Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Μπάχαλο στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση άρον άρον (Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011)

Έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών που πρόσκεινται στον Γ.Παπανδρέου και διαφωνούντων μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης πήρε τον λόγο και ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία
και να κατέβουν οι βουλευτές στην Ολομέλεια προκειμένου να συνεχιστεί η συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη διχαστική διαδικασία». Εκείνη την ώρα οι βουλευτές που προέρχονται από το «παπανδρεϊκό» περιβάλλον χειροκρότησαν τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και άρχισαν να αποχωρούν.

Η αντίδραση, ωστόσο, των βουλευτών που διαφωνούσαν και επιθυμούσαν να μιλήσουν ήταν τέτοια που ξέσπασαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Στο βήμα ανέβηκε ο Δημήτρης Λιντζέρης ο οποίος τόνισε ότι αν ο πρωθυπουργός δεν μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης τότε δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα και τελικά η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε και ήδη οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Υψηλοί τόνοι στην συνεδρίαση

Σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους η ομιλία της Βάσως Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Είστε εκτός χρόνου και τόπου. Δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει στην κοινωνία. Σήμερα περίμενα την παραίτηση της κυβέρνησης και να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λυπάμαι για την κυβέρνηση. Λυπάμαι και για τη χώρα» είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ .

Μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού η Άννα Διαμαντοπούλου παρενέβη και ζήτησε να συζητηθεί στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ η αναγκαιότητα κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. «Εγώ θα ήθελα να πω ότι επειδή συζητήσαμε πολλές ώρες στο υπουργικό συμβούλιο έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη περίοδο. Εθνικός στόχος μας, όλων είναι να διασώσουμε τη χώρα και να παραμείνουμε στο ευρώ. Αυτό σημαίνει να ψηφιστεί η συνθήκη και συμφωνήσαμε ότι αυτό για να αποφύγουμε εκλογές για να μην έχουμε δημοψήφισμα σημαίνει συναίνεση. Και αυτό σημαίνει ότι αμέσως από σήμερα ξεκινάμε τη διαδικασία συναίνεσης που παραπέμπει σε μία κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» είπε η υπουργός Παιδείας

«Αυτή η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θέλω να είμαι πολύ καθαρή γιατί αυτό συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο και είναι πάρα πολύ σημαντικό να το ξέρουμε, να το βάλουμε στη διαδικασία συζήτησης σήμερα γιατί είναι πιο διαφορετική στιγμή από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Είναι λοιπον σημαντικό να το συζητήσουμε να ξέρουμε τι συζητάμε, που πάμε» κατέληξε η 'Αννα Διαμαντοπούλου.

«Πράγματι συζητήσαμε και είπαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αυτές τις συζητήσεις με τη ΝΔ το συντομότερο. Και αυτό θα υπάρξει μία συνεννόηση. Είχαμε πει όμως ότι κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είναι πρώτα από όλα η ίδια η κυβέρνηση η σημερινή. Να πω όμως ότι είχαμε. Αλλά μια κυβέρνηση που θα είναι με ευρύτερες όσο γίνεται ορίζοντες είναι κάτι που θέλω και που δεν μπορούμε να δούμε εδώ. Έχει σχέση με τις εθνικές μας επιδιώξεις» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.



Ευ.Βενιζέλος: Με 180 βουλευτές η ψήφιση της δανειακής σύμβασης

Από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή θα γίνει με 180 βουλευτές.



«Αυτό που διακυβεύεται στη χώρα μας είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ»

«Είμαστε περήφανοι για το τι έχουμε καταφέρει και τι καταφέρνουμε κάθε μέρα» είπε ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε ορόσημο τη συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Ο τρίτος στόχος μας σε ότι αφορά αυτός το χρέος ήταν να μειωθεί αυτό το βάρος πάνω στους Έλληνες πολίτες. Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι αντικειμενικά ορόσημο για τη χώρα. Ανοίγει νέες προοπτικές. Πολλοί προσπάθησαν να την απαξιώσουν στην αρχή ο καθένας για τον δικό του λόγο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «καταφέραμε μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια κλείνοντας τα αυτιά σε σειρήνες και λαϊκισμούς να αποτρέψουμε πρώτα από όλα την χρεοκοπία. Να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για μισθούς και συντάξεις χτίζοντας από το μηδέν έναν μηχανισμό στήριξης που δεν υπήρχε. Να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια και καλή τις προκλήσεις».

Παράλληλα ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι σε αυτά τα δύο χρόνια βελτιώθηκαν οι όροι της συμφωνίας. «Δεύτερος στόχος να βελτιώσουμε σταδιακά τους όρους της συμφωνίας. Ήμασταν πράγματι ένα πειραματόζωο πρώτη φορά είχε συμβεί μία τέτοια κατάσταση σε μία ανεπτυγμένη χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Και από αυτό το πειραματικό στάδιο πληρώσαμε πολλά και μάθαμε πολλά».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όταν εφαρμοστεί η συμφωνία «θα σημάνει το κλείσιμο της περιόδου της μεγάλης αγωνίας που πέρασε ο ελληνικός λαός. Και ανοίγει μία νέα περίοδος δύσκολη κι αυτή αλλά πιο σίγουρη και ελπιδοφόρα».

«Αντί να αυξηθεί το χρέος μας θα μειωθεί σε απόλυτα μεγέθη και αυτό δεν είναι ούτε θεωρητικό ούτε αφηρημένο αφορά άμεσα τη ζωή των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια. Θα καταβάλουμε όλοι μαζί σημαντικά μικρότερους τόκους. Του χρόνου θα μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ το κόστος των τόκων. Είναι περίπου ισόποσο με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσαμε και καταλαβαίνετε τη σημασία που έχει αυτό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.



«Δεν λέω ότι είναι όλα ρόδινα αλλά σίγουρα είναι μία τεράστια ανακούφιση για τον ελληνικό λαό. Οι θυσίες δεν έχουν πάει χαμένες. Είναι δύσκολες αλλά έχουν πιάσει τόπο. Όχι εφήμερο τόπο αλλά έχουν πιάσει βαθιές ρίζες. Και μόνο αυτή η διαγραφή χρέους είναι μια καθαρή δικαίωση του Έλληνα πολίτη και μας και εσάς για όσα τραβήξαμε και τραβάμε με τις ψηφοφορίες, τις αντοχές, τις απειλές και άλλα. Είναι μια απόδειξη του σθένους της κοινωνίας μας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κοινωνίες μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο που μπορούν να αντέξουν τόσο μεγάλα βάρη όσα η ελληνική» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχαν στις Κάννεςο πρωθυπουργός ανέφερε: «Γιατί μας δημιούργησε έκπληξη το τι είπαν; Εμένα δεν μου έκανε καμία έκπληξη. Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Και όταν εμείς το λέγαμε αυτό κάποιοι έλεγαν ότι είμαστε εκβιαστές. Από την άλλη ζητούσαν να μιλήσουμε ειλικρινά. Ειλικρινά μιλάμε. Αυτό που διακυβεύεται στη χώρα μας είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Αυτό που έγινε χθες απλώς το επιβεβαίωσε».



Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «η απόφαση μας για το αν θα κάνουμε δημοψήφισμα ήταν δική μας ανεξάρτητη απόφαση, της κυρίαρχης κυβέρνησης. Μπορεί να έχουμε πράγματι μία κηδεμονία οικονομική αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι θέμα του ελληνικού λαού της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός από την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος «έγινε μια παγκόσμια δημόσια συζήτηση, υπήρξε κι ένα άλλο ευεργετικό στοιχείο: πήραμε ένα δείγμα, ένα μικρό δείγμα, μια μικρή γεύση, του τι σημαίνει το γεγονός ότι σώσαμε τη χώρα. Και τι θα σήμαινε, εάν δεν είχαμε σώσει τη χώρα. Αλλά ήταν μικρή η γεύση, δεν ήταν μεγάλη».

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...