Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Όταν οι πολιτικοί οδηγούν έναν ολόκληρο λαό σε αδιέξοδο, ιδού τα αποτελέσματα: «Η αυτοκτονία δεν επιλέγεται, συμβαίνει όταν η οδύνη, η απελπισία, ο πόνος ξεπερνούν τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.» Τηλ. Τώρα: 801 801 99 99

Σχετικό: Νυκτερινής Γραμμής Τηλεφωνικής Συμπαράστασης Νέων

Αν σκέφτεστε να
αυτοκτονήσετε...... 
διαβάστε αυτό πρώτα

Αν αισθάνεστε ότι θέλετε να αυτοκτονήσετε, παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο
για να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί. Θα σας πάρει μόνο μερικά λεπτά. Δεν θέλουμε να σας μιλήσουμε για τα άσχημα συναισθήματά σας. Είμαστε απλά κάποιοι που ξέρουν τι σημαίνει να νοιώθεις οδύνη, απελπισία, πόνο.
Δε γνωρίζουμε ποιος είστε ή γιατί διαβάζετε αυτήν την σελίδα. Ξέρουμε μόνο ότι αυτή τη στιγμή, διαβάζετε αυτό το κείμενο. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι είστε εδώ επειδή είστε ταραγμένοι και λογαριάζετε να δώσετε τέλος στη ζωή σας. Αν ήταν δυνατό, θα προτιμούσαμε να είμαστε εκεί μαζί σας αυτήν τη στιγμή, να καθίσουμε μαζί σας και να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και καρδιά με καρδιά. Αλλά δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να αρκεσθούμε στο κείμενο αυτό.
Γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν, έτσι έχουμε κάποια ιδέα του τι μπορείτε να νοιώθετε. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην είσθε σε θέση να διαβάσετε ένα πολυσέλιδο βιβλίο, έτσι θα περιορισθούμε σε αυτό το σύντομο κείμενο. Ενώ θα είμαστε μαζί εδώ για τα επόμενα  λίγα λεπτά, έχουμε πέντε απλά, πρακτικά πράγματα που θα επιθυμούσαμε να μοιραστούμε μαζί σας. Δεν θα διαφωνήσουμε μαζί σας εάν πρέπει να αυτοκτονήσετε. Υποθέτουμε ότι αν το σκέφτεστε, αισθάνεστε πραγματικά πολύ άσχημα.
Λοιπόν, συνεχίζετε να διαβάζετε και αυτό είναι πολύ καλό. Θα επιθυμούσαμε να σας ζητήσουμε να παραμείνετε μαζί μας για το υπόλοιπο αυτής της σελίδας. Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν είστε τουλάχιστον σίγουροι, κάπου βαθειά μέσα σας, ότι θέλετε πραγματικά να βάλετε τέλος στη ζωή σας. Συχνά οι άνθρωποι το πιστεύουν, ακόμη και στο βαθύτερο σκοτάδι της απελπισίας τους. Η ύπαρξη της αβεβαιότητας του θανάτου είναι φυσιολογική. Το γεγονός ότι είστε ακόμα ζωντανοί αυτά τα λίγα λεπτά, σημαίνει ότι είστε ακόμα λίγο αβέβαιοι. Σημαίνει ότι ακόμη και ενώ θέλετε να πεθάνετε, συγχρόνως κάποιο μέρος του εαυτού σας θέλει ακόμα να ζήσει. Έτσι κρατηθείτε από αυτό και συνεχίστε για μερικά ακόμη λεπτά.
Αρχίστε σκεπτόμενοι την παρακάτω φράση:

«Η αυτοκτονία δεν επιλέγεται,
συμβαίνει όταν η οδύνη, η απελπισία, ο πόνος
ξεπερνούν τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.»
Αυτό είναι όλο. Δεν είστε ένας κακός άνθρωπος ή τρελός ή αδύναμος ή έχετε ψεγάδια επειδή νοιώθετε ότι θέλετε να αυτοκτονήσετε. Ακόμη δεν σημαίνει ότι θέλετε πραγματικά να πεθάνετε - σημαίνει μόνο ότι έχετε περισσότερο πόνο από αυτόν που μπορείτε να υπομείνετε αυτή τη στιγμή. Εάν αρχίσουμε να στοιβάζουμε φορτία στους ώμους σας, στο τέλος θα καταρρεύσετε … ανεξάρτητα από το πόσο θέλετε να παραμείνετε όρθιος. Η δύναμη της θέλησης δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Φυσικά αν είχατε το κουράγιο θα μπορούσατε.
Αν κάποιος σας πεί «αυτό δεν είναι αρκετό για να αυτοκτονήσεις» μην το αποδέχεστε . Υπάρχουν πολλά είδη πόνου που μπορούν να οδηγήσουν στην αυτοκτονία. Εάν ο πόνος υποφέρεται ή όχι, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό που κάποιος θα μπορούσε να το αντέξει, κάποιος άλλος δεν μπορεί. Το σημείο από το οποίο ο πόνος γίνεται αφόρητος εξαρτάται από τα μέσα αντιμετώπισης που έχετε. Οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ στην ικανότητά τους να αντιστέκονται στον πόνο.
Όταν ο πόνος ξεπερνάει τις δυνατότητες αντιμετώπισης του τότε αποτέλεσμα είναι τα συναισθήματα αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία δεν είναι ούτε λανθασμένη ούτε σωστή, δεν είναι μια ατέλεια του χαρακτήρα, είναι ηθικά ουδέτερη. Είναι απλά η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ του πόνου και των δυνατοτήτων αντιμετώπισης του.
Μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το αίσθημα της αυτοκτονίας με το να κάνετε ένα από τα παρακάτω:
1. Να βρείτε τρόπους να μειωθεί ο πόνος σας ή
2. Να βρείτε τρόπους να αυξηθούν οι δυνατότητες αντιμετώπισης του.
Και οι δύο είναι δυνατοί.
Τώρα θέλουμε να σας πούμε πέντε πράγματα για να τα σκεφτείτε.
1Μην αδιαφορείτε όταν ακούτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με σας -- ακόμη και άνθρωποι που αισθάνονται τόσο άσχημα όσο αισθάνεστε και σεις τώρα. Στατιστικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζήσετε. Ελπίζουμε ότι αυτή η πληροφορία σας δίνει κάποια αίσθηση ελπίδας.
2Δώστε στον εαυτό σας, κάποιο χρονικό περιθώριο. Πέστε: «θα περιμένω 24 ώρες προτού κάνω οτιδήποτε» ή μια εβδομάδα. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα και οι ενέργειες είναι δύο διαφορετικά πράγματα - δηλαδή επειδή νοιώθετε ότι θέλετε να αυτοκτονήστε, δεν σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να το κάνετε αυτή τη στιγμή. Δώστε κάποιο χρονικό περιθώριο μεταξύ των συναισθημάτων αυτοκτονίας και της αυτοκτονίας της ίδιας. Ακόμα κι αν είναι μόλις 24 ώρες. Το έχετε κάνει ήδη για 5 λεπτά, απλώς διαβάζοντας αυτή τη σελίδα. Μπορείτε να το κάνετε για άλλα 5 λεπτά συνεχίζοντας την ανάγνωση της. Συνεχίστε και συνειδητοποιήστε ότι ενώ αισθάνεστε ακόμα την ανάγκη να αυτοκτονήσετε αυτήν τη στιγμή, δεν το κάνετε. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για μας και ελπίζουμε ότι είναι και για σας.
3Οι άνθρωποι φθάνουν συχνά στην αυτοκτονία επειδή επιδιώκουν την ανακούφιση από τον πόνο, την οδύνη ή την απελπισία. Θυμηθείτε ότι η ανακούφιση είναι ένα συναίσθημα. Πρέπει να είστε ζωντανοί για να το νοιώσετε. Δεν θα νοιώσετε αυτή την ανακούφιση που τόσο απελπισμένα επιδιώκετε, εάν είστε νεκροί.
4Μερικοί άνθρωποι θα αντιδράσουν άσχημα στα αυτοκτονικά σας συναισθήματα, είτε εκφοβίζοντας σας είτε θυμώνοντας μαζί σας. Παρά τις προθέσεις τους, μπορεί πραγματικά να εντείνουν τον πόνο σας αντί να σας βοηθήσουν, λέγοντας ή κάνοντας απερίσκεπτα πράγματα. Πρέπει να καταλάβετε ότι οι άσχημες αντιδράσεις τους προέρχονται από τους φόβους τους, όχι εξαιτίας σας.Όμως, πάντα υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που μπορούν να είναι μαζί σας αυτή το φρικτή περίοδο, που δεν θα σας κρίνουν, που δεν θα φιλονικήσουν μαζί σας ή δεν θα σας στείλουν σε ένα νοσοκομείο. Απλά θα σας φροντίσουν. Βρείτε έναν από αυτούς.Τώρα. Αξιοποιείστε το εικοσιτετράωρό σας ή την εβδομάδα σας και πέστε σε κάποιον τι συμβαίνει με σας. Είναι σωστό να ζητήσετε βοήθεια. Προσπαθήστε:
  • Στείλετε ένα μήνυμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη ΚΛΙΜΑΚΑ ακόμη και ανώνυμο: aytoktonia@klimaka.org.gr
  • Καλέστε τον αριθμό 801 801 99 99 με αστική χρέωση
  • Επιλέξτε προσεκτικά έναν φίλο ή κάποιον άλλο που είναι πιθανό να σας ακούσει.
Μην αναλαμβάνετε το πρόσθετο φορτίο της προσπάθειας να ασχοληθείτε με το πρόβλημα μόνοι. Συζητώντας και μόνο για το πώς φτάσατε στο σημείο που βρίσκεστε, απελευθερώνετε μία φοβερή ποσότητα πίεσης που μπορεί και να είναι ακριβώς και η πρόσθετη δύναμη που χρειάζεστε ώστε να επανακτήσετε την ισορροπία σας.
5Τα αισθήματα αυτοκτονίας είναι και από μόνα τους τραυματικά. Ακόμη και μετά την υποχώρησή τους, πρέπει να συνεχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Η θεραπεία είναι μια πραγματικά καλή ιδέα. Ατομική ή ομαδική. Έτσι, εκτός των άλλων, μπορεί να βρείτε διάφορες ομάδες αυτό – βοήθειας είτε γύρω σας ή είτε στο διαδίκτυο, αναζητείστε τα.
Λοιπόν, έχουν περάσει αρκετά λεπτά και είστε ακόμα μαζί μας. Είμαστε πραγματικά ευτυχείς.
Δεδομένου ότι το έχετε κάνει για αρκετό χρόνο, αξίζετε μια ανταμοιβή. Σκεπτόμαστε ότι πρέπει να ανταμειφθείτε με το να δώσετε ένα δώρο στον εαυτό σας. Το δώρο που θα δώσετε στον εαυτό σας είναι μία ακόμη δυνατότητα αντιμετώπισης. Θυμηθείτε, πίσω στην αρχή της σελίδας, είπαμε ότι η ιδέα είναι να σιγουρευτείτε ότι έχετε περισσότερο κουράγιο από πόνο. Έτσι δώστε ακόμη μία δυνατότητα, ή δύο ή δέκα…! έως ότου ξεπεράσουν αριθμητικά τις πηγές πόνου σας.
Τώρα, και ενώ αυτή η σελίδα μπορεί να σας έχει προσφέρει κάποια μικρή ανακούφιση, η καλλίτερη βοήθεια που μπορούμε να σας δώσουμε είναι ένας άλλος άνθρωπος να μιλήσει μαζί σας. Εάν βρείτε κάποιον που θέλει να ακούσει, και να του πείτε πώς αισθάνεστε και πώς φτάσατε σε αυτό το σημείο, θα έχετε αποκτήσει περισσότερο κουράγιο. Ευτυχώς το πρώτο πρόσωπο που θα επιλέξετε δεν θα είναι και το τελευταίο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω που θέλουν πραγματικά να σας ακούσουν. Είναι καιρός να αρχίσετε να ψάχνετε γύρω σας για έναν από αυτούς ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 
801 801 99 99
Τώρα, θα σας παρακαλούσαμε να καλέσετε κάποιον.
Και ενώ βρίσκεσθε σ’ αυτό το σημείο, μπορείτε ακόμα να παραμείνετε για λίγο μαζί μας. Συνεχίστε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας αν θέλετε να μιλήσετε με ένανΕιδικό με Στιγμιαία Ηλεκτρονική Συνομιλία (Chat)


ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Β ο ή θ ε ι α   μ ε   έ ν α    κ λ ι κ

http://stoxasmos-politikh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...