Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΦΩΤΟ - Έρχονται τα ιπτάμενα ταξί: Την επόμενη φορά που θα βρεθείς κολλημένος στην κίνηση, ίσως η λύση έρθει από τον ουρανό..!

Η ιδέα του ιπτάμενου ταξί, υπάρχει στη φαντασία και στις προσδοκίες μας εδώ και δεκαετίες. Και στις φαντασιώσεις μας:
ξενοιασιά και ήρεμες διαδρομές, με θέα τα σύννεφα και τον ουρανό. Μακριά από την κίνηση και τα καυσαέρια. Λίγο - πολύ, σαν εκείνη την κούρσα που οδηγούσα ο ταξιτζής Bruce Willies στο «Πέμπτο Στοιχείο».
Το θυμάσαι;
Μια εταιρία στην California , όχι απλώς σκέφτεται να ξεκινήσει την «ιπτάμενη μπίζνα», αλλά έχει ήδη έτοιμα και τα πρωτότυπα σχέδιατων ταξί της.
Η SkyTran έχει σκοπό να ξεκινήσει την κατασκευή των πρώτων εναέριων ταξί από το Tel Aviv, αλλά να «απλωθεί» μέχρι και την Αμερική. Εν αντιθέσει με όσα έχουμε δει σήμερα σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τα ταξί της SkyTran θα κυκλοφορούν πάνω σε ράμπες οι οποίες θα παίρνουν ενέργεια από μια κεντρική ηλεκτρογεννήτρια. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από υπηρεσίες στους πελάτες θα προσφέρουν και καλύτερες - πιο καθαρές - συνθήκες στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα ιπτάμενα ταξί θα κινούνται με μιια μέση ταχύτητα 96 χλμ / ώρα, η οποία εν πολλοίς θα παραμένει σταθερή, αφού στον ουρανό δεν έχει ούτε κίνηση, ούτε ατυχήματα, ούτε διαδηλώσεις, ούτε δακτύλιο.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SkyTran, Jerry Sanders, το κόστος της κατασκευής, για μόλις ένα χιλιόμετρο ράμπας θ' αντιστοιχεί σε 8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η κατασκευή κάθε οχήματος κοστίζει από 25.000 μέχρι 30.0000 δολάρια. Μπορεί τα ποσά να ακούγονται μεγάλα, αλλά στην πραγματικότητα τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με οποιαδήποτε υπόγεια υποδομή μετακίνησης. Εκεί, το κόστος κατασκευής της γραμμής μπορεί να αγγίξει ως και τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ανά χιλιόμετρο. Ο Sanders υπολογίζει πως το project του θα είναι έτοιμο προς χρήση στις ΗΠΑ το 2018, αρχής γενομένης από τη Βαλτιμόρη. Εκεί, ήδη από την επόμενη χρονιά θα έχουμε τα πρώτα έργα.
Πως μας ακούγεται ένα ιπτάμενο ταξί; Υπέροχο. Γενικά, αν είσαι μεγαλωμένος σε μια κορεσμένη κυκλοφοριακά πόλη όπως η Αθήνα, οποιαδήποτε νέα πρόταση για πιο άνετες μετακινήσεις είναι ευπρόσδεκτη. Πολλώ δε μάλλον μια πρόταση για εναέρια μετακίνηση. Η σκέψη και μόνο μας κάνει να ονειρευόμαστε.
Μέχρι όμως τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα προηγούνται άλλα σχέδια, πιο ρεαλιστικά. Όπως το υπερτρένο Hyperloop που ετοιμάζει ο Elon Musk και αναμένεται να πιάνει ταχύτητες 1.170 χλμ / ώρα. Τα ταξί ας περιμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...