Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Προτάσεις για εναλλακτικό σχέδιο Ασφαλιστικών Ρυθμίσεων για την διάσωση των επιχειρήσεων και του ΟΑΕΕ από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας..!

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση, λόγω της αδυναμίας καταβολής των εισφορών από τους Ασφαλισμένους.

Η αδυναμία αυτή είναι απόρροια της μείωσης των εσόδων των επιχειρήσεων, λόγω της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας και δημιουργείται πλήρη αδιέξοδο. Κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει στο Υπουργείο σας, στον ΟΑΕΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών, την αναγκαιότητα λήψης ρεαλιστικών μέτρων και ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δυστυχώς, αντ’ αυτού, ότι απόφαση έχει παρθεί έχει οδηγήσει στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αυτό πιθανόν να οφείλεται, είτε στην αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας, είτε στην επιβολή πολιτικής από τους δανειστές μας.

Η τακτική, επιπλέον, των ποινικών διώξεων ή άλλων μέτρων απέναντι στους ασφαλισμένους είναι και αδιέξοδη και ανάλγητη, μεσούσης της ύφεσης, για την οποία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι.

Αντιθέτως, τις ευθύνες της κατάρρευσης του Ταμείου τις έχουν όλοι όσοι εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές και συγκεκριμένα: ΚΟΥΡΕΜΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΚΟΥΡΕΜΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ – ΑΠΩΛΕΙΕΣ από τα ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ – ΑΠΩΛΕΙΕΣ από την αδυναμία διατήρησης των θέσεων του Ταμείου σε τράπεζες λόγω ανακεφαλοποίησης, κ.λπ.

Αυτά τα στοιχεία αποτελούν κόλαφο για όλους όσους επικαλούνται σήμερα ότι ευθύνες έχουν οι ασφαλισμένοι και τους διώκουν ποινικά.

Προς τούτο, σας προτείνουμε τις εξής ρυθμίσεις:

1. Πάγια ρύθμιση, ευέλικτη, που να ανταποκρίνεται στην δυνατότητα πληρωμής της από τους οφειλέτες και ειδικότερα για όσους ήταν συνεπείς μέχρι 1-1-2008 (όριο έναρξης της κρίσης), χωρίς όριο δόσεων, αλλά με ελεύθερη καταβολή έναντι οφειλών

2. Οι Τράπεζες να δώσουν χαμηλότοκα δάνεια για εξόφληση υποχρεώσεων (με την εγγύηση του Δημοσίου), για να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, ενώ ο ασφαλιστικός οργανισμός ΟΑΕΕ θα αποφύγει την βέβαιη χρεωκοπία.

3. Οποιαδήποτε χρέη υπάρχουν, να υπαχθούν στην ρύθμιση των 100-120 δόσεων μέχρι τέλος Ιουνίου 2013, χωρίς υπεύθυνες δηλώσεις και διαδικασίες που δεν πληρούν οι υπόχρεοι.

Επίσης:

  • Αποποινικοποίηση των οφειλών του ΟΑΕΕ, διότι έχει χαρακτήρα αυτασφάλισης και όχι παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων.
  • Πάγωμα όλων των οφειλών μέχρι σήμερα, με αφαίρεση του ποσού της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε όσους δεν είχαν το δικαίωμα, διότι οι υπηρεσίες αυτές δεν τους προσφέρθηκαν.
  • Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης από τους ασφαλισμένους.
  • Αποδέσμευση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την θεώρηση βιβλιαρίων υγείας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, σε όλους τους ασφαλισμένους που ήταν συνεπείς μέχρι και 1-1-2008.
  • Χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις, αλλά δεν συνταξιοδοτούνται επειδή έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ άνω των 20.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, είτε να διαγράφεται η ασφαλιστική περίοδος που αφορά τις οφειλές, είτε η οφειλή να παρακρατείται από την παρεχόμενη σύνταξη.
Η αδυναμία για να υπαχθεί κάποιος στις εξαγγελθείσες ρυθμίσεις είναι προφανής.

Με αυτά τα δυσβάστακτα μέτρα ρύθμισης που εξαγγέλθηκαν δεν πρόκειται να σωθούν, ούτε οι επαγγελματίες – επιχειρήσεις, ούτε το ασφαλιστικό μας Ταμείο, γιατί διαρκώς θα αυξάνεται το έλλειμμα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Εάν πραγματικά η Πολιτεία θέλει να σώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να έρθει η ανάκαμψη και να σταματήσει η συνεχιζόμενη ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, με κοινωνικά επακόλουθα, πρέπει να αποσύρει άμεσα αυτό το Νόμο, με όλα τα ανεφάρμοστα μέτρα και δικαιολογητικά που χρειάζονται για την ρύθμιση.

Πρέπει να συνειδητοποιήσει η Πολιτεία την σοβαρότητα της κατάστασης στην αγορά ότι δεν υπάρχει καθόλου ρευστό και «βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό», σε αυτό το εύρυθμο τοπίο της Ελλάδας, που μεταβάλλει τα πάντα, δεδομένα και κεκτημένα.

Σε μια Ελλάδα, που για να αναπτυχθεί θα πρέπει να γίνει ελκυστική στους ξένους επενδυτές, αλλά πάνω απ’ όλα σε εμάς τους Έλληνες.

Ζητούμε επίσης, την άρση του Πολυνομοσχεδίου, που σύμφωνα με το άρθρο 101 δημιουργείται το Κέντρο Αναγκαστικής Είσπραξης για τις οφειλές στα Ταμεία (για χρέη άνω των 5.000 ευρώ). Είναι μοναδικό φαινόμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία να φυλακίζεται ο επιχειρηματίας – οφειλέτης για οφειλές που αφορούν τον ίδιο.

Τέλος, οι προτάσεις μας για ρεαλιστικές ρυθμίσεις αποτελούν πολύ καλό εργαλείο για την ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την βεβαιότητα ότι θα δείτε τις προτάσεις μας με κατανόηση, που στόχο έχουν την επιβίωση των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών Ταμείων, προς όφελος της οικονομίας και γενικότερα της πατρίδας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Μανιάτης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

ΠΗΓΗ: 
http://xanthi-eurotaxi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...