Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Μελβούρνη : Μεταρρυθμίσεις σοκ στον πολύπαθο χώρο των ταξί..!

Η κυβέρνηση Napthine, χωρίς περιστροφές είπε ένα βροντερό «ναι» σ’ όλο σχεδόν τον κορμό των 189 εισηγήσεων της ερευνητικής επιτροπής για την «εξυγίανση» του χώρου των
ταξί.

Σε μια μελέτη που διάρκεσε δύο χρόνια και προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών, μόνο με την απλή ανακοίνωση ορισμένων προτάσεων, η κυβέρνηση της Βικτώριας, έδωσε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του συνόλου σχεδόν των προτάσεων του Prof. Fels.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε μέχρι τώρα στο χώρο και που βασική κατεύθυνση είναι η απελευθέρωσή του. Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας θα πει ότι οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς το κοινό και των συνθηκών εργασίας των οδηγών, τονίζοντας ότι θα αναζωογονήσουν το χώρο και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κοινού σ’ αυτόν.

«Οι αλλαγές θα δημιουργήσουν έναν πολύ πιο ευέλικτο, ικανοποιητικό και σύγχρονο χώρο ταξί που υπ, αριθμόν 1 προτεραιότητά του θα είναι ο πελάτης. Θα προσφέρουν υψηλότερης ποιότητας, σταθερότητας και ασφάλειας υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για τους οδηγούς. Θα πρέπει να πληρώνονται ικανοποιητικά και να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις».

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι οδηγοί θα έχουν καλύτερες απολαβές, δεδομένου ότι θα δικαιούνται το 55% των εισπράξεων αντί του 50% που ίσχυε μέχρι τώρα. Οι νέοι οδηγοί της μητροπολιτικής περιοχής, θα πρέπει να υποβάλλονται σ’ ένα τεστ από ανεξάρτητο εξεταστή προκειμένου να πάρουν την άδεια οδήγησης.

Θα εξετάζονται για τις ικανότητές τους στην οδήγηση, τη γνώση αγγλικής, των δρόμων και των περιοχών, τα μέτρα ασφάλειας και τη συμπεριφορά τους προς τους επιβάτες.

Καλύτερες υπηρεσίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες, τόσο στον τομέα ειδικής εκπαίδευσης των οδηγών, όσο και στον ειδικό εξοπλισμό των οχημάτων.

Η επιπλέον 10% χρέωση σε πληρωμή με πιστωτικές κάρτες θα μειωθεί στο 5%.

Απελευθέρωση του αριθμού έκδοσης νέων αδειών ταξί, με την παρακολούθηση της Επιτροπής Υπηρεσιών Ταξί (Taxi Services Commission), αναφορικά με τις επιπτώσεις του μέτρου.

Τα ταξί θα λειτουργούν σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες. Στο κέντρο της πόλης, στα κοντινά προάστια αναφορικά με το κέντρο, στα εξωτερικά προάστια και την ύπαιθρο. Η τιμή των αδειών θα διαφέρει από ζώνη σε ζώνη.

Άδειες για την μητροπολιτική περιοχή θα νοικιάζονται $22.000 το χρόνο με ενοικιοστάσιο 3 χρόνων και προσαρμογή της τιμής στο κόστος ζωής.

ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ ΣΗΜΕΙΟ

Η παροχή αδειών από το κράτος είναι το ακανθώδες σημείο για όσους έχουν άδειες των οποίων η αξία πριν δύο χρόνια ανερχόταν στις $500.000 και τώρα έχει μειωθεί στις $350.000, ενώ υπάρχει ο φόβος ότι η πτώση το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη πιο δραστική.

«Πρόκειται για οικονομική καταστροφή των ατόμων που εργάστηκαν σκληρά σ’ όλη τους τη ζωή, οδηγώντας συχνά ταξί οι ίδιοι, για να αγοράσουν μια άδεια και να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα στα γηρατειά τους και τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Είναι μια εξέλιξη που δεν περίμεναν, ιδιαίτερα σ’ αυτό το στάδιο της ζωής τους.

Σ’ όλες τις προτάσεις της επιτροπής δεν υπάρχει μέριμνα γι’ αυτούς τους ανθρώπους» θα πει ο Ηρακλής Κατσιαμπάνης, ιδιοκτήτης της εταιρίας ΤαχiLink που διαθέτει 150 ταξί και είναι επικεφαλής του λόμπι Taxi Industry Stakeholders Victoria.

O ίδιος θα πει ότι οι δικηγόροι του λόμπι εξετάζουν την ανταπόκριση της κυβέρνησης στην εν λόγω μελέτη και θα λάβουν τα ανάλογα μέτρα.

Εκτιμά ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει λάθος. Θα έπρεπε να εξετάσει διεξοδικά το θέμα πριν απελευθερώσει την αγορά. Θα έπρεπε να εντοπίσει πόσες άδειες επιπλέον χρειάζονται στη Βικτώρια, πριν ανοίξει τις πόρτες διάπλατα».

Να επαναλάβουμε ότι το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς και της παροχής αδειών σε τόσο χαμηλές τιμές, πλήττει πάρα πολλούς συμπάροικους που έχουν αποκτήσει άδειες με ιδρώτα και αίμα. Δουλεύοντας πολλοί στο τιμόνι μέχρι και δώδεκα ώρες χωρίς διακοπή. «Γιατί να αγοράσει κάποιος άδεια, διαθέτοντας εκατοντάδες δολάρια, όταν μπορεί να τη νοικιάσει μόνο με $20.000 το χρόνο. Από την άλλη πλευρά αν νοικιάσω εγώ την άδειά μου θα πρέπει να ζητήσω στην καλύτερη περίπτωση την ίδια τιμή, αν όχι χαμηλότερη», θα πει ομογενής που πριν 5 χρόνια αγόρασε, ως επένδυση, μια άδεια ταξί $400.000.

ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ

Να σημειωθεί, ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υπήρξαν θύματα του χάους που επικρατούσε στο χώρο των ταξί τα τελευταία χρόνια και ανάγκασε την κυβέρνηση να αναθέσει σε ερευνητική επιτροπή τη μελέτη του θέματος. Ένας από αυτούς είναι και ο ομογενής Αθανάσιος Θωμάς, ιδιοκτήτης της εταιρίας Melbourne Taxi Service επί 20 χρόνια, με 31 αυτοκίνητα που τον περασμένο Φλεβάρη, αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση. Έχασε όλη την ακίνητη περιουσία του και σήμερα οδηγεί ταξί. Θέλει να μιλήσει γι’ αυτό. Ίσως πολύ σύντομα.

Εν τω μεταξύ, μεθαύριο Σάββατο, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει τη 1μμ, στο Dallas Brooks Hall, 300 Albert St., East Melbourne, «ώστε να μιλήσουμε όλοι με μια φωνή» όπως θα πει ο Ηρακλής Κατσιαμπάνης.

ΠΗΓΗ: 
http://xanthi-eurotaxi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...