Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

1 στους 4 οδηγούς ταξί της πρωτεύουσας κινδυνεύει από άπνοια..!

Ένας στους τέσσερις οδηγούς ταξί της πρωτεύουσας εκτιμήθηκε ως υψηλού κινδύνου πάσχων από Σύνδρομο Απνοιών στον Ύπνο (ΣΑΥ) που αποτελεί τη
συχνότερη οργανική αιτία ημερήσιας υπνηλίας. Τα παραπάνω ανησυχητικά αποτελέσματα προέρχονται από μελέτη που διενεργήθηκε σε δείγμα 840 οδηγών ταξί.
Από αυτούς οι 230, ποσοστό 27,4% εκτιμήθηκαν ως άτομα υψηλού κινδύνου και 49 ποσοστό 21% υποβλήθηκαν σε πλήρη έλεγχο στην Μονάδα Μελέτης Ύπνου. Η σημασία του συνδρόμου σε αυτοκινητιστές πολύωρης και καθημερινής εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού επιβάλλει την περαιτέρω διερεύνηση.

Στο θέμα αυτό όπως και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα που καλύπτουν όλο το αντικείμενο της πνευμονολογίας, θα γίνει εκτενής αναφορά από καταξιωμένους επιστήμονες στη διάρκεια του 21ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Από τις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια μελέτη από το νοσοκομείο ‘Φλέμιγκ’ που έδειξε μικρή εμβολιαστική συνείδηση για το εμβόλιο της γρίπης μεταξύ του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αιτίες είναι ο φόβος των παρενεργειών, η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και η μη αναγνώριση της γρίπης ως σοβαρής νοσηρότητας. Άλλη μελέτη από το νομό Ξάνθης έδειξε ότι το 30% περίπου νέων σπουδαστών είχαν θετική δερμοαντίδραση Mantoux.

Αυτό το υψηλό ποσοστό αποδόθηκε στην πληθυσμιακή ιδιομορφία της περιοχής. Άλλη σημαντική μελέτη εκτιμά το μέσο μηνιαίο κόστος θεραπείας της φυματίωσης που είναι 50 €. Εάν ο ίδιος ασθενής αναπτύξει ανθεκτικότητα το ίδιο κόστος ανέρχεται περίπου σε 3000 €. Χρειάζεται επομένως ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση όλων των μορφών φυματίωσης με ενίσχυση των υποδομών κυρίως για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και βέβαια την ελεγχόμενη θεραπεία.

Σε μια άλλη εργασία φάνηκε ότι ο συχνότερος ιστολογικός τύπος καρκίνου πνεύμονος στις γυναίκες είναι το αδενοκαρκίνωμα. Όσο οι γυναίκες αυξάνουν την καπνισματική τους συνήθεια στη χώρα μας θα έχουμε δυστυχώς τα επόμενα χρόνια αύξηση των νεοπλασιών. Έκπληξη προκαλεί μια άλλη μελέτη που έδειξε ότι ο 1 στους 3 περίπου ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο πνεύμονος συνεχίζει να καπνίζει, μειώνοντας τον αριθμό των τσιγάρων περίπου στο ¼. Το κάπνισμα είναι εκτός από ισχυρή εξάρτηση και ασθένεια που χρειάζεται θεραπευτική αντιμετώπιση και βέβαια πρόληψη. Άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου για 10 λεπτά επέφερε σημαντικές βλαβερές συνέπειες στους εξετασθέντες τόσο στα συμπτώματα όσο και στους δείκτες φλεγμονής.

Η Χ.Α.Π.
Σε μια μελέτη επιδημιολογική μελέτη για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κατεγράφησαν 6.000 περίπου ασθενείς με ΧΑΠ. Από αυτούς το 70% ήταν άνδρες και το 55% από αυτούς ανήκε στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Οι μισοί είχαν αρτηριακή υπέρταση, ενώ ο ένας στους πέντε σακχαρώδη διαβήτη. Επομένως η ΧΑΠ δεν είναι μία ήπια νόσος αλλά μια συστηματική νόσος με πολλές συνοσηρότητες. Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι η βαρύτητα της νόσου, το πολυετές ιστορικό και η ύπαρξη συνοδών συμπτωμάτων επηρεάζουν σημαντικά τον αριθμό των παροξύνσεων, τις ημέρες νοσηλείας και τις ημέρες απουσίας από την εργασία.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ περιγράφουν τα συμπτώματα της νόσου σύμφωνα σε μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη ως ‘φλέγματα’, ‘λαχάνιασμα’, ‘βήχα’, ‘δυσκολία στο ανέβασμα σκάλας’, ‘ανηφόρα’. Όλες αυτές οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι ασθενείς σχετίζονται με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο Πνευμονολόγος είναι επίσης απαραίτητος και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αφού διαχειρίζεται χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα και η ΧΑΠ με μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα και που η πρώιμη διάγνωση καθορίζει την πρόγνωσή τους.

Προσυνεδριακή εκδήλωση που συνδιοργανώνεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, είναι αφιερωμένη στη σχέση φυματίωσης και πολιτισμού. Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου στις 18 Οκτωβρίου είναι ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ο οποίος θα μιλήσει με θέμα ‘Πνευμονολογικοί όροι: η ιστορία και η τύχη τους σε νεοελληνικά λεξικά’.
Επίσης εκθέματα του Μουσείου του Νοσοκομείου ‘Σωτηρία’ θα βρίσκονται στο χώρο του Συνεδρίου για να θυμίζουν σε όλους τους Πνευμονολόγους την Ιστορία της ειδικότητας. Για εφέτος παρά την οικονομική κρίση θα απονεμηθούν επτά ερευνητικές υποτροφίες 15.000 € η καθεμία και άλλες επτά εκπαιδευτικές για τη μετεκπαίδευση νέων ειδικών πνευμονολόγων σε κέντρα του εσωτερικού.

Όπως τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κ.Ι. Γουργουλιάνης, στο συνέδριο αυτό νοσοκομειακοί, πανεπιστημιακοί, κλινικοί, ερευνητές, συνάδελφοι των ασφαλιστικών ταμείων, ιδιώτες από όλη τη χώρα θα ανταλλάξουν απόψεις και θα δώσουν την ευκαιρία στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία να συνεχίσει το εκπαιδευτικό της έργο και να υποστηρίξει την ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...