Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένας πρωτοφανής πόλεμος των δημοσκοπήσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να δίνουνε αγώνα
εντυπώσεων ανάλογα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων(!) ή την εφημερίδα που παραγγέλει την δημοσκόπηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις τελευταίες 10 δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών στις 6 προηγείται η ΝΔ και στις 4 Ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο από αυτές να δίνουνε 2,5% διαφορά η μία στη ΝΔ και η άλλη στο ΣΥΡΙΖΑ.
εντυπώσεων ανάλογα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων(!) ή την εφημερίδα που παραγγέλει την δημοσκόπηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις τελευταίες 10 δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών στις 6 προηγείται η ΝΔ και στις 4 Ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο από αυτές να δίνουνε 2,5% διαφορά η μία στη ΝΔ και η άλλη στο ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρα από το προφανές θέμα που υπάρχει σε ότι αφορά την αξιοπιστία των συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων κρίνεται ένας υπόγειος πόλεμος εντυπώσεων σε ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Πάντως οι δημοσκοπήσεις,όλες συμφωνούν σε ένα πράγμα. Στην αυξανόμενη δυναμική του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ του 13-15%. Το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να εμπιστευτούμε τα ευρήματα εταιρειών οι οποίες πριν τις πρώτες εκλογές του Μαίου του 2012, έδιναν σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ποσοστό 40% με το ΠΑΣΟΚ να έρχεται δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις.
Όλοι θυμόμαστε ποιά ήταν τα τελικά αποτελέσματα, και ποιά θέση είχε το ΠΑΣΟΚ
Η πλειοψηφία των πολιτών, με ποσοστό 68%, διαφωνεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το θέμα από την Metron Analysis για την εφημερίδα Επενδυτής. Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής με το λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση διαφωνεί το 64,4%. Καταγράφεται επίσης οριακό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 68% διαφωνεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ ενώ το 29% δηλώνει ότι συμφωνεί.
Στο ερώτημα «ποια στάση πρέπει να κρατήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εφόσον έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απόφαση για την ΕΡΤ», το 49% απαντά ότι πρέπει να παραμείνουν στην κυβέρνηση και το 47% ότι πρέπει να αποχωρήσουν. Δηλαδή υποστηρίζουν την άποψη ότι πρέπει η χώρα να προσφύγει σε εκλογές.
Όσον αφορά το μέλλον της ΕΡΤ, το 49% δηλώνει ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να ανοίξει και να παραμείνει ως έχει έναντι του 43% που θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος φορέας. Φυσικά αυτό το ερώτημα δεν συνάδει με το προηγούμενο αποτέλεσμα όπου το 68% διαφωνεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ ενώ το 29% δηλώνει ότι συμφωνεί. Δεν μπορεί να διαφωνούν με το κλείσιμο της ΕΡΤ και ταυτόχρονα τα ίδια άτομα να συμφωνούν! Υπάρχει κενό λογικής! Τα παιχνίδια των δημοσκοπήσεων κρύβονται όχι μόνο στις λεπτομέρειες, αλλά κυρίως στα ασαφή ερωτήματα.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 20,2%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20%, η Χρυσή Αυγή με 11,4%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, η ΔΗΜΑΡ με 6,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, το ΚΚΕ με 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,6% και το ΛΑΟΣ με 1,4%.
Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, που κυκλοφόρησε το Σάββατο, το 64,4% των ερωτηθέντων κρίνει την απόφαση για το λουκέτο «μάλλον αρνητικά και αρνητικά», ενώ «θετικά και μάλλον θετικά» απαντά το 32,1%.
Στο ερώτημα εάν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το 57,1% απαντά «μάλλον όχι και όχι», ενώ «ναι και μάλλον ναι» απαντά το 40,1%.
Στην πρόθεση ψήφου, εάν διεξάγονταν τώρα εκλογές, η ΝΔ προηγείται οριακά του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 0,3%. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 21,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,3%, οι ΑΝΕΛ 4,4%, η Χρυσή Αυγή 9,5%, η ΔΗΜΑΡ 3,9% και το ΚΚΕ 5,1%. Φυσικά το ότι η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με την εταιρεία δεν θέλει εκλογές, σημαίνει αυτόματα ότι όποιος τις προκαλέσει θα χρεωθεί και την εκλογική "τιμωρία", δηλαδή εδώ η εταιρεία περνάει ένα διαφορετικό μήνυμα σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να μην το "παραξηλώσουν" στις διαμαρτυρίες.
Πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue
H έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα από 6 έως 11 Ιουνίου.
Κατά δύο μονάδες αυξάνει το ποσοστό της η ΝΔ φτάνοντας στο 29,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με απώλεια μισής μονάδας συγκεντρώνοντας το 27,5% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής». Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 11,5%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 6,5% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 6%. Απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας αποτυπώνεται για το ΚΚΕ, που πέφτει στο 6%, ενώ μία ποσοστιαία μονάδα χάνει η ΔΗΜΑΡ, που μετράται στο 4,5%.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει το 57% έναντι του 31% του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, αυξημένα σε σχέση με μετρήσεις ακόμα και του Απριλίου του 2012 συγκεντρώνει η απόρριψη του Μνημονίου. Κατά του Μνημονίου δηλώνει το 76% και υπέρ μόλις το 18% των ερωτηθέντων. Επίσης, το 76% θεωρεί ότι το Μνημόνιο έβλαψε τη χώρα και μόλις το 10% απαντά ότι την ωφέλησε.
Για να θυμηθούμε τι έλεγε και η VPRC
Συγκεκριμένα στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 29%. Δεύτερη ακολουθεί η ΝΔ με 26,5% ενώ τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 14%.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με ποσοστό 7%. Έπονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 6% και η ΔΗΜΑΡ με 4,5%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 6% των πολιτών.
Σίγουρα από όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα το τελευταίο περί Μνημονίου της Public Issue συγκεντρώνει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας και δεν πιστεύουμε να το αμφισβητεί κανείς. Το Μνημόνιο δεν έχει απλώς κουράσει, έχει οδηγήσει την κοινωνία στα πρόθυρα της τρέλας, και από κάποιο τυχαίο περιστατικό, η εν υπνώσει κοινωνική μάζα, απλά θα σηκωθεί από καναπέδες, και ντιβάνια, και μάλλον θα είναι αδύνατον να την οδηγήσουν ξανά στον λήθαργο του σαλονιού. Άλλωστε σύντομα θα λείπει από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών ένα βασικό συστατικό...το σαλόνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε την άποψή σου...