Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ομιλία του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής & Πειραιώς..!

«Κυρίες και Κύριοι,
 Επί δεκαετίες στην Ελλάδα, επικρατούσε ο κρατισμός και ο λαϊκισμός. 
Είχε επικρατήσει μία στρεβλή αντίληψη
πως τάχα μπορούσαμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες, αποτελέσματα χωρίς δουλειά. 
Και σήμερα εξαιτίας αυτών των αντιλήψεων, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και ένα μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. 
Αυτή ήταν και η στόχευση μας, από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. 
Δηλαδή, στοχεύσαμε στη δημοσιονομική προσαρμογή όπου ήδη έχουμε αποτελέσματα. 
Αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ενισχύσουμε  την ανταγωνιστικότητα και τηνυγιή επιχειρηματικότητα. 
Διότι έτσι θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την ύφεση και να  αντιμετωπίσουμε το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας. 
Το Δημόσιο, άλλωστε δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας- αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον οι περισσότεροι. 
Αντιθέτως, μόνον ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις θα δώσουν νέες δουλειές και νέες ευκαιρίες. 
Με αυτή την αντίληψη, λοιπόν, προχωρήσαμε όλους αυτούς τους μήνες. 
Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε με σχέδιο, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ώστε να μπορέσουμε υπό ασφαλείς συνθήκες, να προχωρήσουμε. 
Όμως, καταρχάς έπρεπε να βγάλουμε την Ελλάδα από την τρικυμία. 
Πράγματι, θυμηθείτε που βρισκόταν πέρσι τέτοιον καιρό η Ελλάδα, πριν αναλάβει η τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. 
Πρώτον, υπήρχαν σοβαρά ερωτηματικά για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας. 
Σήμερα, η τρικομματική κυβέρνηση έχει αποδείξει πως παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες μας, είναι και σταθερή και βιώσιμη. 
Ενώ οι Έλληνες πολίτες , σε όλες τις μετρήσεις, επιβεβαιώνουν την προτίμησή τους στον Αντώνη Σαμαρά, για τη θέση του Πρωθυπουργού. 
Δεύτερον, πολλοί στοιχημάτιζαν πως η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη. 
Σήμερα, τα σενάρια περί Grexit πλέον δεν υπάρχουν. 
Χάρη στην ώριμη στάση των Ελλήνων και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει αγκιστρωθεί στο ευρώ -και αυτό είναι η βάση κάθε σοβαρής  προσπάθειας. 
Τρίτον, πέρσι, υπήρχαν μεγάλες αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 
Σήμερα, διαθέτουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που υλοποιείται. 
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις τόσο για την ομαλή λειτουργία τους όσο και για την επιστροφή των καταθέσεων, ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η ρευστότητα, που είναι και το «αίμα» της οικονομίας. 
Συμπερασματικά, λοιπόν, η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο κενό, όπως πριν ένα χρόνο. 
Έχει ανέβει ή ανεβαίνει τρία βασικά σκαλοπάτια, απαραίτητα για να επιτελέσει το στόχο της, για να βγει από την κρίση: 
πολιτική σταθερότητα, εδραίωση στην Ευρωζώνη, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 
Σε αυτό το σημείο, έρχεται να πατήσει, η δική μας προσπάθεια, η δουλειά που κάνουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών. 
Γι” αυτό το λόγο, προωθήσαμε και προωθούμε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, φιλικότερη στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα. 
Τέτοια μέτρα ήταν, ενδεικτικά: 
  • Οι νέες απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό. 
  • Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών μικρού και μεγάλου τονάζ. 
  • Η μείωση του ελάχιστου κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ και η κατάργηση ουσιαστικά του ελάχιστου κεφαλαίου για τις ΙΚΕ και τις ΕΠΕ. 
  • Οι 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές. 
  • Ο νέος Επενδυτικός Νόμος που θεσπίζει μία Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή, αλλά και διαδικασίες αυτοαδειοδότησης, για να μη χάνεται χρόνος και χρήμα για τους επενδυτές. 
Επιτρέψτε μου, όμως, να σταθώ ιδίως στο θέμα των επενδύσεων. 
Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι μας, πως χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις και νέα κεφάλαια, ιδίως από το εξωτερικό, για να ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία και να χτίσουμε σε σταθερές βάσεις. 
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του Πρωθυπουργού, με τις διαρκείς διμερείς επαφές, όπως ήταν το πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα. 
Εκεί έγιναν 455 κατ” ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και κινέζων επιχειρηματιών, π.χ. για τους κλάδους των τροφίμων, του τουρισμού και της ναυτιλίας. 
Παράλληλα,  συμφωνίες έκλεισαν και στον τομέα των ακινήτων, με αξιοποίηση των ευεργετικών διατάξεων του Επενδυτικού Νόμου, που δίνει άδεια παραμονής σε μη κατοίκους ΕΕ,  με την αγορά ακινήτων αξίας πάνω από €250.000. 
Ενώ ήδη υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες όπως π.χ. με τους δύο μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς, την Huawei και την ZTE, οι οποίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. 
Φυσικά δεν θα γίνουν αύριο το πρωί όλες οι επενδύσεις, αλλά σίγουρα μπήκαν οι βάσεις για μια στενή συνεργασία. 
Ο στόχος μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα μέσα στα επενδυτικά σχέδια και άλλων ξένων κρατών και επιχειρήσεων. 
Σε αυτό το επίπεδο, καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι αποκρατικοποιήσεις, με τα 30 επιμέρους σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση. 
Διότι οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται  πρωτίστως για λόγους αναπτυξιακούς, για το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχουν:
προσελκύουν επενδύσεις, ενισχύουν την απασχόληση και δημιουργούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μας, μέσω νέων συνεργασιών. 
Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τις δικές μας αρμοδιότητες, εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών, προσαρμόσαμε το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο  και ολοκληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας μέχρι τις 31 Μαρτίου. 
Όπως  π.χ. σχετικά με το πλαίσιο για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και τη μεταφορά των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων 
Τώρα πλέον, το ΤΑΙΠΕΔ που είναι αρμόδιο για τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, μπορεί να προχωρήσει. 
Και η προσπάθεια  μας συνεχίζεται. 
Θα ήθελα, επομένως, να αναφερθώ σε τέσσερα βασικά μέτωπα που στοχεύουμε αυτή τη χρονιά, για την στήριξη της επιχειρηματικότητας: 
Πρώτον ,  σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων: 
Υποτίθεται πως όλος αυτός ο όγκος ρυθμίσεων υπάρχει  για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά στην πράξη ,αυτό που συμβαίνει  είναι είτε να μη γίνονται τελικά επενδύσεις είτε να καταστρατηγείται συλλήβδην η νομοθεσία. 
Στο παρελθόν είχαν γίνει βήματα, αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα. 
Η αρχή έχει ήδη γίνει. 
Στο Νόμο για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Συμβάσεις που φέραμε σήμερα στη Βουλή και μετά απόστενή συνεργασία μας με τον επιχειρηματικό κόσμο, γίνονται πράξη σημαντικές αλλαγές, όπως. 
-Διευκολύνουμε  τον εκσυγχρονισμό των μεταποιητικών μονάδων στην Αττική, π.χ.: 
  • απαλείφουμε δυσανάλογους περιορισμούς στην ενεργειακή κατανάλωση και τις εκπομπές αερίων ρύπων 
  • θέτουμε ως μοναδική προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών εργαστηρίων και των μονάδων χαμηλής όχλησηςτη μη αύξηση της όχλησης 
  • αντίστοιχα, για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων μέσης όχλησης μοναδική προϋπόθεση είναι στιςχωροθετημένες περιοχές, να μην αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς του εξοπλισμού, ενώ στις περιοχές Γενικής Κατοικίας, να μην αυξάνεται πάνω από 20%. 
  • απαλείφουμε μεγάλο όγκο περιορισμών για τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των μονάδων, εντός τωνΒιομηχανικών Περιοχών και των Επιχειρηματικών Πάρκων 
  • εξασφαλίζουμε πως και στην Αττική θα εφαρμόζονται οι ίδιες, φιλικές διαδικασίες που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως η  ευρύτερη χρήση των υπεύθυνων δηλώσεων για τις αδειοδοτήσεις, η αδειοδότηση από τα επιμελητήρια, και ο αόριστος χρόνος ισχύος των αδειών 

-Παράλληλα: 
  • Για τα επαγγελματικά εργαστήρια σε όλη τη χώρα, αυξάνουμε τη δυνατότητα χρήσης ισχύος από τα 22 στα 37 kw και απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησής τους 
  • Για όσες δραστηριότητες χρησιμοποιούν μηχανολογικό εξοπλισμό κάτω των 10 Kw, δεν θα χρειάζεται στο εξής καμία άδεια. 
  • Για τη μετακίνηση του μηχανολογικού εξοπλισμού εντός της εγκατάστασης, θα αρκεί μόνον η ενημέρωση της Αδειοδοτούσας Αρχής, χωρίς να αναμένεται η έγκρισή της. 
  • Τέλος, στις περιπτώσεις όπου είχαμε μεταγενέστερη αλλαγή χρήσης γης, η υποχρεωτική απομάκρυνση των μονάδων παρατείνεται έως τις 31/12/2017. 
Αυτά, λοιπόν, είναι μερικά από τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουμε. 
Από εκεί και πέρα, ήδη συνεργαζόμαστε στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον επιχειρηματικό κόσμο και την Task Force, ώστε να σχεδιάσουμε ένα αρχικό σχέδιο δράσης για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 
Στη συνέχεια μέχρι το Σεπτέμβριο, θα προχωρήσουμε σε περισσότερη εξειδίκευση, ώστε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό ορίζοντα να αντιμετωπίσουμε σφαιρικά το ζήτημα. 
Το Δεύτερο μέτωπο είναι ο ανταγωνισμός και η άρση εμποδίων εισόδου. 
Η  Ελλάδα είχε αυτοπαγιδευτεί μέσα σε μια σειρά από γραφειοκρατικές διατάξεις οι οποίες θεωρητικώς «προστάτευαν» όσους ήταν ήδη μέσα στην αγορά, αλλά στην πράξη,   έδιωχναν όσους ήθελαν να μπουν. 
Έτσι όμως, ακυρωνόταν ο ανταγωνισμός, μειωνόταν η ανταγωνιστικότητα της χώρας και τελικά ακόμη και αυτοί που θεωρητικά ωφελούνταν , τελικώς έχαναν. 
Στόχος είναι να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο. 
Σε αυτήν την προσπάθεια, κομβικό ρόλο παίζει η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ σε τέσσερις τομείς: στον τουρισμό, την επεξεργασία τροφίμων, τα οικοδομικά υλικά και το λιανεμπόριο. 
Έχουν πλέον χαρτογραφηθεί πλήρως οι κανονισμοί και η νομοθεσία  και έχουν εντοπισθεί 517 σημεία εκείπου ενδεχομένως θέτουν εμπόδια στον ανταγωνισμό. 
Όπως: περιορισμοί στα σημεία πώλησης, ρύθμιση τιμών, συγκεκριμένες προδιαγραφές σε συσκευασίες κλπ. 
Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια συγκεντρωτική κατάσταση με τα σημεία που επιδέχονται παρέμβασης και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η πρώτη δέσμη των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων. 
Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. 
Τρίτο μέτωπο είναι  τα logistics. 
Εκεί αναπτύσσουμε μιαν ευρύτερη στρατηγική, διότι πρόκειται για έναν από τους βασικούς τομείς ανάπτυξης για την Ελλάδα. 
Αυτό δεν το λέω μόνον εγώ: το επιβεβαιώνουν διεθνείς μελέτες, όπως εκείνη της Mc Κinsey ,αλλά και οι ξένοι επενδυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στα λιμάνια μας. 
Έχουμε, λοιπόν, συγκροτήσει ειδική Επιτροπή, με συμμετοχή και εκπροσώπων της αγοράς , για την αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. 
Ήδη έχουμε εντοπίσει θέματα αδειοδότησης τόσο για τις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις, όσο και για τα λεγόμενα Logistics Centers. 
Ως το τέλος της χρονιάς, θα έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος του έργου της Μόνιμης Επιτροπής Logistics που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα. 
Έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε σχετικές νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις, σε συνεργασία βέβαια με τα συναρμόδια υπουργεία.
Η συνολική μας προσπάθεια ενισχύεται φυσικά από το εγχείρημα για τις συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, αλλά και από την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 
Όλες αυτές οι δράσεις σε συνδυασμό, θα δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο ώστε να γίνει η Ελλάδα ένα μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο στα Βαλκάνια, μια πύλη εισόδου για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. 
Τέταρτο μέτωπο είναι η προώθηση των εξαγωγών   
Η φιλοδοξία μας είναι η  δραστική και βιώσιμη μείωση του ελλείμματος στο  εμπορικό ισοζύγιο μέχρι το τέλος του 2014 και μέχρι το 2015, οι εξαγωγές να φτάσουν στο 16% επί του ΑΕΠ. 
Η Task Force και οι Ολλανδοί ειδικοί, ήδη μάς προσφέρουν τεχνική βοήθεια ώστε να και να υποστηρίξουμε τις εταιρείες, που αναζητούν εμπορικούς εταίρους στο εξωτερικό. 
Η συνολική στρατηγική μας θα υποστηριχθεί και από το νέο φορέα εξωστρέφειας που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece , η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. 
Το πλάνο μας για το 2013 και 2014 περιλαμβάνει, επίσης, την ενεργητική υποστήριξη των εξαγωγικών φορέων. 
Για πρώτη φορά, θα λειτουργήσουν συντονισμένα  και θα αναπτύξουν οι ίδιοικοινές δράσεις για τις εξαγωγές όπως συνέδρια και συναντήσεις b2b με εταιρίες του εξωτερικού.

Κυρίες και Κύριοι,
Σας παρουσίασα σε ορισμένα από τα βήματα που έχουμε κάνει και κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες δυσκολίες ώστε να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.
Δεν παραγνωρίζω καθόλου πως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ειδικά εφόσον ακόμη υπάρχειμεγάλη ύφεση και η ανεργία βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα.
Όμως, πρέπει όλοι να αναλογισθούμε τί συνέβαινε ένα χρόνο πριν.
Πέρσι, η χώρα μας συγκέντρωνε τη διεθνή δημοσιότητα λόγω του ότι υπήρχε ο κίνδυνος να εκτροχιασθεί.
Σήμερα καλύπτει σιγά- σιγά το χαμένο έδαφος.
Η Ελλάδα βρίσκει το βηματισμό της.
Όμως, ο μαραθώνιος συνεχίζεται.
Και αυτό το μαραθώνιο, πρέπει να τον φτάσουμε μέχρι τέλους με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά.
Από πλευράς μας, δεσμευόμαστε πως σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο, που αποτελεί την ατμομηχανή για την έξοδο από την κρίση, θα δουλέψουμε με ένταση, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.
Για να κερδίσουμε και τις υπόλοιπες μάχες , για να κερδίσουμε τελικά, τον πόλεμο της γενιάς μας.
Οι Έλληνες τα έχουμε καταφέρει και σε άλλες δύσκολες στιγμές.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα!
Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...