Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Π. Λαφαζάνης: Ακύρωση μνημονίων, αναδιαπραγμάτευση χρέους

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα μνημόνια, το χρέος και τις τράπεζες επανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Βήμα FM.
«Αυτό που εμείς θα κάνουμε...
κατ' αρχάς ως κυβέρνηση είναι να
ακυρώσουμε τα μνημόνια, ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο» ανέφερε και πρόσθεσε πως παράλληλα αυτό θα συνοδευτεί και από μια προσπάθεια διεκδίκησης, που θα τεθεί εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης, συνολικά, του χρέους, σε μια λογική που θα επιδιώξουμε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του». Διευκρίνισε πως «η ακύρωση» των μνημονίων θα γίνει με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, επισημαίνοντας πως πρόκειται για άμεσο μέτρο. 

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν οι εταίροι πουν «όχι», επανέλαβε τη θέση του πολιτικού σχηματισμού για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους: ««Αν μας πουν "όχι" θα κάνουμε moratorium στην αποπληρωμή του χρέους- το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στον προϋπολογισμό, μια ανάσα, δηλαδή, στη χώρα. Να μπορέσει να εφαρμόσει μια στοιχειώδη πολιτική, η οποία να έχει κάποιο αναπτυξιακό χρώμα. Moratorium, δηλαδή διακοπή αποπληρωμής του χρέους. Αυτό το χρέος, για ένα μεγάλο διάστημα, θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση, η οποία πνίγει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία». 
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αφού τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα διακοπεί και θα γίνει όπως έχει αποφασιστεί με αγορά κοινών μετοχών. Όμως, τόνισε, πως αντίθετα με τις σημερινές αποφάσεις, βάσει των οποίων αυτές οι κοινές μετοχές δεν θα έχουν ψήφο, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα έχουν ψήφο. «Όπως καταλαβαίνετε, οι τράπεζες θα περάσουν από δημόσιο έλεγχο. Εμείς θέλουμε να περάσουν από δημόσιο έλεγχο για να λειτουργήσουν με έναν διαφορετικό αναπτυξιακό και κοινωνικό παραγωγικό προσανατολισμό» πρόσθεσε. 
Ο κ. Λαφαζάνης απορρίπτοντας τις σχετικές βολές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως το πρόγραμμα του πολιτικού σχηματισμού δεν μιλά για διορισμούς στο Δημόσιο: «Διορισμούς το πρόγραμμά μας δεν λέει. Ασφαλώς, όπου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες του δημοσίου προκειμένου να λειτουργήσουν ορισμένοι κοινωνικοί τομείς, θα γίνουν. Αλλά για να πάμε σε μια λογική αθρόων διορισμών, αυτό είναι εκτός της δικής μας αντίληψης». 
Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εταιρείες σημείωσε πως θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας θα περάσουν από δημόσιο έλεγχο, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. «Αυτό θα γίνει όχι με μια αυτόματη πράξη μιας ημέρας, αλλά σταδιακά με ένα χρονικό ορίζοντα μετάβασης, και το πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα, με τι μεταβατική περίοδο, με τι χρονοδιάγραμμα, αυτά όλα θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες» συμπλήρωσε.


http://tro-ma-ktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...