Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ψηφίζονται μέσα στις επόμενες 48 ώρες οι ρυθμίσεις για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

 Ψηφίζονται μέσα στις επόμενες 48 ώρες οι ρυθμίσεις για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις
Νόμος του κράτους θα γίνουν μέχρι την Τετάρτη οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, τις περικοπές 12% έως 20% σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, καθώς και του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα (γενόσημα) και το ωράριο των φαρμακείων.
Συγκεκριμένα, αύριο θα ψηφισθούν από την Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα για το «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ενώ την Τετάρτη τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, την επέκταση του ωραρίου κειτουργίας των φαρμακείων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Ακόμα, εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με πατέντα 6%, τη είωση της μέγιστης τιμής γενόσημων 15%, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων 15%, την επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων και τη συνταγογράφηση του φθηνότερου φαρμάκου.
Την Τρίτη αναμένεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα που φέρνει το νέο Μνημόνιο, μεταξύ των οποίων και η μείωση του χρόνου της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε τρεις από έξι μήνες,  που μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τους μισθούς έως και 40%.
Στην Πράξη θα ορίζεται ότι η τρίμηνη μετενέργεια θα ισχύει και για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει, ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μισθοί θα υποχωρούν στα επίπεδα των κλαδικών -και όχι των κατώτατων- αμοιβών και όπως οι όποιες μειώσεις έγιναν μετά τις 14 Φεβρουαρίου, όταν δημοσιεύθηκε ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι νόμιμες.
Στο νομοσχέδιο για μισθούς-συντάξεις υπάρχουν ακόμα οι ρυθμίσεις για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 (μέτρα 3,2 δισ. ευρώ), εν μέσω πρόβλεψης για έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ εφέτος, από 5,4% παλαιότερα, η μείωση του εκλογικού επιδόματος, η περικοπή της αντιμισθίας των αιρετών υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η παράταση της προθεσμάις για τα αυθαίρετα μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Επδομα ανεργίας δύο ταχυτήτων

Το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία αποσύνδεσε ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές από τη μείωση του κατώτατου μισθού, όπως το επίδομα βαρύτατης και απόλυτης αναπηρίας, τις συντάξεις του ΟΓΑ, το πολαφόν για την απασχόλησης συνταξιούχων κ.ά.
Ερωτηματικό αποτελούν τα σχέδια για το επίδομα ανεργίας και την αμοιβή των μητέρω που κάνουν χρήση της άδειας μητρότητας.
Για το επίδομα ανεργίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνει στο 55% του κατώτατου μισθού (δηλαδή να μειωθεί) στις περιπτώσεις των εργαζομένων που έχουν πάρει ξανά επίδομα στο παρελθόν, των εποχιακών υπαλλήλων κ.ά. Τα κριτήρια χορήγησης και οι κατηγορίες των δικαιούχων μένει να διευκρινισθούν.
Σε ό,τι αφορά τους ανέργους που δεν έχουν πάρει ξανά επίδομα και απέδιδαν κανονικά ασφαλιστικές εισφορές στο παρελθόν, εξετάζεται η αύξηση του στο 80% περίπου του νέου, μειωμένου κατώτατου μισθού, ώστε σε απόλυτα μεγέθη να μην υπάρξει ουσιαστική απώλεια.


http://troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...