Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Συνταγή της ημέρας

Κεράσι γλυκό του κουταλιού


Από το: http://faghta-giagias.blogspot.com


Φτιάξτε το και απολαύστε ένα απ΄τα πιο ωραία γλυκά του
κουταλιού.

Υλικά

  • 1 κιλό κεράσια καθαρισμένα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 βανίλια
  • 2 κ.σ. ασβέστη (σβησμένο) προαιρετικά
  • 2 λίτρα νερό προαιρετικά
  • Χυμό από 1 μικρό λεμόνι

Εκτέλεση

Διαλέγουμε κεράσια σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα. Διαλύουμε τον ασβέστη σε 2 λίτρα νερό μέχρι να ασπρίσει καλά το νερό. Τοποθετούμε μέσα τα κεράσια και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει ώστε τα κεράσια να γίνουν τραγανά. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη βάλτε τα κεράσια σε μπολ με νερό και 2 - 3 λεμόνια κομμένα και στυμμένα μαζί με τις λεμονόκουπες.

Αφού περάσουν οι 2 ώρες ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα με μπόλικο νερό. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια πάνω από μια κατσαρόλα ώστε να μαζέψουμε τους χυμούς τους. Μπορούμε να βγάλουμε τα κουκούτσια με την ανάποδη μιας φουρκέτας για να μη λιώσουν. Ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το 1/2 φλ. τσαγιού νερό και φυλάμε το νερό για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε εναλλάξ κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις. Αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα κεράσια τους χυμούς τους.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στα κεράσια και τη ζάχαρη το 1/2 φλ. τσαγιού νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μην μας λιώσουν. Μόλις πάρει βράση, το γλυκό, ξαφρίζουμε μ' ένα κουτάλι τους αφρούς από την επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15΄. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως, καλυμμένο με μια πετσέτα και όχι με το καπάκι.

Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για 10΄- 15΄ για να δέσει τελείως. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο, κάνουμε το γνωστό κόλπο της σταγόνας.(Στάζουμε μία σταγόνα σιρόπι στο νύχι στον αντίχειρα. Αν τρέχει δεξιά-αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, αν στέκεται είναι δεμένο). Αν το σιρόπι δεν δέσει σωστά, είναι δηλαδή αραιό, σύντομα θα μουχλιάσει το γλυκό. Στην περίπτωση αυτή, αφαιρούμε προσεχτικά τη μούχλα και το ξαναδένουμε. Αντίθετα, αν σφίξει πολύ το σιρόπι, σύντομα το γλυκό θα ζαχαρώσει. Τότε προσθέτουμε λίγο νερό και το ξαναδένουμε. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού.

Συμβουλή:  Χρησιμοποιούμε γάντια στο καθάρισμα γιατί τα κεράσια βάφουν τα χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...