Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Απόφαση σταθμός: Οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ; Κατάσχεση το αυτοκίνητο οριστικά..!

Σαν κεραυνός έπεσε στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι οι αρμόδιες Αρχές ξεκινούν τις κατασχέσεις αυτοκινήτων
σε οδηγούς που συλλαμβάνονται υπό την επήρεια αλκοόλ με ποσοστά άνω του 1,10 gr/l να κατάσχεται το όχημα οριστικά. Μέχρι σήμερα, ίσχυε η ποινή φυλάκισης 2 μηνών, και η αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας μέχρι και 5 χρόνια. Ωστόσο, αυτό το μέτρο δεν έδειξε να πτοεί τους Έλληνες οδηγούς, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν στο σκληρό αυτό μέτρο, ως μέσο άσκησης πίεσης αλλά και αποφυγής περαιτέρω θανατηφόρων ατυχημάτων ανά την επικράτεια.
Αλκοόλ η κύρια αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων
Σύμφωνα με πηγές, τόσο από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όσο και στελεχών του ΕΚΑΒ, τα 8 στα 10 τροχαία ατυχήματα που εξελίσσονται σε δυστυχήματα με απώλειες ζωών αλλά και βαριές σωματικές βλάβες, προξενούνται καθαρά από οδηγούς που υπό την επήρεια αλκοόλ πιάνουν το τιμόνι στα χέρια τους. Με μέσο όρο 800 θανάτους ετησίως και 1100 βαριά τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων καθηλώνονται σε αναπηρικά αμαξίδια, οι Αρχές θεώρησαν δεδομένο το γεγονός ότι πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία σκληρής ποινής προς γνώση και συμμόρφωση.
Καμία ανοχή σε οδηγούς που θα συλλαμβάνονται με 1,10 gr/l αλκοόλ στο αίμα τους
Ανώτατος Αξιωματικός της Τροχαίας, μας τόνισε πως οι Αρχές θα εφαρμόζουν αυστηρά τον Νόμο, με μηδενική ανοχή στους παραβάτες, δείχνοντας στους ασυνείδητους οδηγούς ξεκάθαρα ότι με τη ζωή δεν παίζουμε. Εξοντωτικές ποινές θα ισχύουν και για όσους βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ και σε μικρότερες ποσότητες, με ποινές φυλάκισης, κατάσχεση διπλωμάτων και τεράστια χρηματικά πρόστιμα.

Κυρώσεις – Πρόστιμα
Ποσά Αλκοόλης στο Αίμα Ποινές
Με Αιμοληψία Με Αλκοολόμετρο 0,50 – 0,80 gr/l (γραμμάριο ανά λίτρο αίματος) 0,25‰ 0 – 0,40‰ 0 (χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα) 1. Πρόστιμο 200,00 €
2.Ακινητοποίηση & Φύλαξη Οχήματος (μέχρι να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης του οχήματος) 0,80 – 1,10 gr/l 0,40‰ – 0,60‰ (χιλιοστά του γραμμαρίου ανα λίτρο εκπνεόμενου αέρα) 1. Πρόστιμο 700,00 €
2. Επί τόπου αφαίρεση άδειας οδήγησης για 3 μήνες
3. Ακινητοποίηση & Φύλαξη Οχήματος (μέχρι να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης του οχήματος)
Άνω του 1,10 gr/l άνω των 0,60‰ (χιλιοστών του γραμμαρίου ανα λίτρο εκπνεόμενου αέρα) 1. Πρόστιμο 700,00 €
2. Επί τόπου αφαίρεση άδειας οδήγησης για 6 μήνες
3. Ακινητοποίηση & Φύλαξη Οχήματος (μέχρι να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης του οχήματος)
4. Φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών
Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων εφαρμόζεται παράλληλα και η αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας από 10 ημέρες μέχρι και 5 χρόνια. Επίσης, έχει καθιερωθεί τεκμήριο μέθης με ποσοστό άνω του 1,10 gr/l για όσους αρνούνται να υποβληθούν σε έλεγχο Alcohol Τest.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...