Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΕΒΕΣΝΑ ΣΤΙΣ 7/8/2013..!


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε
Αράτου 21, 1ος όροφος, Τ.Κ. 262 21 ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ:2610-274.047 FAX:2610-275.778
E-mail: oebesna1@otenet.gr
                                                                                                   Πάτρα  07/08/2013

Δ ΕΛΤ ΙΟ     Τ Υ Π Ο Υ

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας απέστειλε το παρακάτω έγγραφο:

ΠΡΟΣ

 τον Υπουργό Εργασίας
 & Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κο Ι. Βρούτση
ΚΟΙΝ.:
1)τη Διοικήτρια
του Ο.Α.Ε.Ε.
κα Γ.Κωτίδου
2)ΓΣΕΒΕΕ
3)Ομοσπονδίες Ε.Β.Ε.
4)Εμπορικό Εισαγωγικό Σύλλογο
5)Σωματεία μέλη μας
=======================


ΘΕΜΑ: Αναγκαστική είσπραξη οφειλομένων εισφορών ΟΑΕΕ-
  Ρυθμίσεις για οφειλέτες

Κύριε Υπουργέ

 τις τελευταίες μέρες  πληροφορούμαστε από συναδέλφους μας Ε.Β.Ε.  για το έγγραφο με τίτλο “ενημέρωση – αναγκαστική είσπραξη οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών που αποστέλλει ο ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Στο έγγραφο αυτό εμφανίζονται αναλυτικά οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου τις οποίες καλείται να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του μέσα σε  προθεσμία μάλιστα 10 ημερών!!! Σε διαφορετική περίπτωση ο Οργανισμός απειλεί τους συναδέλφους με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εναντίον τους.
Η ενέργεια αυτή της Διοίκησης του ΟΑΕΕ μας προκαλεί έκπληξη αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οφείλεται σε πραγματική οικονομική αδυναμία των ασφαλισμένων οι οποίοι ασφυκτιούν υπό την πίεση και το βάρος της συνεχιζόμενης και διαρκώς διευρυνόμενης τα 3τελευταία χρόνια οικονομικής ύφεσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπαχθούν και στις ρυθμίσεις οι οποίες ουσιαστικά είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των οφειλετών.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο ΟΑΕΕ έχει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, οδηγώντας σε αδιέξοδο το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης των Ε.Β.Ε. ενώ συνεχώς λαμβάνονται μέτρα επώδυνα όπως η μείωση των συντάξεων, τα οποία είναι άδικα αφού οι συνταξιούχοι έχουν ήδη καταβάλλει στην διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου τις εισφορές που τους αναλογούσαν και έχουν αντίστοιχες προσδοκίες για την σύνταξη που θα πάρουν. Βεβαίως για την κατάσταση αυτή του οργανισμού  δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι και οι οφειλέτες και  σε καμία περίπτωση δεν θα λυθεί το πρόβλημα με τηναποστολή ενημερωτικών εγγράφων και με τις απειλές για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων.
Επιπλέον δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να επιβάλλονται προσαυξήσεις, τόκοι κλπ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τη στιγμή που κάποιος ασφαλισμένος έμεινε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αθεώρητο βιβλιάριο) για όσο χρονικό διάστημα αδυνατούσε να καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές .Γιατί με τη ρύθμιση στην οποία  τυχόν υπαχθεί καλείται να πληρώσει τις οφειλές του με προσαυξήσεις για υπηρεσίες τις οποίες δεν έχει λάβει(ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ίσως και για 2-3 χρόνια; Τη στιγμή μάλιστα που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι ανταποδοτικό;
                Ένα επιπλέον ζήτημα που θέλουμε να θίξουμε είναι ότι ορισμένοι  επαγγελματίες πλήρωναν προαιρετικά όλα τα προηγούμενα χρόνια της ασφάλισής τους επιπλέον χρήματα –ασφάλιστρα περισσότερα από αυτά που αντιστοιχούσαν στην ανώτερη ασφαλιστική κλάση προκειμένου με τα δεδομένα που ίσχυαν τότε στο ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη .
Αυτό μπορεί να συνέβαινε για 15-20 ή και περισσότερα συνεχή χρόνια και τώρα τα τελευταία 2-3 χρόνια αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους  με αποτέλεσμα να  χρωστούν και να λαμβάνουν τα περίφημα σημειώματα από τον Ο.Α.Ε. για την αναγκαστική είσπραξη. Θεωρούμε ότι για τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει τον συμψηφισμό των οφειλών με τα επιπλέον προαιρετικά ασφάλιστρα που έχουν πληρωθεί τόσα χρόνια, έτσι ώστε να μην οδηγούνται στην απελπισία και εξαθλίωση άνθρωποι που ήταν συνεπείς και με το παραπάνω στις υποχρεώσεις τους δεδομένου ότι σε παλιότερους ασφαλισμένους αυτής της τάξης έχουν γίνει περικοπές στις συντάξεις τους.
Αυτό που πραγματικά προκαλεί αγανάκτηση σε πολλούς είναι το γεγονός ότι το κράτος απειλεί με αναγκαστική είσπραξη τους οφειλέτες , τη στιγμή που το ίδιο είναι οφειλέτης σε πολλές περιπτώσεις προς τους επαγγελματίες από τη παροχή υπηρεσιών -συμβάσεις έργου (μεταφορά μαθητών κλπ.) και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οφειλές οι οποίες αν είχαν εξοφληθεί πιθανόν οι ασφαλισμένοι δεν θα είχαν περιέλθει σε αυτή τη δεινή κατάσταση και θα είχαν πληρώσει τις οφειλές τους.
          Εμείς σαν συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους Ε.Β.Ε. του νομού μας αλλά και σε συνεργασία πάντα με τη ΓΣΕΒΕΕ σας έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και τις ρυθμίσεις που προτείνουμε ως μια λύση ανάγκης  τόσο για να κρατηθεί το ταμείο μας  βιώσιμο όσο και να μπορούν οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν τις εισφορές τους.  Αυτές είναι οι παρακάτω::
1.     Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, διατήρηση δηλαδή του δημόσιου χαρακτήρα της.
2.      Βιώνοντας καθημερινά την κλιμάκωση της οικονομικής- κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης, και το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ προτείνουμε τη δυνατότητα καταβολής μίας (1) τουλάχιστον εισφοράς ανά 6μηνο από τον ασφαλισμένο, ώστε να χαρακτηρίζεται ασφαλιστικά ενήμερος. Βέβαια σήμερα, η οικονομική δυσπραγία είναι τέτοια, ώστε είναι επιβεβλημένη η αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014.
3.     «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών,  και απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά την 1/1/2016.
4.     Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον μέχρι 31-12-2016, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από αυτό το μέτρο, σύμφωνα με μελέτες θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των μισών οφειλετών  του Οργανισμού(περίπου 200.000), και υπολογίζεται  ότι μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ  περίπου 500 εκατ.  €/ έτος.
5.     Έναρξη από 1/1/2016 αποπληρωμής των οφειλών σε πολλές δόσεις, συναρτήσει του εισοδήματος (επιχειρηματικού ή προσωπικού) του οφειλέτη, χωρίς επιβολή πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
6.     Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 € (= 30 κατώτατες συντάξεις του Οργανισμού + προσαυξήσεις και τέλη), που είναι σήμερα, στα 40.000 €με παράλληλη διόρθωση της εγκυκλίου του ΟΑΕΕ σχετικά με τον αριθμό των 30 μηνιαίων κατώτατων συντάξεων, που είναι σήμερα, στις 80 κατώτατες συντάξεις.
7.     Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, άνω των 67 ετών, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000€, έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, χωρίς να έχουν δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αυτές οι περιπτώσεις, που δεν ξεπερνούν τις 100 σε ολόκληρη τη χώρα, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με αυξημένα ανθρωπιστικά κριτήρια και να τους δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας την εθνική σύνταξη με ό,τι μπορεί να προκύψει αναλογικά από τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Σημειώνεται, ότι στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχουν διατάξεις, όπως ισχύουν σε άλλα ταμεία, που να προβλέπουν πρόωρη και κατ’ επέκταση μειωμένη συνταξιοδότηση για τις περιπτώσεις αδυναμίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
8.       εφαρμοστεί απόλυτα η απόδοση σ’ ότι αφορά το ταμείο ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και να αποδοθούν τα 150 εκατ. που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό και  τα οποία διατέθηκαν για άλλους σκοπούς.
9.     Οι αυτοκινητιστές που έχουν ως έδρα πόλη κάτω των 3.000 κατοίκων να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ όπως οι άλλοι επιχειρηματίες.

Εν αναμονή ενεργειών σας.

Με τιμή
Για την Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.
                        Ο                                                                                 Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παναγιώτης Σκέντζος                                                              Δημήτρης  Νικολακόπουλος

ΠΗΓΗ:http://taxipatra.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...