Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Καβάλα | Μετακινήσεις μεταναστών και με ταξί..!

Το πλοίο Blue Star 1 κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας στις 10.00 χθες το πρωί με 1800 επιβάτες. Υπολογίζεται ότι 1200 από τους επιβάτες του πλοίου ήταν
μετανάστες από τη Συρία.
Προς γενική έκπληξη μόλις βγήκαν από το πλοίο πολλοί από αυτούς συζήτησαν, διαπραγματεύθηκαν και συμφώνησαν τη μετακίνησή τους Εύζωνους ή τη Θεσσαλονίκη, με αυτοκίνητα ταξί που περίμεναν στην περιοχή του λιμανιού.
Περισσότερα από πενήντα ήταν τα αυτοκίνητα ταξί που περίμεναν στο λιμάνι, πολλά έκαναν κούρσες μέσα στο κέντρο της πόλης, είχαν δηλαδή το χρόνο να επανέλθουν στο λιμάνι και να μπούνε στην ουρά.
Κάποια στιγμή η ουρά έφθανε μέχρι περίπου τις ταβέρνες που βρίσκονται στην είσοδο του κεντρικού λιμανιού.
Οι μετανάστες από τη Συρία χθες διέφεραν με όλους τους προηγούμενους, καθώς έδιναν προτεραιότητα, αφού φαίνεται ότι είχαν χρήματα, σε μετακίνησή τους προς τη Θεσσαλονίκη και τους Εύζωνους με τα ταξί κι όχι με τα υπεραστικά λεωφορεία.
Έγινε γνωστό ότι περισσότερα από πενήντα ταξί, τα πιο πολλά του EUROTAXI, κινήθηκαν χθες προς Θεσσαλονίκη και τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Όλα τα αυτοκίνητα ήταν γεμάτα κόσμο, ξεκινώντας από το λιμάνι της Καβάλας.
Παρέες – παρέες οι μετανάστες έμπαιναν και γέμιζαν δυο ή και τρία αυτοκίνητα ταξί, κινούμενοι όλοι μαζί προς τον έναν ή τον άλλον προορισμό.

Μπροστά στα μάτια των πολιτών κι άλλων Ελλήνων επιβατών του πλοίου Blue Star 1, γίνονταν διαπραγματεύσεις, παζάρι, δίνοντας εξηγήσεις, οι δε οδηγοί των ταξί πριν αναλάβουν οποιαδήποτε κούρσα, ζητούσαν από τους μετανάστες που θα έβαζαν στο αυτοκίνητό τους να τους δείξουν το χαρτί, ότι έχουν το έγγραφο με το οποίο φανερώνεται η καταγραφή που τους έγινε στο ελληνικό λιμάνι στο οποίο προσήλθαν πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος, από τη γειτονική Τουρκία.
Τα χρήματα που πλήρωναν συνολικά για κάθε κούρσα προς Θεσσαλονίκη, υπολογίζεται ότι ήταν το πολύ 200 ευρώ.
Ένας μεγάλος όγκος αυτών των μεταναστών αδιαφόρησε για τα ταξί, κινήθηκε προς το υπεραστικό ΚΤΕΛ. Χθες το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας εκτέλεσε τις πρωϊνές ώρες 15 δρομολόγια από την πόλη μας προς τη Θεσσαλονίκη.
Στο λιμάνι της Καβάλας για την υποδοχή του πλοίου Blue Star 1 και των προσφύγων εκτός από τα πολλά αυτοκίνητα ταξί βρίσκονταν αστυνομικοί, προσωπικό του λιμεναρχείου Καβάλας, αλλά κι εκπρόσωποι του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας.

Για μία ακόμη φορά μοιράστηκε στους επιβάτες του πλοίου, στους πρόσφυγες ειδικότερα, έντυπο του υπεραστικού ΚΤΕΛ γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, με οδηγίες για το πώς μπορούσε να περπατήσει κάποιος και να φτάσει από το κεντρικό λιμάνι στο πρακτορείο του.
Οικογένεια μεταναστών από τη Συρία είπε στην εφημερίδα μας ότι ουσιαστικά μπήκε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας έχοντας αφετηρία, όχι τη Συρία, αλλά την Ιορδανία. Όπως μας είπαν είχαν προ πολλού φύγει από την πατρίδα τους, φοβούμενοι την πόλεμο, έμειναν για αρκετούς μήνες πρόσφυγες στην Ιορδανία και στη συνέχεια πήραν την απόφαση για να κινηθούν προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη.
Στην Καβάλα ήρθαν την 4η μέρα από τότε που βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος.
Πολλούς μετανάστες από την Συρία αναμένονταν να φέρει στο λιμάνι της Καβάλας χθες βράδυ το πλοίο «Νήσος Ρόδος» που με τα καινούρια δρομολόγια θα έρχεται κάθε Τετάρτη βράδυ και όχι κάθε Τρίτη νωρίς το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...