Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση στη βουλή για τη μεταφορά των μαθητών στην Πέλλα..!

Ερώτηση προς τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου σχετικά με τα προβλήματα στη
μεταφορά των μαθητών του Δήμου Αλμωπίας στην ΠΕ Πέλλας.
Αναλυτικά το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών
Θέμα: Προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών του Δήμου Αλμωπίας στην ΠΕ Πέλλας.
Η νέα σχολική χρονιά έχει αρχίσει και δυστυχώς βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα η μετακίνηση στα σχολεία φοίτησής τους των μαθητών του Δήμου Αλμωπίας στην ΠΕ Πέλλας, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα τόσο στους ίδιους τους μαθητές όσο και στους γονείς τους.
Οι μαθητές μεταφέρονται με λεωφορείο αστικού τύπου, 30 περίπου θέσεων, στο οποίο οι κανόνες ασφαλείας είναι υποτυπώδεις, οι θέσεις είναι περιορισμένες στον αριθμό και δεν φέρουν ζώνες ασφαλείας. Πέραν αυτού, τα προγραμματισμένα δρομολόγια καλύπτουν επιπλέον τις μεταφορικές ανάγκες και του λοιπού επιβατικού κοινού, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μεταφέρονται συνήθως στο σύνολό τους όρθιοι και στριμωγμένοι. Σχετικά δε, με τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας από πέντε έως 11 ετών (νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου), μετακινούνται με το παραπάνω τύπου λεωφορείο, ασυνόδευτοι, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλειά τους.
Επιπρόσθετα να σημειωθούν ορισμένες ιδιαιτερότητες της περιοχής. Στον ορεινό όγκο της Αλμωπίας και συγκεκριμένα στον Αρχάγγελο, το μοναδικό διαμέρισμα του Δήμου του οποίου οι μαθητές που μετακινούνται προς το Γυμνάσιο της Φούστανης και εξυπηρετούνταν μέχρι πέρυσι με ΤΑΧΙ, ως απομακρυσμένη, δύσβατη και μειονεκτική περιοχή, λόγω του ότι το δρομολόγιο του λεωφορείου είναι ένα και μόνο και λόγω του ότι το δρομολόγιο αυτό καλείται να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό επιβατικού κοινού, οι μαθητές στην πλειοψηφία των μετακινήσεών τους μεταφέρονται συνωστισμένοι και όρθιοι. 

Επιπλέον, το λεωφορείο που εξυπηρετεί τους μαθητές του Νηπιαγωγείου της Νότιας και τους μεταφέρει στο Νηπιαγωγείο Περίκλειας, τους παραλαμβάνει από τη Νότια στις 7 παρά 10 το πρωί, με αποτέλεσμα τα παιδιά να περιμένουν μόνα τους και χωρίς συνοδεία στο νηπιαγωγείο της Περίκλειας από τις 7.00 μέχρι τις 8.00 το πρωί. Στα συγκεκριμένα χωριά, που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές τη χειμερινή περίοδο (αγγίζουν μέχρι και μείον 15 βαθμούς Κελσίου), τα παιδιά θα είναι αναγκασμένα να περιμένουν την έναρξη των μαθημάτων τους σε δύσκολες συνθήκες και είναι προφανές ότι ο κίνδυνος ατυχημάτων πολλαπλασιάζεται. 

Το ίδιο πρόβλημα που αφορά στους μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, αντιμετωπίζουν και άλλα δημοτικά διαμερίσματα της Αλμωπίας, όπως η Πιπεριά (προς Αριδαία), το Μοναστηράκι (προς Μεγαπλάτανο), η Θηριόπετρα (προς Φούστανη), η Φιλώτεια (προς Φούστανη), ο Νερόμυλος (προς Ίδα), η Μηλιά (προς Ριζοχώρι), η Χρυσή (προς Εξαπλάτανο) κ.λπ.
Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που διαχρονικά μέσω των αρμόδιων υπουργείων, δεν δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια και μεταφέρουν βασικές υποχρεώσεις του κράτους αλλού. Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών προς και από τα σχολεία, όπως και μια σειρά άλλες κεντρικές αρμοδιότητες του κράτους, με τον "Καλλικράτη" πέρασε στους ΟΤΑ, χωρίς όμως την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Αυτές οι αλλαγές συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή της αυτόνομης, ανταγωνιστικής σχολικής μονάδας, του "νέου" σχολείου της αγοράς που σημαντικό μέρος των λειτουργιών του θα εναπόκειται στην ευθύνη της "τοπικής κοινωνίας". Στα πλαίσια λοιπόν της πλήρους αποκέντρωσης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης εντάσσονται και οι εξελίξεις στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να είναι συνεχώς εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους και χωρίς καμία επιβάρυνση των 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...