Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ο σκηνοθέτης που έκανε την Πάτρα «πρώτο θέμα» - (ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΑΞΙΤΖΗΔΩΝ)..!

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Δακαλάκης που εργάζεται στο ιταλόφωνο κρατικό ελβετικό κανάλι P.S.I.  προχώρησε στην παραγωγή ενός ρεπορτάζ – ντοκιμαντέρ με θέμα την
καθημερινότητα της αχαϊκής πρωτεύουσας, το οποίο όταν παίχτηκε στο κανάλι έκανε μεγάλη αίσθηση στους Ελβετούς τηλεθεατές. 

Ο Lef (έτσι τον φωνάζουν στην Ελβετία πλέον όπου ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια), θέλοντας να αποτυπώσει την πραγματικότητα στον τηλεοπτικό φακό, ψάχνοντας να βρει έναν αυθεντικό τρόπο για να την περιγράψει και να την μεταφέρει στους τηλεθεατές, αποφάσισε να βάλει τρεις επαγγελματίες ταξί της Πάτρας να μιλήσουν για αυτά που ζουν και για αυτά που βλέπουν.


Με την βοήθεια έτσι του φίλου του, Χρήστου Νικολακόπουλου (θυμάστε το σλόγκαν «If you want to see Greece just find Chris») και δύο ακόμα επαγγελματιών οδηγών ταξί που μίλησαν στη κάμερα κατάφερε να δώσει μία γλαφυρή εικόνα της πραγματικότητας αυτής και να την μεταφέρει στο Ελβετικό κοινό.


Ο σκηνοθέτης που έκανε την Πάτρα «πρώτο θέμα» σε κρατικό κανάλι της Ελβετίας (pics+vids)

«Αυτό που ήθελα να μεταφέρω ήταν την πραγματικότητα, χωρίς καμία άλλη προσθήκη, χωρίς καμία άποψη, χωρίς καμία γνώμη. Την πραγματικότητα, έτσι όπως είναι. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα έπρεπε να βρω τους κατάλληλους ανθρώπους που από την μία να ζουν την πραγματικότητα αυτή, αλλά και από την άλλη να έχουν την δυνατότητα να την παρακολουθούν σαν απλοί παρατηρητές» τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο patrasevents.gr.

«Αυτοί λοιπόν που θα μπορούσαν να μου έδιναν αυτά που ζητούσα για τις ανάγκες του θέματος, δεν ήταν άλλοι από τους επαγγελματίες οδηγούς ταξίκαι με την βοήθεια του φίλου μου του Χρήστου, αυτό το μίνι ντοκιμαντέρ που ήθελαν να δώσω στο κανάλι κατάφερε να βγει».


Το θέμα με το ταξί όπως ανέβηκε στο portal του καναλιού

Ο σκηνοθέτης που έκανε την Πάτρα «πρώτο θέμα» σε κρατικό κανάλι της Ελβετίας (pics+vids)
Η αγωνία για το αύριο και η μεγάλη απήχηση
Το video ήταν μόλις 4,5 λεπτών και αποτύπωνε τις περιγραφές τριών επαγγελματιών ταξί, διαφορετικής ηλικιακής κατηγορίας, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αντικειμενικό. Η αίσθηση, πάντως, που προκάλεσε στο ελβετικό κοινό ήταν τόσο μεγάλη που έγινε πρώτο θέμα στην διαδικτυακή σελίδατου κρατικού ιταλόφωνου καναλιού.

Ταυτόχρονα, πέρα από τις συζητήσεις που προκάλεσε μεταξύ των Ελβετών τηλεθεατών, έγινε share από δεκάδες Ελβετούς που το κοινοποίησαν στα social media, τόσο στο facebook, όσο και στο twitter. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και ο διευθυντής του RSI το ανέβασε στο twitter του.


«Η εικόνα που μεταφέρει η αίσθηση της αγωνίας των ανθρώπων που ζουν σε αυτή την πόλη, αλλά και την ανασφάλεια που νιώθουν γύρω τους. Εκεί πιστεύω ότι οφείλεται η μεγάλη απήχηση που είχε στους Ελβετούς τηλεθεατές» τονίζει ο σκηνοθέτης. «Το κοντράστ της συναισθηματικής διαφοράς ανάμεσα σε μία χώρα όπου οι πολίτες ζουν στην ανασφάλεια και σε μία χώρα που θεωρητικά όλα είναι ασφαλή. Για παράδειγμα η φράση που είπε προς το τέλος ο Χρήστος, λέγοντας ότι θα συμβούλευε το παιδί του να φύγει από την Ελλάδα και να ζήσει στο εξωτερικό, ήταν κάτι σαν μια μπουνιά στο στομάχι για τους Ελβετούς που είδαν το video.


Αυτό που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν οι Ελβετοί που λατρεύουν τον ελληνικό πολιτισμό και είναι από τους μεγαλύτερους αρχαιολάτρες, με τους περισσότερους από αυτούς να γνωρίζουν Αρχαία Ελληνικά, είναι το πώς μία χώρα σαν την Ελλάδα που αποτέλεσε μία κοιτίδα πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα,  έφτασε σε αυτό το σημείο. Έφτασε να μην παρέχει στους πολίτες τους ασφάλεια και αυτοί να λένε στα παιδιά τους να φύγουν από την χώρα».


Το βίντεο με τους οδηγούς ταξί να μιλάνε για την κρίση


Το ενδιαφέρον, πάντως, των Ελβετών για την Πάτρα, αλλά και γενικότερα για την ελληνική κρίση, ειδικότερα το φετινό καλοκαίρι με τα capital controls και όλα όσα έγιναν και γίνονται είναι μεγάλο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κανάλι του Lef Δακαλάκη, το P.S.I. έχει παίξει μόλις σε ένα μήνα και άλλα δύο θέματα από την αχαϊκή πρωτεύουσα που έχει δώσει ο σκηνοθέτης, ένα με τον καραγκιοζοπαίκτη, Κώστα Καλπουτζίδη και έναμε την διανομή συσσιτίων στην Αγία Σοφίας.
«Η Πάτρα είναι μία πόλη που την γνωρίζουν οι Ελβετοί και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για πολλά ζητήματα, καθώς αποτελεί την πύλη προς την Ευρώπη» τονίζει ο Λευτέρης Δακαλάκης.
Της έχει όμως και ο ίδιος αδυναμία καθώς σε αυτή την πόλη έχει περάσει όμορφα και δημιουργικά χρόνια. Είναι η πόλη, άλλωστε, που επέλεξε για να γυριστεί με φόντο αυτή, ταινία μικρού μήκους «Βασούλα μόνη», μία ταινία που πρόκειται να προβάλλει την Πάτρα σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ τέχνης και κινηματογράφου.
Ο Lef δεν κρύβει την αδυναμία του. «Η Πάτρα είναι μία πανέμορφη πόλη που τα έχει όλα και που έχει μεγάλες δυνατότητες για να αξιοποιηθεί τουριστικά, αλλά και σε πολλούς ακόμα τομείς.  Είναι μία πόλη που έχω αγαπήσει και που ταυτόχρονα μου έχει δώσει πολλά πράγματα. Θέλω λοιπόν κατά κάποιον τρόπονα της ξεπληρώσω αυτά που μου έχει δώσει μέσα από την δουλειά μου».

Ο καραγκιοζοπαίκτης, Κ. Καλπουτζίδης, στο ελβετικό κανάλι



Ο φακός του «Lef» στην διανομή συσσιτίων, στην Αγία Σοφίας


«Οι Ελβετοί αφουγκράζονται τον πόνο των Ελλήνων»
Όσο για την κρίση και τους Ελβετούς; «Η Ελβετία είναι σίγουρα μία χώρα με διαφορετική νοοτροπία, μία χώρα με κανόνες που οι πολίτες σέβονται και εφαρμόζουν.

Όμως ταυτόχρονα είναι και ένας αντικειμενικός λαός, με κριτική αντίληψη, που μπορεί και φιλτράρει τις πληροφορίες και την ενημέρωση που του σερβίρουν.

Ο Ελβετός δεν πιστεύει ότι οι Έλληνες είναι λαμόγια, είναι τεμπέληδες, είναι απατεώνες και ότι αυτά που παθαίνουν τα αξίζουν. Αν το πίστευε να είστε σίγουροι ότι δεν θα ερχόταν κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας. Το αντίθετο. Από αυτά που έχω δει και έχω ζήσει οι Ελβετοί είναι ένας λαός που μπορεί και αφουγκράζεται τον πόνο των Ελλήνων».

(Οι φωτογραφίες από την «Βασούλα μόνη» είναι του Βασίλη Καραπαπά που ήταν ο φωτογράφος της παραγωγής)

Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της Βασούλας

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη
Για τον Λευτέρη Δακαλάκη και την δουλειά του το patrasevents.gr έχει γράψει πολλές φορές.

Είναι ο σκηνοθέτης που γύρισε πριν από μερικούς μήνες την ταινία μικρού μήκους «Βασούλα μόνη», μία ταινία κοινωνικού ύφους, με επίκεντρο την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, η οποία πρόκειται να ταξιδέψει στα ευρωπαϊκά και διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και σινεμά, προβάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ο Λευτέρης Δακαλάκης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και στην Πάτρα εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας φίλους και μένοντας γοητευμένος από την ατμόσφαιρα αυτής της πόλης. Σπούδασε φυσική στο Λέτσε της Νοτίου Ιταλίας και στη συνέχεια τον κέρδισε ο κινηματογράφος και η σκηνοθεσία.

Έτσι, σπουδάζοντας και αποφοιτώντας  στο Λουγκάνο σκηνοθεσία, ζει μόνιμα εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ελβετία και εργάζεται ως σκηνοθέτης στο ιταλόφωνο κρατικό κανάλι της χώρας στο P.S.I. Παράλληλα έχει δημιουργήσει την δική του εταιρία παραγωγής, με έδρα το Λουγκάνο, την Polis Production. Κάνει, έτσι, τις δικές του παραγωγές, ασχολούμενος με αυτό που λατρεύει. Το σινεμά και τον κινηματογράφο.

ΠΗΓΗ: http://agrinioreport.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...