Με περισσότερους ελεγκτές και μικτά κλιμάκια, Επιθεωρητών εργασίας, ΙΚΑ και της οικονομικής αστυνομίας και εντατικούς ελέγχους ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου
θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας το υπουργείο Εργασίας.
Μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα", ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι, κυρίως εκεί που υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα και συγκεντρώνεται η ανασφάλιστη εργασία. Διευκρίνισε ακόμα ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για έξαρση της ανασφάλιστης εργασίας προκύπτουν από ελέγχους που είναι στοχευμένοι, σε κλάδους δηλαδή όπου ήταν πάντα σε έξαρση (πχ τουρισμός). Αντίθετα, όπως είπε «αν πάμε σε μία βιομηχανία, θα δούμε ότι εκεί δεν απασχολούνται ανασφάλιστοι».
Δείτε το βίντεο:
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όπως σας περιγράψαμε και σε χθεσινή μας ανάρτηση (εδώ) χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με βασικό θέμα το σχεδιασμό ενός επιχειρησιακού πλαισίου των δράσεων των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και των αρμόδιων φορέων τους, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και άλλων μορφών παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Εργασίας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, συμμετείχαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ κ. Μιχάλης Κανδαράκης, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε.), ταξίαρχος κ. Βασίλης Κοντογιάννης. Με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης (άρθρο 14, ν. 4144/2013) η Οικονομική Αστυνομία έχει καταστεί εκ παραλλήλου αρμόδια για την ενέργεια των ελέγχων, που προβλέπονται και ενεργούνται από τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ), ιδίως σε περιπτώσεις ιδιαίτερης βαρύτητας και ενδιαφέροντος.
Με τη διάταξη αυτή το νομικό οπλοστάσιο της πολιτείας για την αντιμετώπιση του συνόλου των μορφών παραβατικότητας στην αγορά εργασίας (αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, παράνομη λήψη επιδόματος ανεργίας, παράνομη εργασία, κ.λπ.) έχει ενισχυθεί σημαντικά.
Ο άμεσος σχεδιασμός για τη συνεργασία των φορέων των δύο υπουργείων, εξειδικεύεται ως ακολούθως:
1. Συνεργασία – συγκρότηση κοινών κλιμακίων ελέγχου, κατόπιν ειδικού σχεδιασμού, σε περιπτώσεις ειδικής βαρύτητας και εξαιρετι-κού ενδιαφέροντος εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής παραβατικότητας.
2. Ανταλλαγή πληροφοριών και αλληλοενημέρωση για τα επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια (προγράμματα) ελέγχων, ούτως ώστε να επι-τυγχάνεται η μέγιστη γεωγραφική, κλαδική και επαγγελματική κάλυψη της ελεγκτέας οικονομικής δραστηριότητας.
3. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μεθόδων και εργαλείων ελέγχου με στόχο την περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας των ελέγχων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
4. Προώθηση της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των ελεγκτικών Σωμάτων, για την άμεση ανταλλαγή δεδομένων των πραγματοποιούμενων ελέγχων εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αξιοποίησή τους.
5. Δημιουργία Μητρώου Παραβατικότητας, με στόχο τη στρατηγική και αποτελεσματική εστίαση των ελέγχων, αλλά και την αξιοποίηση των δεδομένων από δημόσιους φορείς στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.
6. Συνεργασία για την κατάρτιση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο.
7. Συνεργασία για τη δημιουργία πλαισίου άμεσης και επιτόπιας επιβολής κυρώσεων στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.
Παρακάτω, η εισαγωγική ομιλία του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση καθώς και η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια μετά το πέρας της σύσκεψης.
Εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας
«Καλωσορίζω τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια και τους συνεργάτες του. Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Στρατηγό Νικ. Παπαγιαννόπουλο, τον Διοικητή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχο Βας. Κοντογιάννη.
Θα ήθελα προκαταβολικά να ευχαριστήσω τον υπουργό και τις υπηρεσίες της Οικονομικής Αστυνομίας για τη συνδρομή τους στο ελεγκτικό έργο της Επιθεώρησης Εργασίας και γενικότερα του υπουργείου Εργασίας. Για τη σημαντική υποστήριξή τους στη θεραπεία της μεγαλύτερης «ανοιχτής πληγής» της αγοράς εργασίας, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Και είναι πραγματικά μια «ανοιχτή πληγή» γιατί δεν πρόκειται για μια απλή παράβαση της εργατικής νομοθεσίας ή μια διαρροή δημοσίων εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η διαχρονική παθογένεια της ελληνικής αγοράς εργασίας έχει ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Οι συνθήκες ανομίας οδηγούν πρώτα και κύρια στην καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τον κλονισμό της κοινωνικής συνοχής. Αποστερούν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας από πολύτιμους πόρους που μάλιστα, καλούνται εκ των υστέρων και μέσω γενικής φορολογίας να καλύψουν οι ίδιοι οι πολίτες. Δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ νόμιμων και παραβατικών επιχειρήσεων, καταστέλλουν την υγιή επιχειρηματικότητα, υπονομεύουν την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Με δυο λόγια, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης - και με το πρόσχημα της κρίσης - είναι μια απαράδεκτη, σχεδόν εγκληματική, οικονομική συμπεριφορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας πρέπει να αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες μιας ευνομούμενης πολιτείας. Πρέπει να συμβαδίζει με τις μείζονες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες.
Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχουμε θέσει την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, πολύ ψηλά στις προτεραιότητες δράσης μας.
Μετά τη θεσμοθέτηση – με το νόμο 4144/2013 - της συνεργασίας των δύο υπουργείων, προχωρούμε σήμερα στην εξειδίκευση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των τρόπων με τους οποίους θα υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία. Είναι γνωστές τόσο οι επιχειρησιακές ικανότητες της Οικονομικής Αστυνομίας, όσο και η σημαντική οργανωτική τεχνογνωσία που διαθέτει. Για αυτό και, παρότι βραχύβιος, θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένος θεσμός. Πιστεύω ότι οι συνέργειες ΣΕΠΕ & Οικονομικής Αστυνομίας θα έχει – πολύ σύντομα – απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης και συστηματικής παραβατικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας και την προστασία των εργαζομένων. Για αυτόν ακριβώς το σκοπό, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, και συγκροτούμε δίκτυο συνεργασίας με την Οικονομική Αστυνομία. Θα ήθελα βέβαια να επισημάνω ότι, παράλληλα, προχωρούμε σε μια σειρά μέτρων προληπτικού – θεσμικού χαρακτήρα που θα ενισχύουν τον αγώνα μας κατά της εισφοροδιαφυγής. Όπως είναι π.χ. η καθιέρωση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις. Αλλά και η καθιέρωση της μηνιαίας υποβολής της ΑΠΔ (Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης), ούτως ώστε σε συνδυασμό με την πληροφορία του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη» να συλλαμβάνεται άμεσα μεγάλο μέρος της εισφοροδιαφυγής.
Αυτά και άλλα θεσμικά μέτρα, καθώς και η ριζική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και η νέα στρατηγική εστιασμένων ελέγχων, συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο διασφάλισης της νομιμότητας στην αγορά εργασίας (με την ονομασία Άρτεμις) το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Είναι ευνόητο ότι το δίκτυο συνεργασίας με την Οικονομική Αστυνομία συνιστά ουσιώδες και κρίσιμο συστατικό του Σχεδίου «Άρτεμις».
Δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια μετά τη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας:
«Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση τον υφυπουργό κ. Παναγιωτόπουλο και τους συνεργάτες τους για την φιλοξενία τους σήμερα, τη φιλόφρονα διάθεσή τους και τα πάρα πολλά ουσιαστικά τα οποία είχαν να προτείνουν στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κοινού θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης ενός θέματος που αποτελεί πρόκληση για την ελληνική κοινωνία τη στιγμή της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Την ανασφάλιστη εργασία.
Εγώ από την πλευρά μου αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία και η Οικονομική Αστυνομία ειδικότερα θα συντρέξουν με ό,τι καλύτερο μπορούν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της ανασφάλιστης εργασίας. Θα βοηθήσουν σ’ αυτό το οποίο είναι καθήκον όλων μας: τη στήριξη του Ελληνα εργαζόμενου σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Είμαι βέβαιος για τις σημαντικές επιτυχίες που θα έχουμε και ευχαριστώ και πάλι και τον υπουργό κ. Βρούτση και τον υφυπουργό κ. Παναγιωτόπουλο για τη συνεργασία που θα έχουμε μεταξύ μας».
ΠΗΓΗ: http://xanthi-eurotaxi.blogspot.com/
θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας το υπουργείο Εργασίας.
Μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα", ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι, κυρίως εκεί που υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα και συγκεντρώνεται η ανασφάλιστη εργασία. Διευκρίνισε ακόμα ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για έξαρση της ανασφάλιστης εργασίας προκύπτουν από ελέγχους που είναι στοχευμένοι, σε κλάδους δηλαδή όπου ήταν πάντα σε έξαρση (πχ τουρισμός). Αντίθετα, όπως είπε «αν πάμε σε μία βιομηχανία, θα δούμε ότι εκεί δεν απασχολούνται ανασφάλιστοι».
Δείτε το βίντεο:
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όπως σας περιγράψαμε και σε χθεσινή μας ανάρτηση (εδώ) χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με βασικό θέμα το σχεδιασμό ενός επιχειρησιακού πλαισίου των δράσεων των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και των αρμόδιων φορέων τους, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και άλλων μορφών παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Εργασίας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, συμμετείχαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ κ. Μιχάλης Κανδαράκης, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε.), ταξίαρχος κ. Βασίλης Κοντογιάννης. Με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης (άρθρο 14, ν. 4144/2013) η Οικονομική Αστυνομία έχει καταστεί εκ παραλλήλου αρμόδια για την ενέργεια των ελέγχων, που προβλέπονται και ενεργούνται από τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ), ιδίως σε περιπτώσεις ιδιαίτερης βαρύτητας και ενδιαφέροντος.
Με τη διάταξη αυτή το νομικό οπλοστάσιο της πολιτείας για την αντιμετώπιση του συνόλου των μορφών παραβατικότητας στην αγορά εργασίας (αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, παράνομη λήψη επιδόματος ανεργίας, παράνομη εργασία, κ.λπ.) έχει ενισχυθεί σημαντικά.
Ο άμεσος σχεδιασμός για τη συνεργασία των φορέων των δύο υπουργείων, εξειδικεύεται ως ακολούθως:
1. Συνεργασία – συγκρότηση κοινών κλιμακίων ελέγχου, κατόπιν ειδικού σχεδιασμού, σε περιπτώσεις ειδικής βαρύτητας και εξαιρετι-κού ενδιαφέροντος εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής παραβατικότητας.
2. Ανταλλαγή πληροφοριών και αλληλοενημέρωση για τα επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια (προγράμματα) ελέγχων, ούτως ώστε να επι-τυγχάνεται η μέγιστη γεωγραφική, κλαδική και επαγγελματική κάλυψη της ελεγκτέας οικονομικής δραστηριότητας.
3. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μεθόδων και εργαλείων ελέγχου με στόχο την περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας των ελέγχων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
4. Προώθηση της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των ελεγκτικών Σωμάτων, για την άμεση ανταλλαγή δεδομένων των πραγματοποιούμενων ελέγχων εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αξιοποίησή τους.
5. Δημιουργία Μητρώου Παραβατικότητας, με στόχο τη στρατηγική και αποτελεσματική εστίαση των ελέγχων, αλλά και την αξιοποίηση των δεδομένων από δημόσιους φορείς στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.
6. Συνεργασία για την κατάρτιση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο.
7. Συνεργασία για τη δημιουργία πλαισίου άμεσης και επιτόπιας επιβολής κυρώσεων στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.
Παρακάτω, η εισαγωγική ομιλία του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση καθώς και η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια μετά το πέρας της σύσκεψης.
Εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας
«Καλωσορίζω τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια και τους συνεργάτες του. Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Στρατηγό Νικ. Παπαγιαννόπουλο, τον Διοικητή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχο Βας. Κοντογιάννη.
Θα ήθελα προκαταβολικά να ευχαριστήσω τον υπουργό και τις υπηρεσίες της Οικονομικής Αστυνομίας για τη συνδρομή τους στο ελεγκτικό έργο της Επιθεώρησης Εργασίας και γενικότερα του υπουργείου Εργασίας. Για τη σημαντική υποστήριξή τους στη θεραπεία της μεγαλύτερης «ανοιχτής πληγής» της αγοράς εργασίας, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Και είναι πραγματικά μια «ανοιχτή πληγή» γιατί δεν πρόκειται για μια απλή παράβαση της εργατικής νομοθεσίας ή μια διαρροή δημοσίων εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η διαχρονική παθογένεια της ελληνικής αγοράς εργασίας έχει ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Οι συνθήκες ανομίας οδηγούν πρώτα και κύρια στην καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τον κλονισμό της κοινωνικής συνοχής. Αποστερούν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας από πολύτιμους πόρους που μάλιστα, καλούνται εκ των υστέρων και μέσω γενικής φορολογίας να καλύψουν οι ίδιοι οι πολίτες. Δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ νόμιμων και παραβατικών επιχειρήσεων, καταστέλλουν την υγιή επιχειρηματικότητα, υπονομεύουν την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Με δυο λόγια, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης - και με το πρόσχημα της κρίσης - είναι μια απαράδεκτη, σχεδόν εγκληματική, οικονομική συμπεριφορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας πρέπει να αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες μιας ευνομούμενης πολιτείας. Πρέπει να συμβαδίζει με τις μείζονες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες.
Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχουμε θέσει την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, πολύ ψηλά στις προτεραιότητες δράσης μας.
Μετά τη θεσμοθέτηση – με το νόμο 4144/2013 - της συνεργασίας των δύο υπουργείων, προχωρούμε σήμερα στην εξειδίκευση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των τρόπων με τους οποίους θα υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία. Είναι γνωστές τόσο οι επιχειρησιακές ικανότητες της Οικονομικής Αστυνομίας, όσο και η σημαντική οργανωτική τεχνογνωσία που διαθέτει. Για αυτό και, παρότι βραχύβιος, θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένος θεσμός. Πιστεύω ότι οι συνέργειες ΣΕΠΕ & Οικονομικής Αστυνομίας θα έχει – πολύ σύντομα – απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης και συστηματικής παραβατικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας και την προστασία των εργαζομένων. Για αυτόν ακριβώς το σκοπό, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, και συγκροτούμε δίκτυο συνεργασίας με την Οικονομική Αστυνομία. Θα ήθελα βέβαια να επισημάνω ότι, παράλληλα, προχωρούμε σε μια σειρά μέτρων προληπτικού – θεσμικού χαρακτήρα που θα ενισχύουν τον αγώνα μας κατά της εισφοροδιαφυγής. Όπως είναι π.χ. η καθιέρωση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις. Αλλά και η καθιέρωση της μηνιαίας υποβολής της ΑΠΔ (Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης), ούτως ώστε σε συνδυασμό με την πληροφορία του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη» να συλλαμβάνεται άμεσα μεγάλο μέρος της εισφοροδιαφυγής.
Αυτά και άλλα θεσμικά μέτρα, καθώς και η ριζική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και η νέα στρατηγική εστιασμένων ελέγχων, συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο διασφάλισης της νομιμότητας στην αγορά εργασίας (με την ονομασία Άρτεμις) το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Είναι ευνόητο ότι το δίκτυο συνεργασίας με την Οικονομική Αστυνομία συνιστά ουσιώδες και κρίσιμο συστατικό του Σχεδίου «Άρτεμις».
Δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια μετά τη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας:
«Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση τον υφυπουργό κ. Παναγιωτόπουλο και τους συνεργάτες τους για την φιλοξενία τους σήμερα, τη φιλόφρονα διάθεσή τους και τα πάρα πολλά ουσιαστικά τα οποία είχαν να προτείνουν στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κοινού θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης ενός θέματος που αποτελεί πρόκληση για την ελληνική κοινωνία τη στιγμή της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Την ανασφάλιστη εργασία.
Εγώ από την πλευρά μου αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία και η Οικονομική Αστυνομία ειδικότερα θα συντρέξουν με ό,τι καλύτερο μπορούν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της ανασφάλιστης εργασίας. Θα βοηθήσουν σ’ αυτό το οποίο είναι καθήκον όλων μας: τη στήριξη του Ελληνα εργαζόμενου σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Είμαι βέβαιος για τις σημαντικές επιτυχίες που θα έχουμε και ευχαριστώ και πάλι και τον υπουργό κ. Βρούτση και τον υφυπουργό κ. Παναγιωτόπουλο για τη συνεργασία που θα έχουμε μεταξύ μας».
ΠΗΓΗ: http://xanthi-eurotaxi.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε την άποψή σου...