράξης της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Στην ιδιαίτερα δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Άλλωστε, τις δυσμενείς συνέπειες από την μη καταβολή των βαρυνουσών εισφορών τους υφίστανται αποκλειστικά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι (διακοπή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αδυναμία λήψεως σύνταξης, έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λ.π.). 

Η παραπομπή τους, συνεπώς, και στο ποινικό Δικαστήριο, προκειμένου να πιεστούν, να καταβάλλουν τις εισφορές, με την απειλή της ποινικής καταδίκης, εκτός από άδικη και ανάλγητη, είναι και αντίθετη όχι μόνο σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν με απόλυτο τρόπο την αξία του ανθρώπου και τις ατομικές ελευθερίες, αλλά και στην εμπέδωση όρων ισονομίας, καθώς μέλη όλων των άλλων επαγγελματικών ομάδων (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λ.π.), δεν διώκονται ποινικά για την μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών τους στα ασφαλιστικά τους Ταμεία.

Είναι ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, με βήματα που δεν θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά και συγχρόνως θα προσφέρουν πραγματική ανάσα σε 770.000 επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους (ΕΒΕ). Οποιαδήποτε νέα αναβολή θα αποτελεί συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης και υποβάθμισης του στρώματος των ΕΒΕ και θα αποτελέσει κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή.

Κύριε Υπουργέ,

θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση μιας συνάντησης μαζί μας το συντομότερο δυνατόν.

Εν αναμονή της θετικής ανταπόκρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...