Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"..!

Δόθηκε στην δημοσιότητα το σχέδιο νόμου "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ" του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, όπου το ΜΕΡΟΣ Α' περιλαμβάνει τον "ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ" ο οποίος αποτελείται από 67 άρθρα, το ΜΕΡΟΣ Β’ περιλαμβάνει "ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ" το οποίο αποτελείται από 1 άρθρο (Άρθρο 68) και το ΜΕΡΟΣ Γ' το οποίο περιλαμβάνει "ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ" το οποίο αποτελείται από 5 άρθρα (άρθρα 69-73) καιπεριλαμβάνει διατάξεις για τον κλάδο των ταξί.

Συγκεκριμένα:



ΜΕΡΟΣ Γ’

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Άρθρο 70

Ρυθμίσεις Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

1. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 51 του νόμου 3996/2011(Α΄ 170), καταργούνται.

2. Η διάταξη της υποπαραγράφου 3 της παραγράφου ΙΑ.13 του νόμου 4093/2012 (Α’ 222) ισχύει και για το βιβλίο δρομολογίων των επιβατικών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης όπως προβλέπεται με το ΒΔ 14/1950

3. Για πρόσωπα που ασκούν εκμετάλλευση αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ) στην οποία απασχολούνται μέχρι τρεις (3) εργαζόμενοι, η προβλεπόμενη στο άρθρο 22 του ν. 3850/2010 Α’ 84) επιμόρφωση τεχνικού ασφαλείας συντελείται, με ηλεκτρονική δήλωσή τους στις οικείες καταστάσεις εργασίας ότι έχουν ενημερωθεί και εφαρμόζουν τις σχετικές οδηγίες του ηλεκτρονικού εντύπου με τίτλο «Πρόληψη Ατυχημάτων στο χώρο Εργασίας», το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (www.ypakp.gr).

4. Το Β΄ Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο συστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 123 του ν. 3655/2008 (Α΄ 58) και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 78 του ν. 3996/2011 είναι αρμόδιο για το προσωπικό των Ταμείων Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).



ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
 
ΜΕΡΟΣ Γ’
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ , ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Άρθρο 70

Ρυθμίσεις Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 70 καταργούνται οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 51 του νόμου 3996/2011, που προέβλεπαν την τήρηση ειδικού βιβλίου ΟΑΕΕ, καθώς ο ιδιοκτήτης ή εκμεταλλευτής αυτοκινήτου σε κάθε περίπτωση υποχρεούται να τηρεί το βιβλίο το ΙΚΑ.

Στην παράγραφο 2 προβλέπεται η κατάργηση του βιβλίου δρομολογίων και για τους οδηγούς ταξί. Η σχετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία καθώς ήδη η σχετική υποχρέωση έχει καταργηθεί για τα φορτηγά, τα τουριστικά λεωφορεία και τα ΚΤΕΛ στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών.

Με την παράγραφο 3 προβλέπεται ότι ειδικά για τους μισθωτές, χρήστες, εκμεταλλευτές επιβατικών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ) ορίζεται ότι η προβλεπόμενη στο άρθρο 22 του Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α’ 84) επιμόρφωση τεχνικού ασφαλείας τεκμαίρεται ότι έχει συντελεστεί, εφόσον οι ανωτέρω υπόχρεοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβαν γνώση του αναρτημένου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (www.ypakp.gr) ηλεκτρονικού εντύπου με τίτλο «Πρόληψη Ατυχημάτων στο χώρο Εργασίας». 

Η προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 4 κρίνεται απαραίτητη λόγω της αδυναμίας λειτουργίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΤΑΥΤΕΚΩ. Με τις διατάξεις του άρθρου 123 του ν. 3655/2008 (Α΄ 58) συστάθηκε Β΄ κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο αρμόδιο για το προσωπικό των Φορέων ΤΠΔΥ και ΤΕΑΠΑΣΑ, το οποίο με την παρ. 2 του άρθρου 78 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170) μετονομάστηκε σε Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89) στον ΕΟΠΥΥ εντάχθηκαν οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας σε είδος του Κλάδου Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και με το άρθρο 36 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41) στο ΕΤΕΑ εντάχθηκαν οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΑΥΤΕΚΩ. Επίσης, μεγάλο μέρος προσωπικού του ΤΑΥΤΕΚΩ μεταφέρθηκε στους ως άνω Φορείς. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4, παρ. 1, του ν. 4142/2013 (Α΄ 83), το ΤΕΑΠΑΣΑ τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Κατόπιν τούτων και λαμβανομένων υπόψη ότι: α) οι υπηρετούντες υπάλληλοι του ΤΑΥΤΕΚΩ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ορισθούν μέλη του Υ.Σ. του Ταμείου και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η λειτουργία του Υπηρεσιακού του Συμβουλίου και β) το ΤΕΑΠΑΣΑ τελεί πλέον υπό την εποπτεία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προτείνεται η θέσπιση της παρούσας διάταξης.

Δείτε το σχέδιο νόμου

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Δείτε την αιτιολογική έκθεση

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» 


Στην απόδειξη ταχυπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου διμήνου στο μήνυμα για τους ασφαλισμένους «Οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ υποχρεούνται να παραλάβουν το "Ειδικό Βιβλίο Κυκλοφορίας ΤΑΞΙ" (Ν.3996/2011) από το αρμόδιο Περιφερειακό τμήμα» δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία παραλαβής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...