Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ Πηγή: Η νέα πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ..!

Στα χέρια των δανειστών βρίσκεται η νέα θέση της Αθήνας για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το πλαίσιο του ΦΠΑ, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για
εξορθολογισμό και απλοποίηση, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι πολίτες.
Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας πρότασης είναι ότι όλα τα τρόφιμα- και όχι μόνο κάποια βασικά είδη διατροφής- θα υπαχθούν στο νέο χαμηλό συντελεστή, ενώ αντιθέτως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα ανέβουν συντελεστή.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση προτείνει βασικό συντελεστή 18%, ο οποίος θα μειώνεται αυτομάτως στο 15% αν η πληρωμή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Εάν γίνει δεκτή η πρόταση, τότε θα μειωθεί η επιβάρυνση σε ρούχα- παπούτσια, τηλεπικοινωνίες, όλες τις υπηρεσίες, ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, κοσμήματα, είδη οικιακής χρήσης, που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.
Ο νέος χαμηλός συντελεστής προτείνεται να είναι 9,5% και με τη χρήση "πλαστικού" χρήματος να μειώνεται στο 6,5%. Σε αυτόν τον συντελεστή θα υπαχθούν όλα τα τρόφιμα- που σήμερα επιβαρύνονται με 13%- τα φάρμακα και τα βιβλία, που σήμερα υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%, ο οποίος καταργείται. Πρακτικά, εκτός των τροφίμων, που σήμερα επιβαρύνονται με 13% και θα υπαχθούν σε χαμηλότερο συντελεστή, θα έχουν επιβάρυνση 5 ποσοστιαίων μονάδων (από το 13% στο 18%), οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι επισκευές και βέβαια η εστίαση.
Αυτό είναι και το "αγκάθι" για την κυβέρνηση, καθώς το "πακέτο" εστίαση- τουρισμός θα "φορτωθεί" με ΦΠΑ, ο οποίος συγκριτικά με άλλες γειτονικές χώρες δεν είναι ανταγωνιστικός. Σημειώνεται ότι σήμερα η διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία επιβαρύνεται με ΦΠΑ 6,5% και πλέον θα επιβαρύνεται με 18% ή 15% με "πλαστικό" χρήμα.
Όσον αφορά στο ειδικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου, που σήμερα έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ (16%, 9% και 5%), θα καταργηθεί από το Σεπτέμβριο, αλλά θα λειτουργήσει σύστημα αυτόματης επιστροφής φόρου για τους κατοίκους. Σε αυτή την περίπτωση, ΔΕΝ θα ενεργοποιηθεί το "πακέτο" των ειδικών φόρων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων, δηλαδή δεν θα εφαρμοστεί ούτε τέλος διανυκτέρευσης, ούτε φόρος 3% στην εστίαση, ούτε φόρος 6% στις εμπορικές επιχειρήσεις.
DPA: Προσέγγιση Αθήνας- Θεσμών για το φορολογικό
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο διαπιστώνει προσέγγιση ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς στο φορολογικό, όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Οι ίδιες πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση σημειώνουν ότι παραμένουν πολλά ανοιχτά θέματα, κυρίως στους τομείς του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα πρέπει να γίνουν βαθιές αλλαγές στον ΦΠΑ, με το 23% να πέφτει στο 18%, αλλά και αύξηση από το 6,5% στο 8- 9% για προϊόντα όπως τα τρόφιμα. Οι πληρωμές με πιστωτική κάρτα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 15%. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη αμνηστία των Ελλήνων οι οποίοι έχουν «μαύρο» χρήμα στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση ότι θα το δηλώσουν οικειοθελώς και θα καταβάλουν φόρο 15%.
Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται πάντως ότι υπάρχουν «μεγάλα προβλήματα» με την απαίτηση των πιστωτών για «μηδενικό έλλειμμα» στις συντάξεις. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγείται, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από όσα εισπράττουν, ενώ θα πρέπει να καταργηθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις. «Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ το απορρίπτει κατηγορηματικά», σημειώνει το dpa.


ΠΗΓΗ:http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...