Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Έχετε οφειλές προς το Δημόσιο; Περιμένετε σχετικό e-mail από το Υπουργείο Οικονομικών!


Ηλεκτρονικά ραβασάκια σε 1.000.000 οφειλέτες του Δημοσίου έστειλε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, με τα e-mail που έλαβαν οι φορολογούμενοι καλούνται εντός προθεσμίας μόλις δυο ημερών, και συγκεκριμένα μέχρι αύριο, να προσέλθουν στην εφορία για να υπαχθούν στην νέα ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Στα ηλεκτρονικά μηνύματα - ειδοποιητήρια... υπενθυμίζεται η οφειλή που έχει ο κάθε φορολογούμενος και με την κίνηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να οδηγήσει όσο τον δυνατόν περισσότερους οφειλέτες στο ταμείο του Δημοσίου για να εξοφλήσουν σε δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Στις εφορίες βρίσκεται ήδη η εγκύκλιος με τις οδηγίες της νέας ρύθμισης και η υπουργική απόφαση με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές του έως 24 δόσεις και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν σε περισσότερες δόσεις.
Η υποβολή της σχετικής αίτησης και των δικαιολογητικών κανονικά λήγει αύριο αλλά στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να παρατείνουν την προθεσμία ώστε και οι υπόχρεοι να διευκολυνθούν, αλλά και το Δημόσιο να ενισχύσει τις εισπράξεις του.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο το Δημόσιο θα πρέπει φέτος να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά και να βάλει στα ταμεία το 20% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2012.
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση, έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών έως 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο μέχρι και 75.000 ευρώ.
Οι οφειλέτες που επιθυμούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 24 θα πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, να υποβάλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ ή του τελωνείου όπου είναι βεβαιωμένη η οφειλή τα εξής δικαιολογητικά:
1. Υποβληθείσες δηλώσεις (όταν απαιτείται):
- φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών ετών,
- της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και οριστικής δήλωσης ΦΜΥ,
- όλων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και προσωρινών δηλώσεων ΦΜΥ, που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής/οριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση,
- δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).
2. Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ζημιά των δύο τουλάχιστον τελευταίων ετών.
3. Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή αγαθών ή περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης ή φυσικού προσώπου.
4. Δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν βαριά ασθένεια του οφειλέτη ή μέλους της οικογενείας του Α' βαθμού συγγένειας ή προστατευόμενου μέλους ή του προσώπου που έχει προσωπική ευθύνη για την καταβολή της οφειλής.
5. Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
6. Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων, ενώ αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων.


 http://www.seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...