Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Κείμενο θέσεων της ΕΣΕΕ στη συνέντευξη τύπου της 18ης Οκτωβρίου 2012..!

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ
ΤΗΣ 18ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι αστοχίες σε έσοδα και δαπάνες, οι ανύπαρκτες ιδιωτικοποιήσεις κάνουν συνεχώς το πακέτο των μέτρων μεγαλύτερο και βαρύτερο, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι φορολογικές απαιτήσεις, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις του μικρομεσαίου ιδιωτικού τομέα.
  • Οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης συνιστούν πλέον για εμάς τους εμπόρους γεγονός«ανωτέρας βίας». Η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών πάνω στις οποίες στηρίξαμε την επιχειρηματικότητά μας έχει οδηγήσει την ελληνική αγορά σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και είναι βέβαιο ότι σύντομα ακόμα και οι συνεπείς νοικοκυραίοι θα εξαναγκαστούμε σε παραίτηση από τον αγώνα επιβίωσής μας και «παύση πληρωμών». Το μέλλον της Μμε επιχειρηματικότητας κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο και όλοι μας είμαστε αντιμέτωποι με τον αφανισμό και την εξαθλίωση.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΜΟΝΟ 5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ

1. Δίκαιη Φορολογία
- Το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει στην Τρόικα «γην και ύδωρ». Κάθε προσδοκία επανόδου στην ανάπτυξη και κάθε ελπίδα σωτηρίας απομακρύνεται πλέον ανεπιστρεπτί, εξαναγκάζοντας τους μικρομεσαίους εμπόρους σε μια έκρηξη οργής και αγανάκτησης.
- Η αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων είναι το τελειωτικό χτύπημα εναντίον των μικρομεσαίων. Οι αλλαγές στο φορολογικό με κορυφή τη φορολόγηση 35% από το πρώτο ευρώ, όχι μόνο δεν αποτελούν φορολογικές μεταρρυθμίσεις αλλά θα αυξήσουν τη φοροδιαφυγή και θα αναγκάσουν μία στις τρείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.
- Η αυξημένη φορολόγηση έρχεται να προστεθεί:
  • Στη μειωμένη ρευστότητα και στην πτώση του κύκλου εργασιών
  • Στη δυσκολία ή αδυναμία εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων
  • Στο αυξημένο λειτουργικό κόστος
  • Στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα
- Τα εξαγγελθέντα μέτρα εισάγουν διακρίσεις, εφαρμόζουν φορολογία δύο ταχυτήτων και παραβιάζουν εκτός από το Σύνταγμα και την ισονομία και τις μισές από τις βασικές αρχές που δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση να εφαρμόσει στο σχεδιασμό του νέου -και υποτίθεται πιο δίκαιου- φορολογικού νόμου.
- Πόσο δίκαιη είναι άραγε η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ στον έμπορο που έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση, στο νέο επιστήμονα που δουλεύει με μπλοκάκι και κυρίως σε αυτόν τον πρώην επαγγελματία που είναι άνεργος και δεν έχει ασφάλιση;
- Σε ποιο βαθμό άραγε όλες αυτές οι μεθοδεύσεις εξυπηρετούν τους στόχους της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανάκαμψης της αγοράς;
- Πού πήγε το flat tax 15% και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων;
- Πού πήγε η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ;
- Πού πήγε η στρατηγική για πάταξη της παραοικονομίας των 52 δις; 
Οι Έλληνες έμποροι ζητάμε:
  • Καμία αύξηση και καμία αναδρομική επιβολή φόρου.
  • Να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει ένα νέο, σταθερό, λειτουργικό, αναπτυξιακό και επιτέλους έντιμο φορολογικό σύστημα.
  • Να καταργηθεί ο αναχρονιστικός Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, που έχει αποφασιστεί από δύο Κυβερνήσεις και από όλα τα κόμματα, αλλά οργανωμένα συμφέροντα την εμποδίζουν.
Λέμε όχι
  • Στα ακραία φορολογικά σενάρια, στα «τυφλά» φορολογικά χτυπήματα και στο φορολογικό κλίμα «αυτοκτονίας» της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
  • Στις ουτοπικές φορολογικές ανατροπές που δεν περιέχουν ούτε ισοδύναμες, ούτε συμμετρικές, ούτε άλλες ευρηματικές ρήτρες, αλλά συγκλίνουν στην εξόντωση του ελεύθερου επαγγελματία και στον αφανισμό της μεσαίας τάξης.
  • Στη στοχοποίηση και εξόντωση του μικρομεσαίου εμπόρου η οποία δεν είναι η λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

2. Χρηματοδότηση Μμε - ΕΤΕΑΝ
  • Η ρευστότητα στην αγορά είναι ανύπαρκτη. Σαν να μην έφτανε το κλείσιμο των τραπεζικών κρουνών, η μείωση μισθών και συντάξεων πνίγει την κατανάλωση και εκμηδενίζει την μόνη πηγή ρευστότητας που μας είχε απομείνει.
  • Το πρόγραμμα στήριξης από το ΕΤΕΑΝ που έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει δειλά και με μειωμένο προϋπολογισμό.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση:
  • Εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις μας.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, μόνο με την δέσμευσή τους ότι τα χρήματα αυτά, που πληρώνουμε από το υστέρημα του ελληνικού λαού, θα ενισχύσουν στην πραγματική οικονομία.
  • Πλήρη δραστηριοποίηση του ΕΤΕΑΝ στην κατεύθυνση στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και όχι για την προώθηση της περιορισμένης ρευστότητας προς τις Τράπεζες.
  • Μετατροπή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το ΤΕΜΠΜΕ/ΕΤΕΑΝ σε μακροχρόνιες δανειακές συμβάσεις το λιγότερο 10ετούς διάρκειας.

3. Ασφάλιση και Υγεία
  • Σχεδόν ένας στους δύο συναδέλφους μας δεν μπορούν να πληρώσουν την εισφορά τους στον ΟΑΕΕ. Αυτοί και οι οικογένειές τους παύουν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα του ΕΟΠΥΥ έχει φέρει στα όρια της απελπισίας τους υπόλοιπους συναδέλφους μας, που καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, αφού με τις συνεχείς απεργίες των γιατρών, των φαρμακοποιών, των εργαστηρίων και τις ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται «όνειρο απατηλό».
  • Πληρώνουμε 20 € το δίμηνο, για τον λογαριασμό ανεργίας του εμπόρου, που ήταν πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου και ήρθε να καλύψει μία χρόνια αδικία κατά των ανθρώπων του ελεύθερου επαγγέλματος, έναντι των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, αν και εμείς πληρώνουμε κανονικά, δεν εκδόθηκε ποτέ η απαιτούμενη για την κατανομή του βοηθήματος Υπουργική Απόφαση. Σαν αποτέλεσμα, στο λογαριασμό έχουν μαζευτεί από το υστέρημά μας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να γνωρίζουμε πού είναι ή πού πάνε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι δεν εκπληρώνουν το σκοπό για τον οποίο δίνονται.
Ζητάμε:
  • Νέα γενική και μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με πολλές και κυμαινόμενες δόσεις, αναλόγως των δυνατοτήτων της επιχείρησης. Η αγορά βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση και πολλοί έμποροι δεν μπόρεσαν, αν και το ήθελαν, να κάνουν χρήση των προηγούμενων ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
  • Να δοθεί άμεση λύση στο έλλειμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είναι στην κυριολεξία ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για χιλιάδες οικογένειες ελευθέρων επαγγελματιών που δεν μπορούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ.
  • Να ολοκληρωθεί η συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων και να ενοποιηθούν ουσιαστικά όλοι οι κλάδοι υγείας υπό τον ΕΟΠΥΥ. Η ενοποίηση να γίνει χωρίς διακρίσεις, τόσο ως προς Ταμεία όσο και ως προς ασφαλισμένους.
  • Να δρομολογηθεί η άμεση αλλαγή του αποτυχημένου χρηματοδοτικού μοντέλου του ΕΟΠΥΥ και να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ να μπορούν να δέχονται (εκτός νοσοκομείου) 200 επισκέψεις ετησίως με επιπλέον αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Να παρεκταθεί στις 90 ημέρες ο χρόνος πίστωσης προς τον Οργανισμό και να εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς τους παρόχους υγείας που συμβάλλονται με τον Οργανισμό.
  • Να καταβληθεί αναδρομικά το προβλεπόμενο επίδομα στους ανέργους εμπόρους από τα χρήματα που καταβάλλονται από εμάς στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας και να εκδοθεί άμεσα η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση. Κουραστήκαμε να βλέπουμε σχέδια και εξαγγελίες, θέλουμε έργα.

4. Πάταξη Παρεμπορίου
  • Το παρεμπόριο συνεχίζει μέσα στην κρίση να "ζει και να βασιλεύει". Υποβαθμίζει και αποδυναμώνει τις αγορές των ελληνικών πόλεων, στερεί πόρους από το κράτος και έσοδα από τους νόμιμους επιχειρηματίες, καθιστά τους εμπορικούς δρόμους μεγάλων αστικών κέντρων σε παζάρια χωρών της Μέσης Ανατολής.
  • Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα κρούσης, η οποία παράγει αποτελέσματα, κυρίως στην Αθήνα. Το μέτρο δεν αρκεί. Χρειάζονται περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις.
Ζητάμε:
  • Σύνδεση του παρεμπορίου με την παράνομη μετανάστευση και την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας χωρίς άδεια (κυρίως από τα κινέζικα μαγαζιά).
  • Αποτελεσματικότερο έλεγχο στα τελωνεία με εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων x-ray scanners στα μεγάλα λιμάνια και όλες τις συνοριακές πύλες.
  • Αυστηρού ελέγχους στις αποθήκες όπου συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, τα λιμάνια και τα νησιά πριν φθάσουν στον τελικό καταναλωτή.
  • Άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταστροφή αυτών των προϊόντων, με ρίψη σε κάδους απορριμμάτων και εκτεταμένη χρήση του σπρέι ανεξίτηλου χρώματος από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛΑΣ.
  • Αυτεπάγγελτη δέσμευση των παραποιημένων προϊόντων από τις αρμόδιες αρχές. Δημιουργία σώματος ορκωτών εκτιμητών, το οποίο θα εκτιμά τα δεσμευμένα προϊόντα και θα αποφαίνεται εάν αυτά είναι κλεψίτυπα και αντίγραφα κατοχυρωμένου σήματος ή όχι.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στα αναρίθμητα παζάρια της χώρας, νόμιμα και παράνομα και στις «παραλιακές».

5. Προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης»
  • Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι σε κρίση. Πολλοί συνάδελφοί μας, πραγματικοί «νοικοκυραίοι» έχουν χτυπηθεί αδυσώπητα από την ύφεση, με αποτέλεσμα να είναι στα πρόθυρα της επιχειρηματικής χρεοκοπίας και της προσωπικής καταστροφής.
  • Μεγάλο μέρος των αυξημένων αυτοκτονιών στην χώρα μας αφορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που δοκιμάζονται από την κρίση. Πρέπει να τους δοθεί ανάσα.
Ζητάμε:
  • Βιώσιμη διέξοδο για τους απελπισμένους συναδέλφους μας που χωρίς να φταίνε, βρέθηκαν με βαριά πληγωμένες και προβληματικές επιχειρήσεις.
  • Θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» με 3 απλά κριτήρια: Τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εισαγωγή προσωρινής προστασίας της και «πάγωμα» όλων των μέτρων καταδίωξης, από οπουδήποτε και αν προέρχονται.
  • Καθιέρωση μόνιμης και διαρκούς ρύθμισης για την «εντός κρίσης μικρομεσαία επιχείρηση», με σκοπό την αυτόματη ένταξη σε όλες τις υπάρχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές ρυθμίσεις για αποφυγή της οικονομικής βίας και των ποινικών διώξεων.
  • Ίδια αντιμετώπιση των ελληνικών μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων με τα 25 εκ. των Μμε της Ευρώπης.
Το ελληνικό εμπόριο απορεί:
  • Πότε η Κυβέρνηση αναμένεται να μεθοδεύσει την ανάπτυξη;
  • Ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση;
  • Πώς θα αποφύγουμε την επιλογή της επιχειρηματικής μετανάστευσης;
  • Πού θα μας οδηγήσουν τα μακροχρόνια μέτρα λιτότητας;
  • Πόσο ακόμα οι πολιτικές αποφάσεις θα καθορίζονται από τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις της Τρόικας;
Το ελληνικό εμπόριο απαιτεί:
  • Ισότητα & δικαιοσύνη
  • Υπεύθυνη στάση & ειλικρίνεια
  • Σταθερότητα & αξιοπιστία
  • Ανάπτυξη & επενδύσεις
  • Επαναλειτουργία της αγοράς
Η ΕΣΕΕ δεν εκφράζει συντεχνιακά συμφέροντα, εκφράζει παραγωγικές δυνάμεις που αν βοηθηθούν μπορούν να ωφελήσουν την οικονομία της χώρας μας.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι το κύτταρο των τοπικών κοινωνιών και αξίζει να στηριχθούν. Το ελληνικό εμπόριο δίνει την μάχη του και όλοι οι έμποροι πρέπει να συστρατευθούμε για την επιβίωσή μας.
Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να αρθρώνει λόγο με υπευθυνότητα και να ασκεί πίεση στην κάθε εξουσία με παρρησία.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...