Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

«Σύντομα» σε λεωφορεία και ταξί οι μαθητές των σχολείων της Λέσβου..!


Με τα λεωφορεία των υπεραστικών ΚΤΕΛ και τα αγοραία ταξί της Μυτιλήνης φαίνεται πως θα αρχίσουν να μετακινούνται από την ερχόμενη εβδομάδα οι μαθητές των σχολείων της
Λέσβου. Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και με τους μαθητές ήδη να έχουν πολλές απουσίες από τα σχολεία τους, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε πια το «πράσινο φως» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να αρχίσει την αποπληρωμή των χρωστούμενων στους μεταφορείς. Τα ταξί πρόκειται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ από πλευράς υπεραστικών ΚΤΕΛ - ο πρόεδρος των οποίων, Χρήστος Παράσχου, υπέβαλε την παραίτησή του - τα δρομολόγια ενδέχεται να ξεκινήσουν και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.
Ήταν μόλις την περασμένη Παρασκευή που γονείς της Λέσβου δήλωναν πως βρίσκονταν «στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», κάνοντας λόγο για «εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων» μετά και τις δύο συνεχόμενες συναντήσεις που είχαν με τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, και τους μεταφορείς των παιδιών τους.

Από πλευράς του, με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου χαρακτήριζε την κατάσταση με τα σχολικά δρομολόγια «απαράδεκτη» και «τραγελαφική», εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για την «υπονόμευση» του δικαιώματος των μαθητών στη δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση από και προς το σχολείο τους, αλλά και αναφερόμενο σε ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.
Συμφώνησαν…
Καμμία από τις δύο συσκέψεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Περιφέρεια δεν απέδωσαν άμεσα καρπούς, και όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ήταν τις τελευταίες μέρες σε αναμονή για τα όσα θα μεσολαβούσαν στην Αθήνα και το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι μεταφορείς, δε, εξακολουθούσαν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν για ένα διάστημα με τις παλιές συμβάσεις.
Ωστόσο, μιλώντας χτες στο «Ε», ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης ανέφερε πως βρέθηκε τελικά λύση ως προς τις οικονομικές οφειλές προς τα ταξί και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ, καθώς κι ένα κοινό σημείο συμφωνίας που αφορά στη διάσταση θέσεων αναφορικά με τις συμβάσεις.
Οι μεταφορείς δέχθηκαν τελικά να αναλάβουν τα σχολικά δρομολόγια με τις τιμές που ίσχυαν όσο το έργο ήταν αρμοδιότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στις αρχές του περασμένου σχολικού έτους, χωρίς την τελική απομείωση της τάξης τού 17% που είχε εξαγγελθεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αγοραίων Ταξί, Ανδρέα Αξή, οι συνάδελφοί του πρόκειται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια την ερχόμενη Δευτέρα, παρ’ όλο που η διαδικασία της αποπληρωμής για τους ίδιους είναι πιο περίπλοκη από αυτή των υπεραστικών ΚΤΕΛ, αφού σε αντίθεση με τα τελευταία που λειτουργούν ως εταιρεία, οι οδηγοί ταξί θα κόψουν μεμονωμένα τιμολόγια.
Από την πλευρά των Υπεραστικών ΚΤΕΛ, αυτό που βρισκόταν μέχρι και χτες «στον αέρα» ήταν αυτό της διοίκησης της εταιρείας, αφού μέσα στις προηγούμενες μέρες παραιτήθηκε ο μέχρι πρότινος πρόεδρός της, Χρήστος Παράσχου. Ο ίδιος δε θέλησε να κάνει χτες καμμία δήλωση στο «Ε» σχετικά με την παραίτησή του, κάνοντας λόγο μόνο για διαφωνία του ως προς τις «τακτικές» που ακολουθούνται. Ωστόσο, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τα κεντρικά γραφεία, τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.
Κανονικά από χθες η μεταφορά των μαθητών στη Λήμνο
Έλυσαν χειρόφρενο οι Λεωφορειούχοι
Κανονικά ξεκίνησε από χθες η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της Λήμνου, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των δύο εβδομάδων που έζησαν μαθητές και γονείς. Μετά και την κατάθεση, την προηγούμενη Παρασκευή, της νομοθετικής ρύθμισης, οι Λεωφορειούχοι συνεδρίασαν και πήραν την απόφαση να συνεχίσουν το μεταφορικό τους έργο.
Οι Ιδιοκτήτες Λεωφορείων που συνεδρίασαν τη Δευτέρα το πρωί, αποφάσισαν να αποδεχθούν την πρόταση του Δήμου για δίμηνη παράταση της προηγούμενης σύμβασης και στη συνέχεια να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, ο οποίος θα επαναληφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, δήλωσε στο «Ε»: «Τελικά υιοθετήθηκε, έστω και με καθυστέρηση, η πρότασή μας για την παράταση της σύμβασης με το Δήμο Λήμνου και το ΚΤΕΛ ξεκίνησε ήδη από σήμερα τη μεταφορά των μαθητών. Ελπίζουμε ότι το ίδιο ικανοποιητικά θα εξελιχθεί και η επιδιωκόμενη, από την Περιφέρεια, συνεννόηση με τα Ταξί του νησιού. Ο Δήμος Λήμνου ενεργεί με υπευθυνότητα και αμεσότητα χωρίς να αποπροσανατολίζεται από μικροπολιτικές πρακτικές ή άλλες επιδιώξεις όσων δε θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων.»
Σύμφωνα με τους Λεωφορειούχους, η μη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό τον Αύγουστο έγινε καθώς δε διάθεταν τα χρήματα που απαιτούνταν για την εγγυητική επιστολή. Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ, Ηλίας Μανιάτης, δήλωσε:
«Δείχνουμε και εμείς ότι κατανοούμε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το μεταφορικό μας έργο. Πληρωθήκαμε ένα μέρος των χρημάτων από το Δήμο και τώρα περιμένουμε την επανάληψη του διαγωνισμού ώστε να συμμετάσχουμε.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...