Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ:ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΗΜΕΡΙΔΑ THΣ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ..!

Αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της έρευνας για τον ΟΑΕΕ και το ασφαλιστικό που διεξήχθη από την εταιρεία MARC ΑΕ, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων
της ΓΣΕΒΕΕ. Η έρευνα παρουσιάστηκε στις 8 Ιουλίου (8/7/2013) κατά την διάρκεια ημερίδας της Συνομοσπονδίας με θέμα: «Το Ασφαλιστικό των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων – ΟΑΕΕ: Προβλήματα και Προοπτικές».

Πρόκειται για τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που έγινε σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΑΕΕ (1200 άτομα, 800 ασφαλισμένοι και 400 συνταξιούχοι).

Η έρευνα έδειξε ότι οι Επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία. Παρουσιάζουν αδυναμία καταβολής των εισφορών, ανησυχούν ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό τους μέλλον, για τις παροχές και την υγειονομική περίθαλψη. Ο δε Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και κινδυνεύει με κατάρρευση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το οικονομικό αδιέξοδο των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων λόγω της κρίσης, απεικονίζεται στην έρευνα καθώς 9 στους 10 ερωτηθέντες από αυτούς που έχουν σταματήσει να καταβάλουν εισφορές, βρίσκονται σε αδυναμία τα τελευταία 2 χρόνια.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών στον ΟΑΕΕ (περίπου 70%) χρωστούν έως 10.000 €, γεγονός που σημαίνει ότι είναι εφικτή η σταδιακή ρύθμιση της οφειλής, προς το συμφέρον τόσο των ασφαλισμένων, όσο και του ΟΑΕΕ.

Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τον ΟΑΕΕ έδειξε ότι:

1. σχεδόν οι 9 στους 10 ασφαλισμένους του ταμείου (86,5%) θεωρούν επισφαλή τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στον ΟΑΕΕ, ενώ οι 8 στους 10 (78,3%) αγωνιούν τόσο για το ύψος της μελλοντικής σύνταξης, όσο και για τη παροχή περίθαλψης.

2. οι 9 στους 10 ασφαλισμένους του ταμείου (89,6%) δεν θεωρούν ικανοποιητικές τις παροχές και τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, σε σχέση με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει.

3. μόνο οι 3 στους 10 (30%) προσπαθούν και είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσθετο εισόδημα για μετά τη σύνταξη (αποταμίευση, επένδυση, ιδιωτική ασφάλιση κ.α).

4. ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα, αποτελεί το γεγονός, ότι πάνω από 1 στους 4 ερωτηθέντες (26,9%) έχει πλέον σταματήσει να καταβάλει εισφορές στο ταμείο.

5. το μεγαλύτερο ποσοστό (88,8%) εκείνων που έχουν σταματήσει να καταβάλουν εισφορές, παρουσιάζεται τη τελευταία διετία, στοιχείο που αναδεικνύει την αρνητική επίδραση της κρίσης στη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, αλλά και στην εμφανή πλέον εισφοροδιαρροή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 7 στους 10 (70,5%) των οφειλετών, χρωστούν έως 10.000 ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ για το 2013.

6. μόνο οι μισοί ασφαλισμένοι (49,8%), εκτιμούν ότι θα ναι σε θέση να καταβάλλουν τις εισφορές τους για το επόμενο διάστημα έως το τέλος του 2013.

7. οι 4 στους 10 ασφαλισμένους (38,6%) δηλώνουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν αν η εισφορά ήταν έως 300 ευρώ το δίμηνο.

8. οι 6 στους 10 (61,9%) εκτιμά θετικά μια πιθανή παρακράτηση από τη τρέχουσα εισφορά για την εξόφληση προηγούμενων οφειλών, έστω και αν αυτό συνεπάγεται μείωση στο ποσό της σύνταξης.

9. οι 9 στους 10 ασφαλισμένους (90,8%) είναι θετικοί στη καθιέρωση ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, με ανάλογη προσαρμογή της σύνταξης.

Δείτε τα παρακάτω βίντεο:

Εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά:



Δείτε την παρέμβαση του κ. Σκορίνη Γ. Γ. της ΓΣΕΒΕΕ:


Στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ, πολλοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ διαμαρτυρήθηκαν στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας Παναγιώτη Κόκκορη για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το ταμείο των επαγγελματιών αλλά και για την αδυναμία πληρωμής εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών:


Παρεμβάσεις και έμμεσος διάλογος διεξήχθη μεταξύ των κκ Βασίλη Κροκίδη προέδρου της ΕΣΕΕ, Παναγιώτη Κοκκόρη ΓΓ του υπουργείου Εργασίας και Γεωργίας Κωττίδου Διοικητού του ΟΑΕΕ:


Διαπιστώσεις

Κοινή ήταν η διαπίστωση όλων των ομιλητών της ημερίδας πως ο ΟΑΕΕ βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, γεγονός το οποίο έχει επέλθει ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Ωστόσο σε αδιέξοδο βρίσκονται και 775.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, καθώς 575.000 από αυτούς αδυνατούν αν καταβάλλουν τακτικές εισφορές προς το Ταμείο, ενώ από αυτούς οι 195.000 χαρακτηρίζονται ως «αδρανείς» δηλαδή έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα.

Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ

Τα μέτρα που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ, έτσι όπως περιγράφονται στην ομιλία του Προέδρου της Συνομοσπονδίας, κ . Γ. Καββαθά περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων με την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των οφειλετών στον ΟΑΕΕ που έχουν χάσει αυτό το διάστημα.

2. Η αποδέσμευση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα. Βασική μας θέση είναι ότι κάνεις Έλληνας πολίτης να μην αποκλείεται από την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.3. Η ρεαλιστική αλλά και πάγια ρύθμιση των οφειλών ώστε: (α) οι επιχειρηματίες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό αλλά και (β) να αυξηθούν τα έσοδα του οργανισμού. Κατά το σχεδιασμό αυτής της ρύθμισης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 70% περίπου των ενεργών οφειλετών οφείλουν ποσά που κυμαίνονται μέχρι τα 10.000 ευρώ.

4. Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει κατά την άποψή μας επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά). Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα.

5. Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ύφεση. Μάλιστα, έχουμε υπολογίσει ότι εάν όλοι οι ασφαλισμένοι για το έτος 2013 είχαν εγγραφεί στην πρώτη ασφαλιστική κλάση τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για τον Οργανισμό θα ήταν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα από όσα έχουν προϋπολογισθεί.

6. Η ενεργοποίηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και ειδικότερα του λογαριασμού ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με διεύρυνση των σημερινών ασφυκτικών κριτηρίων παροχής τους.

7. Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων. Θέσπιση ειδικής ασφαλιστικής κλάσης για τις περιπτώσεις αυτές.

8. Να αποδίδονται στον ΟΑΕΕ τα έσοδα του τέλους επιτηδεύματος, που σήμερα κατευθύνεται προς την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

9. Χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις αλλά δεν συνταξιοδοτούνται επειδή έχουν οφειλές άνω των 20.000 € προς τον ΟΑΕΕ. Στις περιπτώσεις αυτές είτε να διαγράφεται η ασφαλιστική περίοδος που αφορά τις οφειλές, είτε η οφειλή να παρακρατείται από την παρεχόμενη σύνταξη.

Θέσεις της ΕΣΕΕ για τον ΟΑΕΕ
Η ΕΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις της για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ και πως αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.


Η ΕΣΕΕ προτείνει αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, ως «ισοδύναμο μέτρο» την ενεργοποίηση των ασφαλισμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ στις περιοχές της χώρας, που καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ.

Η οικονομική εικόνα του ΟΑΕΕ δείχνει ότι εισπράττει μηνιαίως 120 εκ. ευρώ από εισφορές, ενώ καταβάλλει 260 εκ. ευρώ σε παροχές. Εντός του πρώτου πενταμήνου του έτους έχει εισπράξει 480 εκ. ευρώ από το 1,1 δις ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για το 2013, ενώ το έλλειμμα του τρέχοντος έτους αναμένεται να αυξηθεί αφού οι οφειλές του αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 1,4 δις ευρώ, όταν τα προϋπολογισθέντα έσοδα από εισφορές για την τρέχουσα χρονιά είναι 2,1 δις ευρώ. Οι οφειλές του ΟΑΕΕ προς τρίτους φθάνουν περίπου τα 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 80 εκατ. αφορούν τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, τα 60 εκατ. ευρώ τον ΕΟΠΥΥ και τα 260 εκατ. ευρώ εσωτερικό δάνειο από το ασφαλιστικό Ταμείο Ναυτικών Πρακτόρων και Αρτοποιών. Τα οικονομικά αυτά στοιχεία ενδέχεται τελικώς να αποδειχθούν υποτιμημένα καθώς η κρίση συνεχίζει να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε κλείνουν είτε αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές.

Με δεδομένη την συνταγματική υποχρέωση ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος και καλύπτονται από τον προϋπολογισμό θα πρέπει να εξεταστεί, εάν στον ΟΑΕΕ, υπάρχουν συνταξιοδοτικές ανισότητες, χωρίς αλληλοκαρφώματα μεταξύ των τριών πρώην Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, ώστε να εξορθολογιστούν και να περιοριστούν οι δαπάνες του ΟΑΕΕ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις.

Οι βασικές προτάσεις της ΕΣΕΕ για τους χιλιάδες κατ´ ανάγκη οφειλέτες του ΟΑΕΕ, είναι η αποποινικοποίηση, η αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, η ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη καθώς, και η επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης. Τέλος, η ΕΣΕΕ επιμένει στην λύση για«πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ:http://xanthi-eurotaxi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...