Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ο μύθος της "ακυβερνησίας" - Τί λέει το Σύνταγμα

Ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν πρόκειται να μείνει ακυβέρνητη η χώρα, όπως προβοκατόρικα διατείνονται τα κόμματα του Μνημονίου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , αν δεν καταφέρουν να εκλέξουν και τα δύο
μαζί 151 βουλευτές. Ο οδικός χάρτης των μετεκλογικών εξελίξεων είναι σαφέστατος και προβλέπει μάλιστα και σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης αν δεν καταφέρει κανείς από τα τρία πρώτα κόμματα να σχηματίσει κυβέρνηση.


Ιδού λοιπόν τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής: Κατ'αρχήν υπάρχει το ενδεχόμενο και αυτοδύναμης κυβέρνησης ή και κυβέρνησης μειοψηφίας (γιατί υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, να υπάρξει κυβέρνηση με κάτω από 151 βουλευτές στην Βουλή, αν οι αντίπαλοι δεν καταψηφίσουν) και όλα αυτά θα κριθούν στις ένδεκα ημέρες από τις εκλογές της 6ης Μαΐου μέχρι την σύγκληση της νέας Βουλής, που έχει ορισθεί για την 17η Μαΐου.


Την Δευτέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία εξαντλείται τρεις ημέρες μετά. Αν δεν τα καταφέρει ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος, θα λάβει την εντολή ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και αν όχι, τότε την παίρνει ο τρίτος που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι είτε ο Α.Τσίπρας, είτε ο Π.Καμμένος, είτε η Α.Παπαρήγα.  


Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής που έχει προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.


Ακόμα και αν αποτυχει αυτή η κίνηση, αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.


Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές.


Νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών.


Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.


Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, την 17η Μαΐου 2012 θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.


Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σε καμμία περίπτωση δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Σε όλες τις περιπτώσεις προβλέπεται η ύπαρξη κυβέρνησης, ακόμα και αν πάμε άμεσα σε εκλογές. Και μάλιστα η κυβέρνηση αυτή θα είναι η πλέον αντιπροσωπευτική και οικουμενική, αφού θα αποτελείται από στελέχη όλων των κομμάτων. Τί κερδίζουμε; Η ατζέντα Παπδήμου, πάει στο κάλαθο των αχρήστων και η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή...

http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...