Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΩΡΑΙΟΣ Ο ΠΑΙΧΤΗΣ: Απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων με… ένα άρθρο και ένα νόμο..!

Όποιος είχε τύχει να δώσει προσοχή στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη δεκαετία του ΄90, εκτός των υποδείξεων για
την αποκατάσταση των δημοσιονομικών ισορροπιών, αποτελούσαν κοινό τόπο οι συστάσεις για την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων. 
Του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη 
Βεβαίως, οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να αγγίξουν συντεχνίες και να διαμορφώσουν κανόνες ελεύθερης αγοράς, ώστε να ωφεληθεί εν τέλει η οικονομία και οι καταναλωτής. Έτσι, ζήσαμε τον προστατευτισμό με το καμποτάζ, έχουμε τοειδικό καθεστώς με τις άδειες ταξί, φορτηγών, λεωφορείων, φαρμακείων κλπ. 
Μελέτες που έχουν γίνει από το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ ή τους παραγωγικούς φορείς αποδεικνύεται ότι το κόστος των αγκυλώσεων από τη λειτουργία «κλειστών» αγορών και επαγγελμάτων ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, το όφελος για την οικονομία και οι δυνητικές επενδύσεις σε ένα περιβάλλον χωρίς στρεβλώσεις, ανέρχεται σε πολλά περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ. 
Διάφορες ομάδες συμφερόντων έχουν αναγάγει την κατοχή ενός… χαρτιού σε μείζον περιουσιακό στοιχείο σε κανονική επιχείρηση. Ένα… χαρτί και η πατέντα των συστεγαζόμενων φαρμακείων επιτρέπει τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ που το χρώμα τους είναι κυρίως… μαύρο! Πριν από αρκετά χρόνια μια άδεια ταξί έφτανε να κοστίζει 250.000 ευρώ, ενώ στα χαρτιά άξιζε 1.800 ευρώ μαζί με το χαρτόσημο! Το ίδιο και με μια άδεια φορτηγού. Οι τεχνοκράτες της Τρόικας ήξεραν τι συνέβαινε στην Ελλάδα, αλλά δεν πίστευαν πόσο βαθιές είναι οι ρίζες των πελατειακών σχέσεων και στον ιδιωτικό τομέα. 
Λοιπόν, τα ψέματα τελείωσαν και η κυβέρνηση αυτή εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να ανοίξει μέτωπα. Αυτό όμως δεν πρέπει να το εμφανίσει ως μια κίνηση που προκύπτει από κάποιον εξωτερικό καταναγκασμό, δηλαδή τους… κακούς ξένους. Πρέπει η ίδια να συνειδητοποιήσει ότι η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας είναι η πεμπτουσία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων και κατ΄ επέκτασιν καλύτερων προοπτικών για ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο παραπαίει. Όλοι συζητούν για το… δράμα του ασφαλιστικού ή για τη μη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς ωστόσο, να βγάλουν… κιχ για το πώς γίνεται η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι μια διαδικασία μεγέθυνσης η οποία χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών. Οι ευκαιρίες αυτές μπορεί να είναι επιχειρηματικές ή αγοραστικές. Όσο περισσότεροι παίκτες μπουν στην αγορά τόσο περισσότερο τονώνεται ο ανταγωνισμός και εν τέλει μεγάλος ωφελημένος είναι ο καταναλωτής, ο οποίος μπορεί να επιλέγει τις καλύτερες υπηρεσίες στις πιο πρόσφορες τιμές. 
Το μήνυμα είναι σαφές και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης: η αγορά πρέπει να είναι ανοικτή για όλους. Χωρίς εμπόδια και περιορισμούς. Δεν γίνεται να έχεις 20 μαγαζιά ένδυσης-υπόδησης στη σειρά, αλλά να μην μπορεί να ανοίξει δεύτερο φαρμακείο σε ένα χωριό με 1.200 κατοίκους. Δεν γίνεται κάποιος να θέλει να ανοίξει φούρνο και επειδή υπάρχει άλλος φούρνος στα… 199 μέτρα, να μην μπορεί. Αυτά τα… καλαμπούρια πρέπει να τελειώσουν. Η άρση του προστατευτισμού σημαίνει ότι αίρονται οι στρεβλώσεις. Το σύστημα ημι-κομμουνιστικού τύπου που διέπει σήμερα τη λειτουργία πολλών αγορών και επαγγελμάτων πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σε όλους. 
Πρέπει όλοι να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική αγορά. Μπορεί κάποιος να έχει ένα ξενοίκιαστο επαγγελματικό χώρο και να θέλει να το λειτουργήσει ως φαρμακείο χωρίς να είναι ο ίδιος φαρμακοποιός. Είναι κάτι τρελό; Όχι. Ο ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας. Έτσι απλά. Αυτοί που θα πουλούν το φάρμακο είναι οι φαρμακοποιοί, δηλαδή οι υπάλληλοι που θα έχει προσλάβει ο επιχειρηματίας. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. 
Αν νομίζουν κάποιοι ότι όλα αυτά είναι από άλλον πλανήτη, απλά να τους πληροφορήσουμε ότι η ανακάλυψη της πυρίτιδας έχει συντελεστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τα φαρμακεία ή τα ταξί σε… εκλογικά κέντρα αυτό είναι θέμα δικό τους. Η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις επαναφοράς της οικονομίας σε υγιείς βάσεις, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και ως εκ τούτου να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος στο διηνεκές. Για να συμβεί αυτό πρέπει να αρθεί άμεσα ο προστατευτισμός και να ανοίξουν δουλειές. Χωρίς εμπόδια. Με ένα άρθρο και έναν νόμο…   
e-mail: loukas1972@gmail.com
Facebook: Λουκάς Γεωργιάδης
Twitter: @LoukGeorgiadis

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ....ΑΠΛΑ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

2 σχόλια:

  1. Τι ωραία και εύκολα δολοφονούν με μια πένα. Ας καλέσουμε τον φίλο να ρθεις να δουλέψει σε ταξ ι σε φορτηγό για ένα μήνα να δει τι καλά που περνάμε. Κάθονται πίσω από ένα γραφείο και γράφουν ότι τους πουν τα μεγάλα αφεντικά οι εντεταλμένοι " ανεξάρτητοι" κατά τα αλλά δημοσιογράφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητη ιστισελιδα ΤΑΞΙΤΖΗΣ.Αφου δεν συμφωνητε με τις π@π@ρολογιες του κάθε ασχετου ο οποιος νομιζει ότι η Ελλαδα μπορει να γινει Ινδια και ο καθενας θα μπορει να κανει ότι του κατεβει!!Τουλάχιστον μην δινετε βημα στης δημοσιευσης της ηλιθιας λογικης τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε την άποψή σου...