Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Υπερψηφίστηκε ο νόμος Βορίδη για τα ταξί - Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής..!

Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί "πέρασε" από την επιτροπήτης Βουλής αφού συμφωνήθηκαν κάποιες βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε την τελευταία στιγμή ο Μ. Βορίδης.
Όσον αφορά τις άδειες ο τρόπος φορολόγησης αυτών δεν αλλάζει έως ότου ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε το Μέγκα, μέρος των νέων αδειών θα χορηγηθούν σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και γονείς με παιδιά με αναπηρία άνω του 67%, ενώ το ποσοστό των αδειών, τα δικαιολογητικά και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση των ταξί, ολοκληρώθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την καταψήφιση του επίμαχου άρθρου 148, που προβλέπει αύξηση του συντελεστή δόμησης στα νησιά για οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Βορίδης, υιοθετώντας πλήρως σχετική πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε νέα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αυξάνεται ο συντελεστής χορήγησης αδειών ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια των περιοχών.
Επίσης προβλέπεται ότι:
*Τα προμισθωμένα οχήματα θα πρέπει να έχουν από έξι μέχρι εννέα θέσεις, αντί 5- 9 που προβλεπόταν αρχικά. Στην Αθήνα θα χορηγηθούν 100 άδειες, στη Θεσσαλονίκη 50 και από 10 σε Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα. Για τη χορήγηση άδειας προμισθωμένων οχημάτων θα προηγούνται οι σημερινοί ιδιοκτήτες ταξί.
*Μειώνεται το ποσοστό συγκέντρωσης αδειών στην Αθήνα στο 3%, από 5% που ήταν αρχικά, και στην περιφέρεια στο 5% από 10%.
Ο υπουργός Μεταφορών προανήγγειλε και αλλαγές στη φορολογία για τις μεταβιβάσεις αδειών, οι οποίες είναι, όπως είπε, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.
Όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, πλην του άρθρου 148 που καταψηφίστηκε, υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Να σημειωθεί ότι χθες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στη ρύθμιση που προβλέπει στα νησιά αύξηση του συντελεστή δόμησης για οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις, ζητώντας την απόσυρσή της.
Ειδικότερα, η επίμαχη διάταξη του υπουργείου Υποδομών που αφορά "χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων", προβλέπει ότι σε νησιά με επιφάνεια 70- 200 τ.χλμ, η διατιθέμενη έκταση για την ανάπτυξή τους θα μπορεί να φθάνει το 1% της επιφανείας τους. Αντίθετα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη διαβούλευση που κάνει με φορείς και είναι σε εξέλιξη για το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, το αντίστοιχο ποσοστό προβλέπεται από 0,15% έως 0,2% και αφορά νησιά από 90 τ. χλμ και πάνω.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί μία ημέρα μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...