Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΤΑΞΙ..!

Η ασφάλιση των οδηγών ΤΑΞΙ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 1984.
Οι  κλάδοι για τους οποίους ασφαλίζονται είναι: Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα,
Σύνταξης σύμφωνα με τον Κανονισμό ΒΑΡΕΩΝ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ,  ΟΑΕΔ για τους κλάδους ανεργίας, στράτευσης και οικογενειακών επιδομάτων, ΕΛΕΠΕΕ, ΛΠΕΑΕ και ΕΚΛΑ, στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στον  Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
Επίσης ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑΜ για την επικουρική  τους σύνταξη.
Οι οδηγοί ΤΑΞΙ υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εφόσον είναι μισθωτοί. Υπάγονται, όμως,στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι οδηγοί που είναι μισθωτοί και συγχρόνως συνιδιοκτήτες στο ταξί σε ποσοστό κάτω του 50%. Δηλ. ο άλλος συνιδιοκτήτης είναι ο εργοδότης.
Αντίθετα, όταν ο οδηγός ΤΑΞΙ είναι συνιδιοκτήτης κατά 50% και άνω δεν μπορεί να ασφαλισθεί στο ΙΚΑ και ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ.
Σε περίπτωση που υπάρχει ενοικίαση της χρήσης του ΤΑΞΙ ο ενοικιαστής ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ.
Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη η κατάταξη των οδηγών ταξί και φορτοταξί σε Ασφαλιστική Κλάση, σύμφωνα με απόφαση που λαμβάνεται από το ΔΣ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κάθε χρόνο:
α) Οδηγοί ΤΑΞΙ με μονοβάρδια στην 9η ασφαλιστική κλάση.
β) Οδηγοί με διπλοβάρδια στην 10η ασφαλιστική κλάση.
γ) Οδηγοί φορτοταξί στην 9η ασφαλιστική κλάση.
Το ποσοστό του ασφαλίστρου εργοδότη και ασφαλισμένου ανέρχεται σε 49,66% επί το Τεκμαρτού Ημερομισθίου που ισχύει κάθε φορά για την 9η ή την 10η Ασφαλιστική Κλάση.
Από το ποσοστό 49,66%, με το 19,45% επιβαρύνεται ο εργαζόμενος και με το υπόλοιπο ποσοστό ο εργοδότης.
Όταν ο ιδιοκτήτης ΤΑΞΙ έχει παράλληλη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και εργάζεται και σαν μισθωτός  έχοντας παράλληλη ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τότε:
α) Αν ασφαλίστηκε για πρώτη φορά μέχρι 31/12/1992 τότε εξαιρείται μόνο για τους κλάδους ασθένειας και σύνταξης από τον ασφαλιστικό φορέα που θα επιλέξει ο ασφαλισμένος. Δεν μπορεί όμως ο ιδιοκτήτης να έχει παράλληλη ασφάλιση στον ΟΓΑ.
β) Αν πρωτοασφαλίστηκε μετά την 1/1/1993 τότε επιλέγει τον φορέα κύριας ασφάλισης (πχ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΟΑΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...